«Είμαστε έτοιμοι για εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ειδικότερα, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε περίοδο ενώ είπε πως το περιρρέων κλίμα δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα πάει καλά στις εκλογές και αμέσως μετά θα ανοίξει η συζήτηση επί προγραμματικών θέσεων και όχι προσώπων.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 45% υψηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης ενώ έκανε λόγο για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα, ζήτησε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα λέγοντας ότι στην Ελλάδα η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 2,32 ευρώ το λίτρο ενώ στην Ιταλία είναι 1,81 ευρώ το λίτρο.

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις είπε πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που σημειώνει άνοδο στα ποσοστά του, ενώ ανέφερε πως η Τουρκία εμφανίζει αναθεωρητική στάση και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ και να ληφθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τέλος, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από ΕΕ και ΝΑΤΟ να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για εκλογές: Εμείς είμαστε έτοιμοι οποτεδήποτε και αν γίνουν οι εκλογές νομίζω ότι το περιρρέον κλίμα είναι ότι έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεν ξέρω αν οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Απρίλιο όπως και χθες είπε ο πρωθυπουργός αλλά νομίζω ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία έχουμε μπει επισήμως και αυτό φαίνεται και από την αντιπαράθεση από το τι λαμβάνει η οικονομία και η αγορά νομίζω ότι κάνει κακό στη χώρα.

Ερωτηθείς αν θέλει πρόωρες εκλογές το ΠΑΣΟΚ: Εμείς επιλέγουμε στα προβλήματα που έχει ο κόσμος να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να είμαστε χρήσιμοι. Το να ζητάς μόνο εκλογές για να δημιουργήσεις αντιπαράθεση και πόλωση χωρίς να προτείνεις θεωρώ ότι από τους πολίτες εκλαμβάνεται ως μια αδύναμη στάση. Από την άλλη οφείλουμε να πούμε ότι η κυβερνηση σε πάρα πολλά ζητηματα δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις. Στο θέμα της ακρίβειας, στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, στο θέμα των ελέγχων για τον πληθωρισμό όλα αυτά δείχνουν μια θέση αδύναμη άρα αυτή τη στιγμή ή ίδια η κυβέρνηση με την αδυναμία, με την αδράνειά της ουσιαστικά έχει κατεβάσει τα μολύβια, δεν κάνει αυτό που πρέπει και έχει επισήμως κηρύξει την προεκλογική περίοδο. Άρα αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι αν ζητάμε ή δεν ζητάμε εκλογές το θέμα είναι αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί για να δώσει λύσεις.

Εμείς δεν προσφερόμαστε ως βολικός κυβερνητικός εταίρος αν κάποιοι θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να προκύψει είτε Τσίπρας είτε Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός , για αυτο και ο πρόεδρος είπε ξεκάθαρα ότι αν θέλετε έναν από τους δύο πρωθυπουργό μπορείτε να ψηφίσετε απευθείας έναν από τους δύο. Εμείς έχουμε διαφορετική πρόταση, θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση θα πάει στις εκλογές, θα πάει πολύ καλύτερα από όσο κάποιοι ελπίζουν ή προσδοκούν ή προσπαθούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη άρα η συζήτηση θα ανοίξει αμέσως μετά τις εκλογές επί προγραμματικών θέσεων και όχι επί προσώπων για να δούμε αν και εφόσον εννοούν και πόσο το εννοούν κάποιοι τη συνεργασία την επόμενη μέρα.

Πέρα από το αν κοιμάται ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν κοιμούνται εκατομμύρια έλληνες με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Εμείς καταθέτουμε ένα πρόγραμμα και ένα πλαίσιο προτάσεων και λέμε αυτή η πρόταση είναι η λύση και όποιος από τους δύο, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να συζητήσουν στο δικό μας πλαίσιο μετά τις εκλογές θα φανεί αν όντως θέλουν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση. Όμως το να θεωρούν κάποιοι κάνοντας αθροίσματα αριθμητικά ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές σώνει και καλά θα είναι κυβερνητικός εταίρος βάζοντας διλήμματα ή το πιστόλι στον κρόταφο νομίζω ότι πλανώνται πλάνην οικτρά.

Αναφορικά με την ακρίβεια: Εδώ υπάρχει ένας μύθος ότι όλα είναι εισαγόμενα και ότι η ακρίβεια ήταν αναπόφευκτη και ότι δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε όμως πέρα από τι λεει το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τα στοιχεία της Eurostat. Η Eurostat δείχνει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι 45% υψηλότερος από ότι είναι στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός στην ενέργεια είναι 50 με 55% τον Απρίλιο και τον Μάιο μεγαλύτερος από τον ενεργειακό πληθωρισμό στην ευρωζώνη αυτό δείχνει έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και ατελή λειτουργία των αγορών. Εμάς μάλλιασε η γλώσσα μας από τον Δεκέμβριο και λέμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αυτό το πρότεινε και Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο στα κράτη μέλη για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής. Η Ισπανία έχει 4% ΦΠΑ, η Γαλλία έχει 5,5% εμείς έχουμε 13%. Έχουμε μείωση σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των super market στην κατανάλωση και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Στην βενζίνη 2,35 η μέση τιμή, 1,81 στην Ιταλία γιατί μειώθηκε η φορολογία. Εμείς λέμε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα γιατί φαίνεται από τα στοιχεία του τριμήνου ότι έχουμε υπεραπόδοση στο ΦΠΑ στα καύσιμα. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί η κυβέρνηση μέσα από αυτό δεν καλύπτει τις τρύπες του προϋπολογισμού όπως λεει στη δημόσια συζήτηση για να μην διαταράξει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας αλλά μαζεύει σε ένα πουγκί χρήματα για να μπορέσει να δώσει ένα πακέτο παροχών.

