«Συναγερμό» στις Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, έχουν σημάνει οι συνεχείς απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο προβληματισμός στο Πεντάγωνο είναι διάχυτος, καθώς η Άγκυρα έχει βάλει στο στόχαστρό της τα ελληνικά νησιά.

Γι’ αυτό και ενισχύονται συνεχώς οι περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα.

Στο Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο.

«Οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.


Σενάριο για απόβαση μεταναστών σε ελληνικό νησί

Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα υποθάλπτει τρομοκρατικές οργανώσεις και μία μέρα μετά, επανήλθε στις απειλές του για τα ελληνικά νησιά.

«Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ε.Ε. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν», ανέφερε.

Υπάρχει, άλλωστε, και το σενάριο, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η Τουρκία να μεταφέρει μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα μικρασιατικά παράλια, σε κάποια ελληνική βραχονησίδα και τους οποίους θα επιχειρήσει να σώσει η τουρκική ακτοφυλακή.


Πιεσμένος ο Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν πως η έντονη προκλητικότητα από τον Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται κυρίως στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς η χώρα του οδεύει προς τις εκλογές.