Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η εµφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εκείνη ενός πολιτικού παγκοσµίου βεληνεκούς. Συνολικά, ο πρωθυπουργός έδωσε το σαφές µήνυµα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιµετώπιση των πλέον µεγάλων προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο πλανήτης µας, αντλώντας τόσο από την ιστορική, αξιακή και πολιτική της παράδοση όσο και από τη µεγάλη δυναµική που έχει αναπτύξει µετά το 2019.

Ο πρωθυπουργός πέτυχε να συνδυάσει έναν βαθιά εθνικό λόγο µε τη δέουσα παγκόσµια απόβλεψη, συνδυασµός που αποτελεί διαχρονικά την πεµπτουσία του ελληνικού πνεύµατος. Ο επανασχεδιασµός της δηµοκρατίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, είναι η µεγαλύτερη πρόκληση που αντιµετωπίζει η ∆ύση, και αυτός δεν µπορεί να γίνει δίχως τους Ελληνες κλασικούς. Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης σαφές ότι ο Ελληνισµός δεν είναι µόνο ο «ακρίτας της ∆ύσης», λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και µια πολιτισµική υπερδύναµη χιλιετιών, της οποίας ο πολιτισµός σήµερα είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µετέφερε την πραγµατικότητα της Ελλάδας, που επέστρεψε δυναµικά στο παγκόσµιο και περιφερειακό γίγνεσθαι ως ηγέτιδα δύναµη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια Ελλάδα που χειρίστηκε µε επάρκεια τις µεγάλες κρίσεις των δύο τελευταίων ετών, µια Ελλάδα που αναπτύσσεται ραγδαία, µια Ελλάδα που γίνεται πόλος επενδύσεων, µια Ελλάδα που στέκεται ανυποχώρητη στην υπεράσπιση του δικαίου και της διεθνούς νοµιµότητας, µια Ελλάδα που µετασχηµατίζεται σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, µια Ελλάδα που προσφέρει δουλειές και ευκαιρίες στους ανθρώπους της, µια Ελλάδα που µεριµνά ενάντια στην κλιµατική αλλαγή.

*ΤOY ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