«Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Εκτός από ελάχιστες μειοψηφίες δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να θέλει να βλέπει βανδαλισμούς στα Πανεπιστήμια» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, αναφερόμενη στα έκτροπα που προκαλεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μειοψηφία φοιτητών που αντιδρά στη δημιουργία βιβλιοθήκης και προσπαθεί με τη βία να επιβάλει διατήρηση του καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο επί 34 ολόκληρα χρόνια. Όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία η κ. Μακρή είπε πως μετά και την απόφαση του ΣτΕ θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να τοποθετηθεί στα ιδρύματα. Ανέφερε ότι η κλήρωση στα πειραματικά σχολεία έγινε δημόσια και ήταν αδιάβλητη, ενώ οι εξετάσεις στα Πρότυπα σχολεία γίνονται με διαδικασίες πανελλαδικών εξετάσεων. Είπε πως το υπουργείο θα έχει τα βιβλία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ενώ είναι σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία για προσλήψεις και διορισμούς εκπαιδευτικών. Η κ. Δούκα τόνισε πως η διδακτική ύλη καλύπτεται στα σχολεία. Σε ότι αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις πανελλαδικές εξετάσεις είπε πως πρέπει να τηρείται η απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους, ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου.





Ολόκληρη η συνέντεξη της Ζέττας Μακρή - Τι είπε για:


Τα έκτροπα από κουκουλοφόρους και φοιτητές στο ΑΠΘ

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Οι νόμοι εφαρμόζονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα εφαρμοστεί και ο συγκεκριμένος. Και βεβαίως η εφαρμογή του νόμου λόγω και της ευαισθησίας του θέματος η οποία επιβάλλει να γίνονται κινήσεις γρήγορες μεν αλλά όχι βιαστικές θα αποδείξει ότι πράγματι αυτά που λέγαμε προεκλογικά και νομοθετήσαμε θα εφαρμοστούν.

Έλεγχος εισόδου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Το θέμα του ελέγχου της εισόδου θα γίνει από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Δεν νομίζω ότι οι πρυτάνεις στο τέλος δεν θα το κάνουν αυτό, αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι οι οποίοι δεν θα εφαρμόσουν κάτι που θα διευκολύνει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν για αυτό για το οποίο είναι, για την ακαδημαϊκή έρευνα και την απρόσκοπτη προσέλευση και διδασκαλία.

Σε ότι αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία που εξαρτάται από την κυβέρνηση ξέρετε ότι είχε βγει προκήρυξη, επελέγησαν βάση της προκήρυξης, εξετάστηκαν οι ενστάσεις, βγήκε προχθές η απόφασή του ΣτΕ που λεει ότι το νομοθέτημα αυτά είναι απολύτως σύννομο και συνταγματικό. Έχουν εκπαιδευτεί εκείνοι οι οποίοι θα στελεχώσουν την ομάδα προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οπότε τώρα θα βγει το προεδρικό διάταγμα, θα ελεγχθεί από το ΣτΕ , θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και εν συνεχεία θα γίνουν οι προσλήψεις για τα τέσσερα ιδρύματα στα οποία κρίνεται απαραίτητη η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η ειδική τους εκπαίδευση, η ευαισθησία του χώρου στον οποίο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καταλαβαίνετε ότι απαιτούσε και βήματα πάρα πολύ προσεκτικά που δεν οδηγούν ούτε στην ματαίωση ούτε στην αναβολή.

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Η αστυνομία στα τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία έχει οριστεί να πάει θα πάει. Ειδικά εκπαιδευμένη, χωρίς συμπεριφορές που θα δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο όπως καμιά φορά διαπιστώνεται, με απόλυτη γνώση της ευαισθησίας της αποστολής τους η οποία προφανώς και δεν πρέπει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα και δεν θα δημιουργήσει. Η αισιοδοξία η δικιά μου είναι δεδομένη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, την παρατήρηση ότι μπορεί να πυροδοτήσει σε κάποιους αντιδράσεις την συμμερίζομαι δεν ειμαι εκτός πραγματικότητας αλλά δεν μπορεί οι πιθανές αντιδράσεις ή και ενδεχομένως και αντιδράσεις οι οποίες θα γίνουν στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας να ακυρώσουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες μάλιστα έχουν εγκριθεί και με την ψήφο του ελληνικού λαού. Εκτός από ελάχιστες μειοψηφίες δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σώφρον έλληνας είτε έχει παιδί που σπουδάζει στα ελληνικά πανεπιστήμια είτε όχι που θέλει να βλέπει βανδαλισμούς στα πανεπιστήμια.

Βανδαλισμός στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Δεν τιμούν κανέναν αυτά, δεν είναι επιθυμία κανενός σοβαρού έλληνα πολίτη και βεβαίως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά και να μην τα επιτρέψει και να μην επαναληφθούν και να τα αντιμετωπίσει πραγματικά δραστικά. Χωρίς το δραστικά να σημαίνει μέτρα υπερβολικά αλλά μέτρα σοβαρά, με τα μέτρα που νομοθετήσαμε και με τη δράση την οποία επιτρέπουν να επιβάλλουν οι περιστάσεις και οι συνθήκες.

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Δεν υπαναχωρήσαμε σε κάτι, η νομιμότητα και το ιδιαίτερο του θέματος απαιτούσε συγκεκριμενη συμπεριφορά την οποία την ακολουθήσαμε κατά γράμμα. Ήταν δυνατόν να μην εκπαιδευτούν; Καταρχάς έγινε η προκήρυξη, επελέγησαν βάση της προκήρυξης εκείνοι που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία στην συνέχεια δεν έπρεπε να περάσουν μια συγκεκριμένη εκπαίδευση που θα τους έκανε ικανούς για αυτή την αποστολή; Αυτά όμως απαιτούν χρόνο, ο χρόνος αυτός δεν σημαίνει ούτε υπαναχώρηση ούτε ότι περνάμε κάτω από τον πήχη.

Κλήρωση για πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Η κλήρωση για τα πειραματικά σχολεία έγινε ξανά δημόσια, παρουσία της τηλεόρασης παρουσία και συμβολαιογράφου ήταν δηλαδή αδιάβλητη τόσο εκείνων που πέτυχαν όσο και εκείνων που κληρώθηκαν ως επιλαχόντες. Επίσης οι εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία γίνεται με τις διαδικασίες οι οποίες γίνονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις άρα και εκεί είναι αδιάβλητες. Για τη δυσκολία ή όχι των θεμάτων δεν ειμαι αρμόδια να απαντήσω γιατι δεν τα βάζει τα θέματα το υπουργείο μας. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό και επιβεβαιωτικό για εμάς ότι ακόμη και άνθρωποι και πολιτικοί οι οποίοι είχαν μια βασική ιδεολογική αντίθεση με τα σχολεία αυτά τα επέλεξαν για σχολεία των παιδιών τους. Είναι η έμπρακτη επιβράβευση αυτής της πρωτοβουλίας που έχει πάρει η κυβέρνηση μας και το υπουργείο μας και επίσης η μεγάλη συμμετοχή. Μπορεί να υπήρχαν στα σχολεία 15 θέσεις και να έγιναν εκατοντάδες αιτήσεις αυτό σημαίνει ότι η δημόσια εκπαίδευση, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, αναβαθμίζεται, βελτιώνεται και είναι οδηγός για την βελτίωση και των υπολοίπων σχολείων.

Θα προλάβουν να εκδοθούν τα βιβλία της νέας σχολικής περιόδου; - Θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών;

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Θα προλάβουμε τα βιβλία να μην υπάρχει καμία ανησυχία με αυτό. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς είμαστε εδώ και μήνες σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία των Οικονομικών και των Εσωτερικών ώστε να ανακοινωθεί ο αριθμός των διορισμών και των προσλήψεων που θα γίνουν εν συνεχεία και με τους αναπληρωτές. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το υπουργείο εξέπληξε ευχάριστα δηλαδή είχαμε δεσμευτεί για 5.500 διορισμούς και συνολικά μαζί με της ειδικής αγωγής τα δύο τελευταία χρόνια κάναμε 16.500 εκ των οποίων οι 4.500 έγιναν για πρώτη φορά στην ειδική αγωγή. Άρα το καλό παρελθόν μας εγγυάται και για την καλή συνέχεια. Η συνεργασία με τα υπουργεία είναι εξαιρετική, η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η εκπαίδευση να έχει προτεραιότητα και σε αυτό το μονοπάτι βαδίζουμε.

Αντιδράσεις της ΟΛΜΕ

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Υπάρχουν κάποιες συνδικαλιστικές τοποθετήσεις οι οποίες δεν βρίσκουν το υπουργείο σύμφωνο, ο διάλογος δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίζεται, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν οι συνδικαλιστές πάντοτε δίκιο. Εμείς στο υπουργειο δεν πρωτοτυπούμε ούτε έχουμε εμμονές ούτε προσωπικές επιλογές, το πρόγραμμα της ΝΔ εφαρμόζουμε και το εφαρμόζουμε πάρα πολύ σχολαστικά και προσεκτικά γιατί θα κληθούμε να απολογηθούμε γιατί δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα όχι γιατί κάναμε τα υπεσχημένα, τα οποία ήταν πράγματα τα οποία τα ξέρανε από πριν.

Είχε παρουσιαστεί το πρόγραμμα της παιδείας αναλυτικά προεκλογικά άρα η δική μας ευθύνη είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και με βάση αυτό πορευόμαστε. Μέσα στις καινοτομίες που κάναμε θα ξεχωρίσω την ελληνική PISA, αυτές τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα που γίνονται για τους μαθητές της Στ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ στην Ευρώπη είναι καθεστώς. Είναι εξετάσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουνε να διαγνώσουμε τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες των μαθητών, τα αποτελέσματα τα μαθησιακά, να βελτιώσουμε την εκπαίδευση. Γίνονται ανώνυμα, γίνονται σε 6.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, η επιλογή είναι τέτοια που καλύπτει όλα τα σχολεία, δεν έχει καμία επίπτωση στους μαθητές γιατί είναι ανώνυμη.

Αίτημα για μείωση της ύλης

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Η τακτική της ήσσονος προσπάθειας με βρίσκει αντίθετη, ήταν μια σχολική χρονιά η οποία βεβαίως δεν είχε την κανονικότητα των ετών πριν από την πανδημία παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε παρακολούθηση από το ΙΕΠ της κάλυψης της ύλης. Η κάλυψη της ύλης σε πολύ μεγάλο βαθμό έγινε, υπήρξε αυτή η διαφοροποίηση στην επιλογή των θεμάτων από την τράπεζα των θεμάτων ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε αυτή η σχολική χρονιά. Τα παιδιά είναι επαρκώς προετοιμασμένα, μην καλλιεργούμε την εντύπωση και στα ίδια και στους γονείς ότι υπάρχουν θέματα που θα τα δυσκολέψουν περισσότερο. ...Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών μας τη δουλειά της την κάνει καλά, την κάνει με επάρκεια και με ευσυνειδησία και η ύλη καλύπτεται.

Για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύει στις πανελλαδικές

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Θα υπάρχει η απόσταση του 1,5 μέτρου ανάμεσα στους υποψήφιους, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και βεβαίως η αποφυγή του συγχρωτισμού. Επίσης θα πρέπει όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να κάνουν με δικά τους έξοδα 48 ώρες πριν προσέλθουνε στην εκπαιδευτική διαδικασία ένα rapid test. Να αερίζονται οι αίθουσες, να καθαρίζονται οι επιφάνειες όλα αυτά τα μέτρα που μας έχουνε γίνει δεύτερη φύση πια και υπάρχουν και ειδικές οδηγίες για εκείνους που εξετάζονται στα μουσικά όργανα ή παίρνουν μέρος στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ. Όπως είχαμε εξετάσεις αδιάβλητες όπως πάντα αλλά και υγειονομικά ασφαλείς και πέρυσι και πρόπερσι έτσι θα τις έχουμε και φέτος που τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά.

Θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

Ζ.ΜΑΚΡΗ: Είναι μια ερώτηση που δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση από τώρα. Η εκτίμηση η οποία υπάρχει και για μας που δεν είμαστε ειδικοί είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε σε αυστηρότερα μέτρα αλλά τι συγκεκριμένα θα ισχύσει είναι πάρα πολύ πρόωρο να το πω. Δεν έχει απασχολήσει την επιτροπή, δεν έχει εισηγηθεί το υπουργείο μας πάντως και αυτά θα γίνουν έγκαιρα γνωστά και ελπίζουμε, αισιοδοξούμε και με την πρόοδο που θα υπάρχει και στους εμβολιασμούς και στην επιστήμη ότι τα μέτρα δεν θα είναι απαραίτητα. Αν είναι απαραίτητα κάποια μέτρα θα τα λάβουμε, αν δηλαδή μας εισηγηθούν οι ειδικοί τη μάσκα για κάποιους μήνες εννοείται ότι εμείς δεν θα αγνοήσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών.