Με αποφασιστικότητα και ισχυρές συμμαχίες απαντά η Ελλάδα στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, με επίκεντρο το Αιγαίο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να θίξει το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών, κινητοποιώντας τους εταίρους και παράλληλα να στείλει εμφατικό μήνυμα στην Τουρκία ότι ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεν γίνονται ανεκτά και θα λάβουν κατάλληλες και αποφασιστικές απαντήσεις.

Μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Αθήνα, και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο έλληνας πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι από τον τούρκο πρόεδρο με φόντο τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του για ελληνικά νησιά. 

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως κάθε ρητορικό επιθετικό βήμα της Τουρκίας μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. «Εμείς ζούμε στην πραγματικότητα, ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους, αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το παράλογο» τόνισε.

Σε αντίστοιχο ύφος ήταν και η τοποθέτησή του για την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, αναθεωρητική ρητορική και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας», είπε και πέταξε το μπαλάκι στον τούρκο πρόεδρο.

«Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν αυτοί που ξεπεράσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα, αλλά είμαστε πολύ σίγουροι ότι έχουμε την ικανότητα να αμυνθούμε αν παραστεί ανάγκη και είμαστε επίσης πολύ σίγουροι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί τους παράλογους ισχυρισμούς σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ένα ζήτημα το οποίο θέτουν πλέον μετ΄επιτάσεως τούρκοι αξιωματούχοι. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί κοινό μέτωπο κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία απειλεί ξανά την Ελλάδα: Ισως οδηγηθούμε σε σοβαρότατη κρίση

Την ίδια ώρα νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπολύει η Τουρκία, κάνοντας αναφορά για ενδεχόμενο «σοβαρότατης κρίσης».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και από τη Γερμανία - Στη Θεσσαλονίκη ο Όλαφ Σολτς

Μήνυμα που παρουσιάζει μεταστροφή της πολιτικής ίσων αποστάσεων, την οποία εφήρμοζε ως τώρα στα ελληνοτουρκικά, έστειλε το Βερολίνο την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, θα μεταβεί την επόμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκησε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Με την τουρκική προκλητικότητα σε κάθε επίπεδο να έχει ξεπεράσει τα όρια τις τελευταίες εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε από  για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα, με αφορμή την τακτική που ακολουθεί κατά της Ελλάδας, καθώς και τι είπαν ο Γερμανός καγκελάριος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα στη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ.