Στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα αναφέρθηκαν εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν.

Η εφημερίδα «Washington Post» σχολίασε αρχικά ότι «ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο μετά την ρωσική εισβολή στη Ουκρανία» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τη Δευτέρα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «ηθική ηγεσία» της χώρας του στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους δύο πολιτικούς άνδρες να έχουν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία».

«Ενεργειακός κόμβος»

Αναφερόμενο στη συνάντηση Μπάιντεν- Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, το πρακτορείο Associated Press γράφει ότι, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος».

Στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του φιλοξενούμενού του αναφέρθηκε και η αμερικανική ιστοσελίδα «Τhe Hill».

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνει ότι «o Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Αναφορά στην Τουρκία

«Η επίσκεψη Μητσοτάκη γίνεται στον απόηχο της επικύρωσης από τη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία δεν αντανακλά μόνο την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Πολιτικοί παρατηρητές την αντιμετωπίζουν και ως ένδειξη των διογκούμενων αμφιβολιών γύρω από την αξιοπιστία της Τουρκίας ως νατοϊκού εταίρου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.