«Οι αναθεωρητικές δυνάμεις της Τουρκίας και της Ρωσίας εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Παράλληλα, τόνισε πως στην χώρα μας έχουν έρθει 33.000 Ουκρανοί εκ των οποίων 8.500 χιλιάδες είναι παιδιά.

Aναλυτικά η συνέντευξή της 

Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα: Νομίζω ότι αυτό το οποίο δεν τον αφήνει να κοιμηθεί παραπέμπει στη γνωστή φράση «ούκ εά με καθεύδειν τό τού Μιλτιάδου τρόπαιον» άρα του Κυριακού τρόπαιον. Δηλαδή όπως είχε πει ο Θεμιστοκλής μετά τη μάχη του Μαραθώνα και τη νίκη του Μιλτιάδη είπε δεν με αφήνει να κοιμηθώ το τρόπαιο του Μιλτιάδη. Νομίζω εκεί πηγαίνει όλο και γι’ αυτό βλέπω αυτές τις μέρες να ξαναβγαίνουν για τις αϋπνίες κάποια παραμύθια για να κοιμηθεί ο κόσμος όπως ας πούμε τα χρέη των κόμματων, η Novartis αυτά είναι τώρα τα ξαναζεσταμένα πράγματα για να αποσπαστεί η προσοχή, για παραπληροφόρηση και αποπληροφόρηση σε σχέση με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν.

Η ακρίβεια είναι ένας λόγος για να μην κοιμόμαστε

Εννοείται αλλά θέλει να μας πει ο κος Τσίπρας ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα έκανε κάτι διαφορετικό; Το πιθανότερο είναι να μην έκανε τίποτα γιατί ξέρετε ποιο ειναι το προβλημα; Το πρόβλημα νομίζω αυτή τη στιγμή είναι πολιτικό κι έχει δυο σκέλη, το ένα σκέλος είναι οτι βλέπουμε σε όλο τον κόσμο στα μείζονα θέματα αυτά του πόλεμου, του στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, να συμφωνούν όλοι. Δηλαδή αν κοιτάξετε τις χώρες με αριστερή κυβέρνηση έχουν δίπλα τους τους αντιπάλους τους τους πολιτικούς. Η Σουηδία που ανακοίνωσε ότι θα μπει στο ΝΑΤΟ η πρωθυπουργός που είναι σοσιαλίστρια είχε δίπλα της τον αρχηγό του δεξιού κόμματος και του είπε «σας ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία», όχι πως δεν διαφωνούν.

Για να υπάρξει αυτή η επικοινωνία και αυτή η στήριξη και αυτή η βοήθεια θα πρέπει και εσείς να έχετε μια ενημέρωση προς την αντιπολίτευση. Εδώ και η αντιπολίτευση και οι πολίτες έμαθαν τη μια φορά από τον γερμανό καγκελάριο ότι θα στείλουμε τεθωρακισμένα, την άλλη από τον αμερικανό υπουργό ότι θα στείλουμε βλήματα. Πρέπει να υπάρχει μια επικοινωνία

Η πρωθυπουργός της Δανίας που είναι αριστερή ερωτήθηκε δημοσίως τι έχει στείλει η Δανία στην Ουκρανία και είπε δεν θα το πω σε κανέναν. Εγώ δεν ξέρω τι γίνεται μεταξύ των αρχηγών.

Είστε στην πολιτική τόσες δεκαετίες δεν υπήρχε πάντα μια άτυπη επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών μια επικοινωνία;

Υπήρχε αλλά παρότι έχουν ανταλλαχθεί σκληρές εκφράσεις στο παρελθόν ανάμεσα στους αντιπάλους δεν θυμάμαι ποτέ να είπε ο ένας στον άλλο τόσο συχνά με κάθε αφορμή κορονοϊός, πόλεμος «εργολάβος συμφερόντων», «ταχυμεταφορέας συμφερόντων», «αυλάρχης». Εγώ πιστεύω ότι το λεκτικό παίζει μεγάλο ρόλο, δηλαδή το λεκτικό μας δείχνει την ψυχή μας και μας οδηγεί κιόλας σε σχέση με τη διάθεση του άλλου. Δεν επιτρέπονται αυτά... Είναι δυνατόν να μην μπορεί να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα; Σε ένα βρε παιδί μου!

Ερωτηθείσα για το μεταναστευτικό: Τα ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα αλλά όταν έχεις 0 και μπαίνουν 25 λεει τόσο % αύξηση αλλά σχετίζεται με μικρό αριθμό εισόδων δεν συζητάμε για μαζική είσοδος. Η μαζική μη είσοδος είναι πολιτική απόφαση. Εγώ πιστεύω ότι αυτό που έγινε το ‘15 επειδή δεν είχε καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία, ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το ’11, στο απόγειό του βρισκόταν το ’12-’13, το ’14 είχε ελεγχθεί ο ISIS είχαν μπει οι σύμμαχοί μέσα είχαν απελευθερωθεί πόλεις. Όλα τα γεγονότα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ότι συνέβαιναν το ’15 είχαν συμβεί το ’12 και το ’13 άρα αυτό ήταν μια πολιτική απόφαση. Φάνηκε άλλωστε που είπε ο κ. Καμμένος ότι θα στείλουμε εκεί, θα πιέσουμε με τους τζιχαντιστές κα. Εγώ πιστεύω ότι το χρησιμοποίησαν ως πίεση, δεν φύλαξαν τα σύνορα.

Ερωτηθείσα αν ανησυχεί για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και αν φοβάται ότι θα επαναληφθούν τα γεγονότα του ‘20: Αυτό το οποίο παρατηρούμε και για αυτό είμαστε ξεκάθαροι στη θέση μας όσον αφορά στην Ουκρανία την οποία βοηθάμε με κάθε μέσο γιατί αν επικρατήσει εκεί το κακό χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα ο καθένας θα κάνει ότι θέλει, θα γίνει ζούγκλα ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο αναθεωρητικές δυνάμεις τη Ρωσία του Πούτιν και την Τουρκία του Ερντογάν που κάνουν τα ίδια πράγματα, ένα από αυτά που κάνουν είναι η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Είναι πρώτος διδάξας ο Ερντογάν έκανε την απόπειρα στον Έβρο και μετά το έκανε ο Πούτιν μέσω Λευκορωσίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Για το ΚΥΤ Φυλακίου: Δεν γίνεται καινούργιο ΚΥΤ, γίνονται εργασίες. Αυτή η συζήτηση είχε τελειώσει πριν αρχίσει γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στον Έβρο δεν θα μείνει πληθυσμός μόνιμα, θα είναι μόνο κέντρο διερχομένων αν υπάρξει θέμα αλλά να έχουμε κάπου να τους βάλουμε γιατί αν δεν έχουμε θα κυκλοφορούν παντού. Τους βρίσκαμε στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν είχαν που να μπούνε. Ο κόσμος πρέπει να είναι ευχαριστημένος που έχει μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που είπε δεν θα παραβιάσει κανείς τα σύνορα μας και την εθνική μας κυριαρχία γιατί αν είχε τον Τσίπρα ο κόσμος θα είχε περάσει από πάνω του όλο εκείνο το κύμα και από πάνω μια στρώση κορονοϊός. Για να είμαστε τώρα λογικοί δεν πρέπει να είναι πικραμένοι (οι Εβρίτες) επειδή ο Πρωθυπουργός φυλάει τα σύνορα.

Σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή συμφωνούν από το Σιν Φέιν που είναι αριστερά μέχρι τους Φιλανδούς που είναι Δεξιά κάποια πράγματα ενώνουν τους πάντες, οι μόνοι που είναι παραφωνία αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ποδέμος. Τα πράγματα είναι διαφορετικά και θα είναι διαφορετικά γιατί σε αυτή τη μεγάλη σκακιέρα την καινούρια που έχει χτιστεί στον καινούργιο κόσμο οι τρελοί είναι περισσότεροι από τους στρατιώτες και θα έχουμε πολλά προβλήματα. Για αυτό και εγώ θέλω η αξιωματική αντιπολίτευσή μας να φερθεί όπως οι άλλες.

Ερωτηθείσα πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν έρθει στη χώρα: Έχουν έρθει 33.000 περίπου, 8.500 περίπου παιδιά.

Είχε πει ο κ. Κικίλιας ότι 50 χιλιάδες θέσεις στον τουρισμό που είναι ακάλυπτες θα καλύπτονταν φέτος με ουκρανούς πρόσφυγες έχει προχωρήσει αυτό;

Πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση εδώ είναι μόνο γυναίκες με παιδιά. Δεν είναι θέμα Κικίλια αυτό, η Δανία ανακοίνωσε προχθές ότι από τους περίπου ίδιους με εμάς έχουν Ουκρανούς πρόσφυγες, ούτε το 1% δεν πήγε να δουλέψει. Εγώ εξήγησα από την πρώτη μέρα ότι όταν έχει έρθει μια μητέρα με τα παιδιά της και κάθε μέρα κοιτάει το κινητό τον άνδρα της που φεύγει για τον πόλεμο και δεν ξέρει αν την άλλη μέρα θα τον βρει εκεί δεν έχει μυαλό να πάει να δουλέψει στο ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Για την έλλειψη χρημάτων: Εγω αυτή στη στιγμή πρέπει να κάνω ακροβατικά γιατί χωρίς ένα ευρώ δηλαδή πρέπει να πάμε κρεβάτια στον Πειραιά, χρειάζονται κάποια πράγματα. Ειναι πάρα πολύ εύκολο να σου πέφτουν λεφτά από το τσουβάλι όπως έπεφταν την πρώτη περίοδο, μέχρι το 2018 είχαν αναλωθεί 600 εκατομμύρια €. Ένα χαρτί για την ένταξη δεν βρήκα γιατί ερχόντουσαν οι ΜΚΟ τους δίνανε λεφτά και αυτές κάνανε τραγουδάκια για τα παιδιά, ζωγραφιές για τις γυναίκες, καμία ένταξη . Εγώ αυτό δεν το θεωρώ ένταξη, ένταξη είναι αυτό ή να ξέρει ελληνικά να βρει δουλειά, να πάει στο πανεπιστήμιο, να μάθει μια τέχνη.

Aκούστε τις δηλώσεις