Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
mitsotakis_grafeio
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ψύχραιμη στάση απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν - Ποιες οδηγίες έδωσε στους στενούς του συνεργάτες

Η θέση του πρωθυπουργού απέναντι στις τουρκικές «εμπρηστικές» δηλώσεις

Αποφασισμένος να τηρήσει νηφάλια και ψύχραιμη στάση και να μην απαντήσει στη σκληρή ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πληροφορήθηκε χθες το μεσημέρι (ώρα Βοστόνης), λίγο μετά την ομιλία που εκφώνησε στην Τελετή Αποφοίτησης του Boston College για τις εμπρηστικές προσωπικές αναφορές του Τούρκου προέδρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» για τον ίδιο, ότι δεν θα συναντηθεί ποτέ ξανά μαζί του, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μία ομιλία στην οποία ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους.

Ξεκάθαρη θέση

Από τις ΗΠΑ, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την οδηγία να εκδοθεί μια ανακοίνωση που δεν θα σηκώνει το γάντι των προκλήσεων, αλλά θα υπογραμμίζει ξεκάθαρα τη θέση της Ελλάδας. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα», σημειώνει η ανακοίνωση, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», τονίζεται χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

«Ειρήνη και διάλογος»

Όπως είχε εξάλλου τονίσει και στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία που επιδιώκει την ειρήνη και που πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Αλλά υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας: το διεθνές δίκαιο και οι εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας».