Την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30 με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει δείπνο, παρουσία των υπουργών εξωτερικών και εθνικής άμυνας, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ Ελλάδας.

«Με τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «έχουμε μία στρατηγική σχέση η οποία πιστεύω ότι διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μία σχέση αμοιβαία ωφέλιμη, και για την Ελλάδα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης η οποία παράγει σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή».

Η επίσκεψη Μπλίνκεν, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας (στα ΝΕΑ), «θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας – χάρη στις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη - ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο», ενώ παράλληλα η άφιξη στην Αθήνα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καταδεικνύει εκ νέου, με τον πλέον απτό τρόπο, την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ ως προς τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της χώρας μας στην προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων», όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τα πέντε σημεία της ατζέντας

Στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού εν όψει της σημερινής συνάντησης βρίσκονται κατά κύριο λόγο πέντε σημεία:

- Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που βρίσκονται ίσως στο υψηλότερο ιστορικά σημείο τους, μετά και την ανανέωση και επέκταση στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η περαιτέρω απάντηση της Δύσης
- Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της στάσης της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες
- Η ενέργεια και ο ρόλος της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
- Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δύο αιτήματα που η Ελλάδα στήριξε ένθερμα από την πρώτη στιγμή.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προ ολίγων ημερών ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε για δεύτερη, διαδοχική χρονιά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζήτημα, με έμφαση στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη στήριξη που έχει παράσχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ ανέλυσε τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συζητήθηκε ακόμη το μεταναστευτικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.