«Η κατά ιδίαν συζήτηση δύο ηγετών μετρά περισσότερο από τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ αποτίμησε θετικά τη συνάντηση των δύο ηγετών στις ΗΠΑ.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν ήταν και αυτός στο τραπέζι που βρέθηκε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου και η κα Μπακογιάννη: «Ήταν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα» όπως έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Είχε πολύ φαντασία αυτός που έβαλε ο Βαγγέλη μαζί με το Γιώργο απέναντι αλλά πρέπει να πω ότι και οι δύο αισθάνθηκαν πολύ άνετα, πέρασαν πάρα πολύ ωραία.

Η συζήτηση ήταν μια χαλαρή συζήτηση, συζητήσαμε και για τα ελληνοτουρκικά και για τα πολιτικά θέματα. Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος είχαν παράθεση απόψεων χθες στην επιτροπή σχετικά με θέματα που αφορούν τους διεθνείς οργανισμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους στην πολυπραγμοσύνη που υπάρχει πια και μετά τον πόλεμο. Προβληματισμός για τον ΟΗΕ και τις πλειοψηφίες, για την ΕΕ και μάλιστα αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις ο ένας προς τον άλλο γιατί ο μεν Βενιζέλος έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση που καταχειροκροτήθηκε, ο δε Παπανδρέου με τη σειρά του απάντησε με μια εξίσου ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για τους διεθνείς οργανισμούς και πως τοποθετούνται στα θέματα σήμερα όπου επίσης τον ευχαρίστησε ο κ. Βενιζέλος άρα το κλίμα ήταν εξαιρετικό.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Δεν θα αναφερθώ στα σημαινόμενα, για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος στη θέση μου να πανηγυρίζει λέγοντας ότι ο κ. Μπάϊντεν φρόντισε ώστε να φορέσει ακόμα και γραβάτα με την ελληνική σημαία για να τιμήσει την Ελλάδα αλλά αυτά είναι τα σημαινόμενα. Θα μπορούσα να πω και πολλά άλλα σε ότι αφορά τα πολύ καλά λόγια που είπε αλλά δεν θα μείνω σε αυτά θα σας πω μια θέση που έχω διαχρονικά. Επειδή έτυχε να μπω ως δημοσιογράφος στο Λευκό Οίκο το ’90 με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, μετά με τον Παπανδρέου, μετά με το Σημίτη, μετά με τον Κ. Καραμανλή ως υπουργός του πια θα σας πω ότι από όλες αυτές τις συναντήσεις με μεγάλους ηγέτες μετράνε πολλά πράγματα. Μετράει πολύ περισσότερο η συζήτηση που γίνεται κατ’ ιδίαν, η ενημέρωση των θεμάτων που γίνεται κατ’ ιδίαν και πολύ λιγότερο οι όποιες δημόσιες δηλώσεις για τις όποιες δεν έχουμε κανένα παράπονο γιατί ο Μπάϊντεν μια χαρά τα είπε στην Ελλάδα. Και πριν από λίγους μήνες με τους S400 η Αμερική μια χαρά αναφέρθηκε στην Τουρκία και πως πρέπει να κινηθεί η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τις προκλήσεις που κάνει κλπ. Άρα μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια στάση της Αμερικής που είναι υπέρ της Τουρκίας, το εντελώς αντίθετο θα έλεγα, συνεχώς την επιπλήττει. Εγώ λεω ότι όποιος πρωθυπουργός πήγε εκεί, και του Τσίπρα περιλαμβανομένου, έχει να δώσει θετικά ως αποτίμηση αυτό το ταξίδι για τη χώρα μας γιατί είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο κάθε πρωθυπουργός με το δικό του λόγο και τη δική του πειθώ ζητήματα που μας αφορούν και μας προβληματίζουν.

Δώσαμε το στίγμα μας, το έδωσε ο πρωθυπουργός και με τις συνεντεύξεις και κυρίως στο Λευκό Οίκο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση και στα όσα ακολούθησαν αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις για το τι ειναι η Ελλάδα και τι θέλει. Δεν είναι μόνο τα F35 στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνολο της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, είναι ότι το κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει ταχτεί εναντίον της αγοράς των F35 από την Τουρκία. Εγώ αναρωτιέμαι αν είχε συμβεί το αντίστοιχο ήταν δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος στο Οβάλ γραφείο και ο αμερικανός πρόεδρος φορούσε τη γραβάτα με την τουρκική σημαία αναρωτιέμαι τι θα λεγόταν στην Ελλάδα εναντίον μας. Ας μάθουμε να αξιολογούμε ποια είναι τα θετικά τα οποία κερδίζουμε κάθε φορά από κάθε πρωθυπουργό άλλοτε περισσότερα άλλοτε λιγότερα ανάλογα με τις συνθήκες και τον τρόπο που διεκδικεί κανένας. Εγώ αποτιμώ ως πάρα πολύ θετικό αυτό το οποίο συνέβη χθες για τη χώρας μας.

Αναφορικά με την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στις ΗΠΑ: Η κυβέρνηση έδωσε ακριβώς αυτό που έδινε και ο ΣΥΡΙΖΑ αν μιλάει για τις βάσεις δηλαδή, τις οποίες βάσεις στο παρελθόν θα τις έδιωχναν κάποιοι άλλοι ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ ή και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά είναι ότι αντί για ετήσια ανανέωση έχουμε μια ανανέωση στην πενταετία και μπορεί ανά πάσα στιγμή αν θέλει η Ελλάδα να διακόψει αυτή την ανανέωση των βάσεων. Άρα ως προς «το δίνουμε τα πάντα», δίνουμεότι έδινε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά τη χρονική τίποτα άλλο.