Μια εβδοµάδα µετά τη συνάντησή του µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν µίλησε για συµβιβασµούς µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η αινιγµατική του δήλωση προκάλεσε πολλά ερωτήµατα, όχι όµως έκπληξη.


Τα μηνύματα Ερντογάν για συµβιβασµούς με την Ελλάδα

«Η τελευταία επίσηµη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί ένδειξη της βούλησής µας να ανοίξουµε νέα σελίδα στις σχέσεις µας. ∆εν θα αποφύγουµε να επιδιώξουµε συµβιβασµούς σε θέµατα στα οποία έχουµε κοινά συµφέροντα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. ∆εν ξεκαθάρισε όµως τι εννοεί ούτε διευκρίνισε ποιος θα κάνει τον συµβιβασµό ή την... υποχώρηση.

Η Ελλάδα; Η Τουρκία; Μήπως κι οι δυο; Προφανώς το είπε στο πλαίσιο της συζήτησης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, που, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει σύντοµα, παραµένει όµως το ερώτηµα για τα ζητήµατα που άπτονται των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων. Μήπως εκεί στοχεύει ο κ. Ερντογάν;


Χωρίς αυταπάτες η Αθήνα

Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διεµήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να τεθεί επί τάπητος τέτοιο ζήτηµα. «Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες δεν σηµαίνει ότι ο διάλογος δεν κάνει καλό. Ο διάλογος κάνει καλό γιατί αποτυπώνονται οι θέσεις µας. ∆υνατά και καθαρά. Χωρίς διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα. ∆εν γίνεται κάτι εν κρυπτώ», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν έχει αυταπάτες και σε γενικές γραµµές τη σκέψη που επικρατεί στα διπλωµατικά γραφεία εξέφρασε ο υπουργός Άµυνας, Νίκος ∆ένδιας. «Στον εγγύς µας ορίζοντα, τη στιγµή που σήµερα πανηγυρίζουµε την Ένωση, διεξάγονται δύο πόλεµοι. Όσο και αν τα νερά στο Αιγαίο είναι ήρεµα, απέναντί µας αντιµετωπίζουµε έναν σαφή αναθεωρητισµό», δήλωσε µε νόηµα χθες από την Κέρκυρα ο κ. ∆ένδιας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή