Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα, καθώς οι συνεχόμενες απειλές εξ Άγκυρας και προσωπικά από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, δημιουργούν νέες συνθήκες στο διπλωματικό πεδίο που καλούν την χώρα να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας και των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας, καλώντας συνεχώς τη γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, και διαμηνύοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Προκλητικό tweet Ερντογάν στα ελληνικά 

Νωρίτερα την ακραία ρητορική του απέναντι στη χώρα μας συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγραψε μήνυμα στο twitter στα ελληνικά συνεχίζοντας τις απειλές του προς την Ελλάδα. 

Με μια σειρά αναρτήσεων ο Τούρκος πρόεδρος εκτοξεύει πυρά κατά της Αθήνας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Επιπλέον υποστήριξε ότι «η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Όπως υποστηρίζει ο τούρκος πρόεδρος «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν».

To όπλο της Αθήνας η διπλωματία


Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της αλλά και την αποφασιστικότητά της αναφορικά με οποιαδήποτε πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και την εθνική συσπείρωση στην οποία κάλεσε όλους «απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα».

«Έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται.
Και θα επαναλάβω την άποψη μου ότι ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Και είμαι αποφασισμένος να εξασφαλίσω την συνέχεια και την συνέπεια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι αδιανόητο πριν ένα χρόνο, έχουμε πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, έχουμε πληθωρισμό που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τις πρωτοφανείς έκτακτες συνθήκες.

Είναι ώρα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. «Και αυτή τη σταθερότητα, που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Eξάλλου τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, αντιτάσσοντας στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση.

«Υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας σε ολόκληρη την Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες. Δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο», προειδοποίησε.