panagiotopulos_davos
Πολιτική

Διπλωματικές επαφές Παναγιωτόπουλου με Αμερικανούς για το F-35, Βρετανούς, Κινέζους και Ουκρανούς

O υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, παρέχει στην Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή, κάθε δυνατή υποστήριξη και αμυντική βοήθεια, από τα υπάρχοντα αποθέματα, σε πνεύμα αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό

Διαδοχικές διπλωματικές επαφές είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη και με στελέχη του Προγράμματος του Κοινού Επιθετικού Μαχητικού (Joint Strike Fighter/ JSF), όπως είναι η επίσημη ονομασία του αεροσκάφους F-35, καθώς και τους ομολόγους από την Κίνα και την Ουκρανία Σιάο Τζουντσένγκ και Σεργκίι Σουτένκο αντιστοίχως.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν χθες, ως αργά το βράδυ, στο γραφείο του Έλληνος ΥΕΘΑ, ο οποίος είχε επιπλέον και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Ουάλας. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός συναντήθηκε στο γραφείο του με στελέχη του Προγράμματος του Κοινού Επιθετικού Μαχητικού JSF/F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, τα οποία συνοδεύονταν και από τον Πρέσβη της χώρας τους στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επισκέψεως του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία αποκτήσεως αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών, ενώ τονίστηκε ότι η απόκτηση των F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η άλλη σημερινή συνάντηση του υπουργού με τον Πρέσβη της Ουκρανίας, Σεργκίι Σουτένκο, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου ακριβώς με τη συμπλήρωση τριών μηνών πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, παρέχει στην Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή, κάθε δυνατή υποστήριξη και αμυντική βοήθεια, από τα υπάρχοντα αποθέματα, σε πνεύμα αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό.


Επίσης ο υπουργός είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ, προς τον οποίο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, ενώ είναι σημαντική η αμοιβαίως επωφελής περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών τους. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και ειδικότερα την εκπαίδευση και την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλών αξιωματούχων δύο χωρών. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίστηκε η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Τέλος, ο υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομόλογό του από το Ηνωμένο Βασίλειο, Μπεν Ουάλλας, με τον οποίο συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενισχύσεως της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αμοιβαία επωφελών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης, ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.