Συζήτηση με καλεσμένο τον Πρόεδρο της Microsoft, κ. Brad Smith, διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό think tank Bruegel στη Βιβλιοθήκη Solvay στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Προσαρμογή στον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την τεχνολογία: Μία συζήτηση με τον Brad Smith».

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων η Υποδιευθύντρια του Bruegel και οικονομολόγος, Μαρία Δεμερτζή έδωσε τον λόγο στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κα. Ασημακοπούλου, αφού αναφέρθηκε στις επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα, υπογράμμισε τα αλματώδη βήματα στα οποία οδήγησε τη χώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης και ανακοίνωσε πως πρόκειται να αποστείλει επιστολή στα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ύστερα, ρώτησε τον κ. Smith σχετικά τις ροές δεδομένων στο πλαίσιο των διατλαντικών σχέσεων.

Ο κ. Smith στη συνέχεια αποθέωσε το έργο του Έλληνα Πρωθυπουργού στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα επέστρεψε, πράγμα που είναι υπέροχο για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη». Στη συνέχεια έκανε λόγο για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, επισημαίνοντας πως είναι μία ιστορική εβδομάδα για την Ελλάδα. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Microsoft χαρακτηριστικά είπε «αν θέλετε πραγματικά να σκεφτείτε τις Ευρωπαϊκές αξίες και θέλετε να μάθετε από πού ξεκίνησαν, ελάτε στην Ελλάδα».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης

«Είπατε πως έχετε επενδύσει 12 δις. σε υποδομές, μέρος των οποίων λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Γνωρίζω πως έχετε προσωπική σχέση με τον οραματιστή και αποτελεσματικό Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος οδήγησε τη χώρα μας να κάνει αλματώδη βήματα στον ψηφιακό τομέα.

Η ροή δεδομένων αποτελεί μεγάλο μέρος των διατλαντικών μας σχέσεων. Μας είπατε σύντομα για την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής (privacy shield) και μάλιστα απευθύνω σήμερα μία επιστολή προς τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διαμορφώσουμε μία συμμαχία ως προς την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, να τονίσω την πολιτική συμφωνία υψηλού επιπέδου που έχει επιτευχθεί και να δώσουμε ορισμούς.

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι αν θα μπορούσατε να μας δώσετε καθοδήγηση ως προς το ποιες θεωρείτε τις βασικές αρχές προκειμένου να βρεθεί μία εφικτή, αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λύση που θα μπορούσε να σταθεί έναντι νομικού ελέγχου;»

«Στη συνέχεια, θα κλείσω με το αγαπημένο μου θέμα. Αυτή είναι μια ιστορική εβδομάδα για την Ελλάδα, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έγινε χθες ο πρώτος Πρωθυπουργός σε αυτή την περίοδο της Ελλάδας που απευθύνθηκε σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου μας στην Ουάσιγκτον. Το λατρεύω αυτό. Το λατρεύω αυτό με πολλούς τρόπους, διότι νομίζω ότι δείχνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε, πράγμα που είναι υπέροχο για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη.

Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αξίζει τόσα πολλά εύσημα. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ήμασταν τόσο ενθουσιώδεις, ήμουν τόσο ενθουσιώδης. Μας βοηθάει να επενδύσουμε σε κέντρα δεδομένων. Κάθε μέρα που ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός απευθύνεται σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, είναι μια καλή μέρα.

Είναι μια καλή μέρα για την Αμερική, είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Σημαίνει ότι η Αμερική ακούει ανθρώπους που πρέπει να ακούει, σημαίνει ότι θα μάθει περισσότερα, περισσότερα για τις Ευρωπαϊκές αξίες. Και αν θέλετε πραγματικά να σκεφτείτε τις Ευρωπαϊκές αξίες και θέλετε να μάθετε από πού ξεκίνησαν, ελάτε στην Ελλάδα».