Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, καθώς συνεχίζουν της καθημερινές προκλήσεις οι Τούρκοι, με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις.

Έτσι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σύντομη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκος Δένδιας με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται πως ο κ. Καϊμακτσί εκπροσώπησε την Τουρκία στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη χειραψία, με τον κ. Καϊμακτσί, σύμφωνα με πληροφορίες, να ρωτά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών «πώς είναι» και ο κ. Δένδιας να ρωτά με τη σειρά του «τι κάνει ο Τσαβούσογλου.

Τότε, ο κ. Καϊμακτσί απάντησε πως ο κ. Τσαβούσογλου είναι απασχολημένος και ο Νίκος Δένδιας χαμογελώντας, είπε με νόημα πως «είναι πάντα απασχολημένος».

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Καϊμακτσί την επιθυμία της Ελλάδας να πέσουν οι τόνοι, που έχει ανεβάσει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.

Πάντως, ο Καϊμακτσί δεν φαίνεται να προκάλεσε, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου.  Όπως ανέφερε, η Ε.Ε. δίνει βαρύτητα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι θα έπρεπε να δίνει και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.