Το πότε θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρέσπων ήταν το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης που απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την «Κύρωσης Μνημονίων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έφερε προς συζήτηση στην Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης ζητώντας να ενημερωθεί το σώμα πότε η κυβέρνηση προτίθεται να εισαγάγει στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια προς κύρωση τα προαναφερθέντα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ποιοι μηχανισμοί παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας με την Βόρεια Μακεδονία λειτουργούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «Η ΝΔ έχει συγκεκριμένες επιφυλάξεις σε άρθρα των μνημονίων. Στο ερώτημα εάν η χώρα είναι ευχαριστημένη, σας απαντώ ότι υπάρχουν ζητήματα με την εφαρμογή της συμφωνίας. Με τα σχολικά βιβλία και εμπορικά σήματα υπάρχουν ακόμα προβλήματα». Ωστόσο επεσήμανε πως «η γενική τάση με τα προβλήματα και τις τεράστιες αντιδράσεις από την δική τους αντιπολίτευση, που δεν βοηθάει καθόλου, είναι θετική. Ως προς το air police «η ελληνική πολιτεία το εφαρμόζει έστω και να δεν υπάρχει υπογραφή από τις δύο χώρες».

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση του πως «η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς συζήτηση και επικύρωση, όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψουν. Όταν κρίνει η κυβέρνηση θα έρθουν προς ψήφιση».

Μάλιστα ευχαρίστησε τον κ. Καμίνη για τον πολιτικό του πολιτισμό και την στήριξη που δίνει στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία δεν εκφράζει την γραμμή του κόμματος του λέγοντας «Δεν είναι φρόνιμο και πιασάρικο να ευχαριστεί κάνεις τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά εγώ θα το κάνω, για το ύφος και την στήριξη που δείχνετε σε αυτό το θέμα» και συμπλήρωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών. Η δήλωση σας που δεν είναι η επίσημη του κόμματος σας, της στήριξης της ευρύτερης προσπάθειας στενών σχέσεων με την Βόρεια Μακεδονία σας τιμά».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως έχει προγραμματίσει «συνέχεις περιοδείες στα Βαλκάνια σε συνεννόηση με άλλες χώρες που πρέπει και οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις τους. Θεωρώ ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον τάσσεται με την ευρωπαϊκή πορεία των αυτής περιοχής».

Να υπενθυμίσουμε πως τα Σκόπια ήταν η χθεσινή στάση του υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα στα Δυτικά Βαλκάνια. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Σεράγεβο, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε τη Δευτέρα στα Τίρανα, ενώ στις αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται να επισκεφθεί, επίσης, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.