Ο Kυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από το πρωί της Πέμπτης επίσκεψη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια.

Η Κώς ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, όπου ανακοίνωσε την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο νησί και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει το νοσοκομείο που της αξίζει».


Ειδικότερα, νωρίς το πρωί έφτασε στην Κω, όπου κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. «Εμπιστοσύνη», του φώναξε ένας κάτοικος.








Νέο νοσοκομείο στο νησί 

Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους φορείς στο Δημαρχείο της Κω ανακοίνωσε την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο νησί και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει το νοσοκομείο που της αξίζει», στο χώρο που υπέδειξε το δημοτικό Συμβούλιο της Κω. Το νοσοκομείο της Κω θα μοιάζει με αυτό της Λευκάδας συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο δήμαρχος της Κω τον ευχαρίστησε εκ μέρους του Κωακού Λαού. Σημειώνεται ότι για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κω εργάστηκε αθόρυβα το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Γιάννης Παππας.



Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα και η στελέχωση του υπάρχοντος νοσοκομείου στο οποίο υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Κω προτείνει για την ανέγερση του νοσοκομείου έκταση στην περιοχή Λινοπότη.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος επεσήμανε την χαρά και την τιμή της παρουσίας του πρωθυπουργού στο νησί και την χαρά του για την δημιουργία του νοσοκομείου. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος τόνισε πως κλείνουν μια μία «πληγή» της Κω. Μετά το νοσοκομείο, υπάρχουν σημαντικά έργα όπως, τα  έργα υποδομής με νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. 9,9 εκατ. Όλα τα μνημεία του νησιού είναι φροντισμένα, υπάρχουν μελέτες που ωριμάζουν, οι ναοί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνονται, 19 εκατ. διατίθενται για έργα καθαριότητας, ενώ μέσω ΦΟΔΣΑ περιμένουμε το έργο αποβλήτων.

«Το νησί περίμενε χρόνια έργα κι αυτά γίνονται με συνεργασία και τη βοήθεια της κυβέρνησης που δείχνει εμπιστοσύνη στο έργο της περιφέρειας. Από άγονη γραμμή τα νησιά μας γίνονται φάροι αισιοδοξίας», σημείωσε. 
5615047
5615048
5615049
5615050

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ανακοίνωση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στη Κω σημείοντας πως θα τιμήσουμε ως κοινωνία την απόφαση αυτή. Στη συνέχεια ανέφερε τα πρόβληματα που αφορούν στον κλάδο και ξεκίνησε με την έλλειψη προσωπικού, όπου πρέπει να δοθούν κίνητρα για να δοθεί οριστική λύση. Οι αυξήσεις, οι νομοθετικές ρυθμίσεις, δημιουργούν πρακτικά προβλήματα,το χωροταξικό του τουρισμού, το ΦΠΑ που πρέπει να μείνει σε χαμηλά επίπεδα, τη βραχυχρόνια μίσθωση, το τέλος να γίνει ανταποδοτικό σε έργα υποδομής. «Στην φουρτούνα κ. πρωθυπουργε είστε καπετάνιος» σημείωσε η κ. Σβυνου. 



Το παρών έδωσαν ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σ. Πετσας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα, οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Παππάς, Μ.Ιατρίδη, Μ.Κόνσολας, Β.Υψηλάντης, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ.Χατζημάρκος, η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Κω Μαρία Ψύρη, οι αντιδήμαρχοι Σέβη Βλάχου, και Παναγιώτης Αβρίθης, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλός, ο διοικητής του νοσοκομείου Κω Σταμάτης Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος τύπου Ηλίας Χρυσόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου Αντώνης Γιαννικουρής,ο έπαρχος Ι.Καμπανής,  οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταματία Κανταρζη, Γιάννης Φραγκούλης, ο υπεύθυνος του τουριστικού τμήματος του ΕΒΕΔ Δ.Σαράντης, από την Ένωση Ξενοδόχων η πρόεδρος Ντίνα Σβύνου, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω Γιώργος Σεγραίδος. 



Θα βρεθεί στην Ψέριμο αργότερα

Παράλληλα, στην Κω έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον δήμαρχο και φορείς του νησιού, ενώ θα δεί και κατοίκους του νησιού. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όμως, είναι και η μετάβασή του στην Ψέριμο με τους μερικούς δεκάδες κατοίκους και το ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στο μικρό ακριτικό νησί και το 2017, ως πρόεδρος της ΝΔ, και θα έχει την ευκαιρία να το επισκεφθεί ως πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν ξεχνά τους νησιώτες.

Η ιδιαιτερότητα των δύο νησιών είναι ότι περιλαμβάνονται οργανικά στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Η Κως, για παράδειγμα, αναφερόταν στον χάρτη με τα 14 νησιά που παρουσίασε προχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Anadolu, απειλώντας ότι, είτε θα αποστρατιωτικοποιηθούν, είτε θα τεθεί από μέρους Τουρκίας σε διεθνή fora ζήτημα κυριαρχίας. Ευρύτερα, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Αθήνα δεν πρέπει να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε 23 νησιά, στα οποία περιλαμβάνεται και η Ψέριμος. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αστυπάλαια για την πορεία υλοποίησης του έργου (ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας) «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί». Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο λιμάνι του νησιού.