Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κληθεί να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς κρίσηεις, κατά τη διάρκεια της θητείας της, ωστόσο, παρά την πρόσκαιρη δημοσκοπική κάμψη που είχε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τώρα με την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να την εκμεταλλευτεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αλλάξει το κλίμα, αν και η Κουμουνδούρου είχε σηκώσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Σύμφωνα με δημοσκόπους, που παρουσιάζουν τα ευρήματα των μετρήσεων τους, σχεδόν όλα τα κόμματα που ήταν στον τρίτο χρόνο της κυβερνητικής τους θητείας παρουσίαζαν σημαντική φθορά.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πολιτικές δυνάμεις που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονταν έστω και οριακά στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Metron Analysis» Στράτος Φαναράς, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε στο Mega, υποστήριξε πως το κυβερνών κόμμα αρχίζει να ανακάμπτει, ενώ με τα δεδομένα που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΝΔ δεν είναι μακριά από την αυτοδυναμία στην περίπτωση των δεύτερων εκλογών.

«Η δημοσκοπική πτώση που παρουσίασε η ΝΔ δείχνει να μπορεί να την ανατρέψει και να πάρει τα πάνω της. Το 36% μπορεί να είναι κάτω από την αυτοδυναμία, δεν την καθιστά όμως αδύνατη σε περίπτωση των δεύτερων εκλογών που θα είναι διαφορετικό το εκλογικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.


Οι διαφορές μεταξύ των κόμματων

Είναι ενδεικτικό πως στις δύο μετρήσεις της "Marc" για τον ΑΝΤ1 και της "Metron Analysis" για το Mega που είδαν το φως της δημοσιότητας η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 9,9% έως 10,4% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες εταιρείες τον Μάρτιο είχαν καταγράψει την απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα μεταξύ του 9,3% και του 9,5%.

Η ΝΔ, σύμφωνα με "Marc", μέσα σε δύο μήνες αύξησε κατά 1,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 0,6%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα που παρουσιάζεται και στα ευρήματα της "Metron Analysis", καθώς το κυβερνών κόμμα ανέβηκε κατά 2 μονάδες και η αξιωματική αντιπολίτευση 1,1%.

Ο Στράτος Φαναράς επισήμανε ακόμα πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μετεκλογικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μικρές αυξομειώσεις της τάξεως των 2 έως 3 μονάδων.

«Για πρώτη φορά μετεκλογικά σε δημοσκόπηση της Metron Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου ξεπερνάει το 25%. Ωστόσο βλέπουμε μια σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού με μικρές διακυμάνσεις», δήλωσε.


Η επίσκεψη στις ΗΠΑ άλλαξε το κλίμα

Κοινή συνισταμένη και των δύο μετρήσεων είναι πως η επιτυχημένη παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ άλλαξε το δημοσκοπικό κλίμα που υπήρχε τον Μάρτιο. Μάλιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τα ποσοστά του κατά τρεις μονάδες στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που κέρδισε μόλις μία μονάδα σύμφωνα με την "Metron Analysis".

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Marc" Θωμάς Γεράκης, παρουσιάζοντας την έρευνα στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως το κυβερνών κόμμα δείχνει να αντέχει, παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, υπενθυμίζοντας πως τέτοια χρονική περίοδο ακόμα και η δημοτικότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού παρουσίαζε κάμψη.

«Βλέπουμε μια αντοχή του κυβερνητικού κόμματος η οποία είναι ασυνήθιστη. Συνήθως βλέπαμε θητείες άλλων κυβερνήσεων σε μια τέτοια χρονική περίοδο, το κυβερνητικό κόμμα ήταν δεύτερο, ήταν προβληματική η εικόνα του πρωθυπουργού και υπήρχε μία έντονη τάση για πολιτική αλλαγή, κάτι που δεν ισχύει τώρα», τόνισε ο Θωμάς Γεράκης.

Ωστόσο, κρίσιμο παράγοντα θα αποτελέσει το κλίμα που θα επικρατεί στην κοινωνία κατά την προεκλογική περίοδο.