«Τον Σπύρο Καρανικόλα τον εκτιμώ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, ανέφερε πως σε όλον τον πλανήτη έχουμε ρεκόρ πληθωρισμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ τόνισε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν το πιο διαφανές εργαλείο που έχει γίνει ποτέ.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα –το 2021- είχε το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως τρομοκρατική την επίθεση στον σπίτι του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε λέγοντας ότι η τρομοκρατική βία της άκρας Αριστεράς είναι γνωστή στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα τονίζοντας πως ανακοινώσεις θα γίνουν όταν θα είναι ξεκάθαρο το δημοσιονομικό περιθώριο, ενώ ερωτηθείς για το εάν μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά απάντησε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κρατήσουμε δυνάμεις καθώς εκτίμησε ότι η παγκόσμια κρίση –λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- θα συνεχιστεί.

Παραδέχθηκε ότι στα σούπερ μάρκετ έχουν υπάρξει ανατιμήσεις, ενώ σε σχέση με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είπε ότι γίνονται έλεγχοι, επιβάλλονται πρόστιμα τα οποία εισπράττονται.

Ακόμη, είπε πως δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμο σε πρατήριο που πωλούν φθηνότερα τα καύσιμα. Είπε πως στα καύσιμα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 δεν έπεσαν οι καταναλώσεις, υπήρξε μια κάμψη τον Απρίλιο και ανέβηκαν το Μάιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή την παραίτηση του κ. Καρανικόλα: Τον κ.Καρανικόλα και τον συμπαθώ και τον εκτιμώ, θεωρώ ότι σε όλες του τις δημόσιες παρεμβάσεις τους ιδίως στο θέμα της Novartis ήταν πάρα πολύ δίκαιος και ακέραιος και γενικά είναι ένα πρόσωπο το οποίο νομίζω πρέπει να το παίρνεις σοβαρά. Εγώ δεν μπορώ να υπεισέλθω στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ούτε μπορώ να σας πω αν θα έρθει στη ΝΔ, δεν έχω ιδέα.

Θα τον θέλατε στη ΝΔ;

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά να κάνω τέτοιες προτάσεις. Εγώ μίλησα προσωπικά για το πρόσωπο, πολιτικά δεν ξέρω καν αν θα ήθελε να έρθει ή δεν θέλει, δεν υπάρχει κάτι. Είναι κάτι που έγινε τώρα. Γενικά εμένα δεν μ’ αρέσει να ανακατεύομαι στα άλλα κόμματα, το κάθε κόμμα λύνει τα θέματά του μόνο του.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Καρανικόλα: Ο κ. Ανδρουλάκης όπως κάθε πολιτικός που θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του προσπαθεί να ακολουθεί μια πολιτική που να μην λεει πολλά πράγματα, απόδειξη αυτό που έγινε την Κυριακή. Την Κυριακή έκανε μια συνέντευξη στο Βήμα, στη συνέντευξη αυτή είπε ότι κακώς δώσαμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές χωρίς κριτήρια, αυτό δεν είναι αληθές, πολύ κακώς διαγράψαμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές και αν δεν ερχόταν ο πόλεμος πιστεύει ότι θα διαγράφαμε και το υπόλοιπο. Δείτε τώρα πως διαμορφώνεται ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε και πήρε μια θέση, εγώ διαφωνώ με τη θέση που έχει πάρει όμως τώρα πια πρέπει όλος ο εμπορικός κόσμος να τοποθετηθεί επί αυτής της θέσεως. Περιμένω να μας πει το ΠΑΣΟΚ ποια είναι τα κριτήρια που κατά τη γνώμη του έπρεπε να βάλουμε; Εμείς είχαμε επιλέξει το τζίρο και τους αριθμούς των εργαζομένων αν υπήρχε κάποιο άλλο αντικειμενικό κριτήριο ευχαρίστως να μας το πουν. Δεύτερον όμως και χειρότερο είπε ότι κακώς τη διαγράψαμε. Το ΠΑΣΟΚ λεει σε όλους τους επιχειρηματίες της χώρας που έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή κακώς ο Μητσοτάκης σου διέγραψε τη μισή, φέρτε τα λεφτά πίσω τώρα, αυτό λεει ο Ανδρουλάκης. Αν η πρόταση Ανδρουλάκη είναι πάρτε πίσω την επιστρεπτέα για να μειώσει το ΦΠΑ στα καύσιμα να βγουν να το πουν; Αυτή είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ; Διότι η ανακοίνωση που βγάλανε μετά που με ονομάτισε το υπουργό της ακρίβειας και έλεγε διάφορα άλλα για αυτό δεν λεει τίποτα.

