«Οι 82 δομές παιδικής προστασίας που λειτουργούν στην χώρα μας δεν είχαν κανόνες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή νόμο που ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Η κ. Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει καμία δομή, ούτε του «Χαμόγελου του Παιδιού» ενώ είπε ότι πλέον μπαίνουν κανόνες και προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδικής προστασίας. 200 χρόνια δεν είχαμε προδιαγραφές. Οι 82 δομές παιδικής προστασίας που έχουμε στη χώρα, αυτό παλιά λέγανε ορφανοτροφεία, δεν είχαν κανόνες. Δηλαδή είτε ήταν εκκλησιαστικές είτε ήταν ιδιωτικές δεν είχαν κανόνες. Δηλαδή μπορούσες να έχεις ένα τυροπιτάδικο για να το πω απλά και να λειτουργεί μόνο βάση αδειοδότησης αλλά μια δομή παιδικής προστασίας δεν είχε κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.

«Εδώ πέρα δεν είμαστε για τις δομές, είμαστε για τα παιδιά. Δεν κλείνουν οι δομές του ''Χαμόγελου''», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

ΔΗΜ: Αν δεν εμπίπτουν στις προδιαγραφές δεν θα κλείσουν;

«Αν έχω καταλάβει καλά η απόκλιση που υπάρχει με τις προδιαγραφές είναι πάρα πολυ μικρή κι αφορά σε κάποια μπάνια και σε μια κουζίνα η οποία είναι μικρότερη των 20 τετραγωνικών. Έχει φύγει η συζήτηση από εκεί που θα έπρεπε να είναι. Η συζήτηση πρέπει να είναι στο ότι έρχεται η πολιτεία, κι όταν λεω η πολιτεία δεν ήρθε μια Δόμνα η οποία δεν ήξερε από παιδική προστασία, ήρθε ο Συνήγορος του πολίτη, ήρθε η Unicef, ήρθε το ''Μαζί για το παιδί'', ήρθε η ''Κιβωτός'', ήρθαν τα ''χωριά sos'' όλοι θέλουν τις προδιαγραφές, όλοι!», υπογράμμισε η ίδια.

ΔΗΜ: Θα βοηθήσετε το «Χαμόγελο του παιδιού»;

«Μα όταν λεω ότι δεν θα κλείσει καμία δομή του ''Χαμόγελου'' αυτό λεω, ότι είμαστε εδώ είτε είναι με χρηματοδότηση, είτε είναι με παραχώρηση κτιρίου για να δούμε πως αυτές οι ελάχιστες διαφορές που υπάρχουν στο κτιριολογικό κομμάτι θα μπορέσουν να τις καλύψουν. Αυτό που φοβάμαι εγώ είναι ότι δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι γιατί έχω βγει δημόσια πολλές φόρες κι έχω πει για να μην τρομοκρατείται και αγωνιά ο κόσμος δεν κλείνουν οι δομές του ''Χαμόγελου''», διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου.

«Θα δούμε ποιες είναι αυτές οι αποκλίσεις. Αν υπάρχει μια δομή που φιλοξενεί 20 παιδιά κι έχει ένα μπάνιο δεν νομίζω ότι γίνεται κάτι γι’ αυτήν. Το θέμα μας όμως και γι’ αυτό λεω δεν γίνεται να κάνουμε μια ολόκληρη συζήτηση και να επικεντρωνόμαστε σε μια δομή, είναι λάθος. Η συζήτηση είναι ''μπράβο που βάλατε προδιαγραφές''», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Οι δομές έχουν ένα χρόνο να προσαρμοστούν, δεν θα κλείσουν αύριο», επισήμανε στη συνέχεια.

ΔΗΜ.: Ο κ. Γιαννόπουλος λεει ότι δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες να τις προσαρμόσει στις προδιαγραφές που βάζετε και για αυτό θα κλείσουν;

«Θα μας πει τι χρειάζεται και θα το δούμε. Συναντηθήκαμε και χθες, αλλά δεν γίνεται το ζήτημα να είναι αν μπορεί ή δεν μπορεί ο κος Γιαννόπουλος να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές, το ζήτημα είναι η παιδική προστασία», απάντησε η κ. Μιχαηλίδου.

«Καμία δομή δεν κλείνει, καμία δομή του ''Χαμόγελου'' δεν θα κλείσει, είμαστε εδω να βοηθήσουμε όπου υπάρχει πρόβλημα αλλά το μείζον είναι ότι αποφεύγουμε παραδείγματα του παρελθόντος βάζοντας κανόνες. Δεν γίνεται να μην έχουμε κανόνες. Υπάρχουν πλέον κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας», τόνισε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει εμπάθεια από πλευράς της προς το «Χαμόγελο του Παιδιού», απάντησε: «Προφανώς δεν έχω καμία εμπάθεια. Προφανώς δεν έχω κι αναγνωρίζω και τον ρόλο του και την ιστορική του σημασία που είναι πολυ μεγάλη αλλά αυτό που λεω είναι δεν μπορεί να είναι ένας μόνο φορέας ο οποίος λεει δεν τις θέλουμε τις προδιαγραφές αυτές, όλοι οι άλλοι είπανε μπράβο».

Ερωτηθείσα αν εξαιρούνται τα κρατικά και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα από τις προδιαγραφές, ανέφερε: «Οι προδιαγραφές είναι για ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές. Οι δημόσιες δομές έχουν άλλη διαδικασία με προεδρικό διάταγμα κι όχι με υπουργική αποφαση, η οποία έχει ήδη φύγει από το υπουργείο, είναι στο υπουργείο Εσωτερικων και στο Οικονομικών και είναι προδιαγραφές ίδιες ακριβώς και για τα δημόσια ιδρύματα. Εγώ λογοδοτώ στον κόσμο για το πως προσέχουμε τα παιδιά μας, δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση με κανέναν, ούτε κύριο Γιαννόπουλο, ούτε κύριο Γεωργόπουλο, αυτό που έχω εγώ είναι ότι πρέπει να προστατεύω τα παιδιά. Βρέθηκα υπόλογη για ένα ίδρυμα να προσπαθώ να εξηγήσω και να εξυγιάνω μαζί με τις αρμόδιες αρχές, την Εισαγγελία και τους κοινωνικούς συμβούλους της Περιφέρειας που είναι οι ελεγκτικές δομές για τα ορφανοτροφεία τα Χριστούγεννα κι έκανα ότι περνάει από το χέρι μου μαζί με όλους τους φορείς και τις αρχές της παιδικής προστασίας.

«Το πλαίσιο που πρέπει να φωτιστεί είναι ότι έχουμε πλέον κανόνες, έχουμε πλέον προδιαγραφές για τις δομές παιδικής προστασίας, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ξεκινήσαμε. Μπορεί να έχουμε κάνει κάποια λάθη, ουδείς χωρίς λάθος, αν έχουνε γίνει κάποια λάθη θα διορθωθούν προς το συμφέρον των παιδιών», συμπλήρωσε.

«Οι προδιαγραφές δεν βγαίνουν από τη Δόμνα, οι προδιαγραφές βγαίνουν από τους ειδικούς παιδικής προστασίας, το θέμα είναι να υπάρχουν προδιαγραφές και όλοι να μπορούν να τις ακολουθήσουν. Ένα μήνα πέρασε αυτό διαβούλευση και έχουν ήδη ενσωματωθεί σχόλια από όλες τις δομές», ξεκαθάρισε η υφυπουργός.

Ερωτηθείσα αν επίκειται ραντεβού του κ. Γιαννόπουλου με τον πρωθυπουργό στο τέλος της εβδομάδος, απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο και δεν καταλαβαίνω και στο κάτω-κάτω με θιγεί. Δεν είμαι εγώ η αρμόδια υπουργός αρκετή για οποιαδήποτε δομή; Έχει έρθει ο Συνήγορος, έχει έρθει το Μαζί για το παιδί, έχει έρθει η Unicef, με θίγει αυτό που μου λέτε. Είμαι η αρμόδια υπουργός, δεν εκφράζω τη δική μου άποψη εκφράζω την άποψη της κυβέρνησης. Χθες βρεθήκαμε με τον κ. Γιαννόπουλο, συζητήσαμε τα ζητήματα, δεν τίθεται θέμα νομίζω ότι όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή».