«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα σύνορά της» ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην επαναλάβει το λάθος του 2020 στον Έβρο.

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την γειτονική χώρα Τουρκία και σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Άγκυρα επανάληψη των όσων συνέβησαν τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, ότι είναι  «γεωστρατηγικό  λάθος της Τουρκίας όσα συνέβησαν τότε» και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι δε θα τα επαναλάβει». 

 Ο Υπουργός Μετανάστευσης σχολίασε και τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «δεν  μπλοφάρουμε για την αποστρατιωτικοποίηση» και επισήμανε για την επιστολή του ελληνικού ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ, ότι «η Ελλάδα ήταν πολύ ξεκάθαρη για τα εθνικά μας δίκαια». «Η επιλεκτική πολιτική της Τουρκίας δεν της επιτρέπει να κυκλοφορεί στα μεγάλα σαλόνια» πρόσθεσε για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Όσον αφορά το αν θα είναι «θερμό» το  φετινό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολίασε ότι θέλει να πιστεύει πως «θα πρυτανεύσει η λογική» και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία «μία διαπραγματευτική τακτική έναντι του ΝΑΤΟ». 

Σχετικά τέλος με τα μέτρα που έχε πάρει η Ελλάδα σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:  «Φυλάσσουμε τα σύνορά μας με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε δεχθεί μια πολύ έντονη προπαγάνδα, όπως γνωρίζετε, για τον τρόπο που φυλάμε τα σύνορά μας, αλλά οι νησιώτες πρέπει να ξέρουν ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό είναι το Διεθνές  Δίκαιο και αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση της Κυβέρνησης».