Όταν η κυβέρνηση κρατάει τους έμμεσους φόρους, ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα οι οποίο πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους και την ίδια στιγμή έχει μηδενίσει συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ μεγάλης περιουσίας, έχει μειώσει το φόρο μεταβίβασης κληρονομιάς, έχει μειώσει το φόρο στα μερίσματα. Άρα εδώ υπάρχει στόχευση να μαζέψουν χρήματα για να έχουν ένα πακέτο προεκλογικό γιατί είναι σαφές ότι πάμε σε εκλογές.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις: Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή το μόνο κόμμα το οποίο δείχνουν σε ανοδική πορεία σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του ’19 είναι το ΠΑΣΟΚ. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρκετά μεγάλη πτώση και θεωρώ ότι θα έχουν και μεγαλύτερη όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη στάση μας, δεν προσφερόμαστε για βολικός εταίρος αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε μια τυφλή αντιπολίτευση. Δηλαδή όταν βλέπουμε κάτι σωστό το οποίο είναι προς όφελος των πολιτών που τους ανακουφίζει από τα πολλά προβλήματα ή είναι εθνικά σωστό όπως ήταν η προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο σχέσεων με την Τουρκία που χρειαζόταν μια ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας εμείς βγάζουμε τις κομματικές παρωπίδες που φοράει εμμονικά ο ΣΥΡΙΖΑ και βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Άρα κάνουμε σκληρή και δομική αντιπολίτευση, με προτάσεις αλλά όπου βλέπουμε κάτι ότι είναι επ’ ωφελεία των πολιτών και της πατρίδας δεν διστάζουμε να το στηρίξουμε. Αυτός είναι ο ρόλος ενός υπεύθυνου κόμματος αντιπολίτευσης το οποίο θέλει να είναι μέρος της λύσης και όχι μόνο να κραυγάζει και να λεει τι δεν του αρέσει χωρίς να προτείνει τίποτα.

Ερωτηθείς αν συντάσσεται με την κυβερνητική πλευρά στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων: Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία εμφανίζει μια αναθεωρητική στάση, το λεω εδώ και πάρα πολύ καιρό απλά τώρα φαίνεται επικοινωνιακά πιο έντονα, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να το θέσει σε επίπεδο Συνόδου κορυφής πλέον να υπάρχει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εφόσον συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριαρχία και της Ελλάδας και της Κύπρου, και θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση των αιτημάτων της χώρας μας και προς τους εταίρους μας στην ΕΕ και προς το ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να επιβάλλουν κυρώσεις αν συνεχιστεί αυτή η στρατηγική από την Τουρκία που νομίζω ότι πλέον είναι εμφανής.

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι θα επιστρέψουν οι ψηφοφόροι στο ΠΑΣΟΚ: Το μεγάλο κομμάτι τον ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες αναμετρήσεις είναι ψηφοφόροι οι οποίοι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλά χρόνια, άρα είναι κόσμος ο οποίος έχει παραδοσιακούς δεσμούς και σχέση με το ΠΑΣΟΚ και ένας κόσμος που εμείς θέλουμε να γυρίσει πίσω. Ο κόσμος όμως όχι τα στελέχη τα οποία εγκατέλειψαν την παράταση με μάλιστα όρους κανιβαλισμού της παράταξης σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να πάρουν οφίτσια και θέσεις. Αυτό ξεκαθαρίστηκε ότι οι πόρτες είναι ερμητικά κλειστές. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε στους ανθρώπους οι οποίοι μας στήριζαν για χρόνια και πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ και για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο, απευθυνόμαστε όμως ταυτόχρονα και σε άλλες δύο κατευθύνσεις, στο σύνολο της μεσαίας τάξης το οποίο πλήττεται από την αδράνεια της κυβέρνησης και τους νέους ανθρώπους οι οποίοι συστηματικά απέχουν από την πολιτική. Τώρα με την παρουσία ενός νέου άνθρωπου, του Ν. Ανδρουλάκη, στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και με ένα νέο λόγο και με μια νέα ατζέντα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κοινωνική κατοικία που αφορά τους νέους ανθρώπους και κανένας δεν είχε βάλει το θέμα αυτό στη δημόσια συζήτηση άρα οι νέοι μπορούν να ελπίζουν και να προσδοκούν ότι υπάρχουν κάποιοι που τους σκέφτονται, κάποιοι που τους προτεραιοποιούν και κάποιοι που θα τους δώσουν βήμα να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα. Αυτά είναι τα ακροατήρια που απευθυνόμαστε το κάνουμε με λόγο υπεύθυνο, με μια πρόταση συγκροτημένη και πάνω από όλα με αίσθηση του συμφέροντος της χώρας και των πολιτών.

Aκούστε τη συνέντευξή του