Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μετά την ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει τις προθέσεις του να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα, εντείνοντας τις παραβιάσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και στέλνοντας ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της η Αθήνα κρατά ψύχραιμη αλλά αποφασιστική στάση απέναντι στις προκλήσεις που πυροδότησε το επιτυχές από κάθε άποψη ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Μετά το... «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν τη σκυτάλη σκυτάλη του παροξυσμού κατά της χώρας μας πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης περιέγραψε ως «ιστορική ρήξη, άτιμη αδυναμία ότι αυτός ο πρωθυπουργός, που δειλά κατέφυγε κάτω από τα φτερά των ΗΠΑ και μιλά πέρα-δώθε, φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης».




«Ο Μητσοτάκης», συνέχισε ο Μπαχτσελί, «που έφερε στην ατζέντα τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και παραπονέθηκε για την Τουρκία, είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του» και συμπλήρωσε, λέγοντας πως «το τουρκικό έθνος θα αντισταθεί μέχρι τέλους στην πολιτική των παρενοχλήσεων και των προκλήσεων της Ελλάδας και θα σταθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Δεν μπορούν να χωνέψουν τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο

Ο Μπαχτσελί έδειξε να μην μπορεί να χωνέψει το αλλεπάλληλο χιεροκρότημα που εισέπραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κογκρέσο, αφού χαρακτήρισε ως «αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά, οι δέκα εκ των οποίων όρθιες».

«Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη, αλλά αν κάτι γνωρίζουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας» σχολίασε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, κατά τον Μπαχτσελί «ο Έλληνας πρωθυπουργός, που υποστήριξε ότι ο Ελληνισμός υπέφερε επί 48 χρόνια και απέκτησε μια ανίατη πληγή, αγνόησε τα γεγονότα και προσπάθησε να κρύψει τη βαρβαρότητα. Πρώτα απ' όλα να γνωρίζουν όλοι ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική. Όσο κι αν αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα», είπε.




Φόβος για «θερμό» καλοκαίρι

Ο τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά δυναμιτίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε χθες παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί την Τετάρτη και την Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας.

Η ένταση δεν περιορίζεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά ο Ερντογάν αυξάνει την πίεση και στον Έβρο, ετοιμάζοντας όπως όλα δείχνουν νέα μεταναστευτική κρίση.

Επίσης, τα τελευταία 24ωρα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν μέσω τα παράλια της Τουρκίας να φτάσουν σε ελληνικά νησιά.






Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στον Ερντογάν

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η Κομισιόν, καλώντας την Τουρκία «να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ΕΕ πήρε ίσες αποστάσεις για την αήθη επίθεση του Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό, για να επανέλθει στη συνέχεια με ένα ασυτηρότερο μήνυμα. 

H αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

«Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε επίσης η ίδια.

Συγκεκριμένα, μετά την αρχικά «χλιαρή» απάντηση η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν ανέφερε τα εξής:

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».