Για τον χαρακτηρισμό του ως ο υπουργός της ακρίβειας: Ο «υπουργός της ακρίβειας» μου θυμίζει αυτό που λεει η κα Αχτσιόγλου «ακρίβεια Μητσοτάκη» το οποίο είναι σχεδόν κωμικό επιχείρημα όταν στον πλανήτη γη έχουμε ρεκόρ πληθωρισμού από το Β παγκόσμιο πόλεμο.

Ερωτηθείς αν είναι αληθές αυτό που λεει ο κ. Ανδρουλάκης ότι αν δεν υπήρχε ο πόλεμος θα χάριζαν και την υπόλοιπη επιστρεπτέα: Δεν είχαμε πάρει κάποια τέτοια απόφαση αληθές όμως είναι ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς, ο κ. Καρανίκας από τη ΕΣΕΕ, ο κ. Μπραττάκος από το ΕΒΕΑ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου από το εμπορικό επιμελητήριο, ο κ. Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ όλοι οι παράγοντες της αγοράς μας είχανε ζητήσει και ζητούν να διαγραφεί και η υπόλοιπη. Και αναφέρω ονόματα που ορισμένα αποτελούν και επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρα θα πρέπει να μας πει το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη διαγραφή ή δεν την υποστηρίζει γιατί το ΠΑΣΟΚ ως επιμελητήρια μας λεει να τη διαγράψουμε, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα μας λεει να μην τη διαγράψουμε.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το πιο διαφανές εργαλείο που έχει γίνει ποτέ. Τα κριτήρια ήταν η μείωση του τζίρου μεταξύ ’19 και ’20, αυτό αποδεικνύεται από τις φορολογικές δηλώσεις και ο αριθμός των εργαζομένων. Εσείς βλέπετε ότι αυτά τα κριτήρια είναι αδιαφανή;

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα: Η Ελλάδα το 2021 είχε το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, 1%. Έλεγα εγώ από το Δεκέμβριο «φέτος, το ’21, κλείσαμε με το χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη. Το ’22 το πρώτο εξάμηνο θα είμαστε υποχρεωτικά σε υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Το προέβλεπα γιατί το πρώτο εξάμηνο του ’21 είχαμε τον μεγαλύτερο αποπληθωρισμό. Όταν λοιπόν συγκρίνεις το πρώτο εξάμηνο του ’21 με το πρώτο εξάμηνο του ’22 είναι αδύνατον να μην είσαι πάνω από το μέσο όρο γιατί ξεκινάς από πολύ χαμηλότερη βάση. Αν το πάρουμε μήνα με το μήνα που είχαμε 2,3 είμαστε πάλι στις χαμηλότερες δόσεις άρα είναι ψευδές αυτό που λεει το ΠΑΣΟΚ, είναι άλλο ένα ψέμα. Για αυτό και η πρόβλεψη της Κομισιόν για το έτος είναι ότι η Ελλάδα θα έχει λίγο χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το δεύτερο εξάμηνο του ’22 πλέον θα συγκρινόμαστε με το δεύτερο εξάμηνο του ’21, το δεύτερο εξάμηνο του ’21 έχει αρχίσει να ανεβαίνει ο πληθωρισμός μας άρα αυτό που συνέβαινε στο πρώτο δεν θα συμβαίνει στο δεύτερο.

Αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου κ. Πορτοσάλτε: Η τρομοκρατική βία της άκρας Αριστεράς είναι γνωστή στην Ελλάδα πολλές δεκαετίες. Η άκρα Αριστερά έχει γεννήσει στην Ελλάδα όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις άρα αυτό που έγινε στον Α.Πορτοσάλτε χθες το βράδυ ήταν μια τρομοκρατική επίθεση. Είναι βέβαιο ότι η Αστυνομία ασχολείται ήδη με αυτό το θέμα.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στα καύσιμα: Θα υπάρξουν παρεμβάσεις όταν το οικονομικό επιτελείο βρει και εξασφαλίσει το δημοσιονομικό περιθώριο. Δεν θέλω καθόλου να κάνω εισπήδηση στις αρμοδιότητες άλλων υπουργών. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υψηλή τιμή των καυσίμων. Τα περιθώριά μας είναι άπειρα; Όχι, δεν είναι άπειρα, είναι περιορισμένα.

Σε αυτά τα περιορισμένα η παρέμβαση θα είναι παράταση του fuel pass;

Μα άμα πω εγώ τι θα είναι θα έχω κάνει εισπήδηση, αυτά θα τα ανακοινώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί οικονομικών. Αλλά για να ξέρει ο κόσμος χθες στις ΗΠΑ πέρασε το γαλόνι το πετρέλαιο τα 5$ για πρώτη φορά στην ιστορία τους και επίσης χθες ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινάει έρευνα στα πρατήρια για τα καύσιμα. Θυμίζω ότι τέτοιους ελέγχους έχουμε ξεκινήσει εμείς εδώ και μήνες άρα παντού γίνεται το ίδιο πράγμα άρα να πει το ΚΙΝΑΛ υπουργό ακρίβειας και τον αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά: Θεωρητικά όπως το θέτετε σαν αξίωμα μπορεί και κάποτε να γίνει, δεν απαγορεύεται να γίνει αλλά άλλο αυτό δηλαδή η επί της αρχής συζήτηση και άλλο επί των άρθρων δηλαδή το πότε και πως. Η γνώμη μου ως προς τις οικονομικές παροχές ή τα οικονομικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ή όχι είναι οι εξής εάν εκτιμούμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει γρήγορα τότε ας πάρουμε ότι έχουμε ως τώρα μαζεμένα να ανακουφιστεί ο κόσμος και σε λίγο τελειώνει ο πόλεμος θα πέσουν οι τιμές από μόνες τους και όλα καλά. Αν εκτιμούμε ότι ο πόλεμος και αυτή η κρίση θα κρατήσει αρκετά τότε αντιθέτως θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί στα μέτρα που λαμβάνουμε γιατί σημαίνει ότι θα έχουμε χαρακτήρα μαραθωνίου δρόμου και αν ξοδέψεις τις ενέργειές σου στα πρώτα χιλιόμετρα δεν τερματίζεις. Εγώ γρήγορο τερματισμό αυτού του πολέμου δεν βλέπω, εγώ βλέπω ότι θα έχουμε μια διαρκή παγκόσμια κρίση που θα κρατήσει τουλάχιστον 2 χρόνια άρα πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ προσεκτικοί.

Κρίση 2 χρόνια με δεκαετές 4% πως παντρεύονται αυτά τα δύο;

 Χθες είχαμε ράλι στα ομόλογα όχι της Ελλάδος, οι ΗΠΑ έσπασαν για πρώτη φορά το 3,5 εμείς είμαστε το 4,40. Η Γερμανία 1,7 η οποία πέρυσι δανειζόταν με -1. Καμία σχέση με το ’10, το ’10 όλων των άλλων τα ομόλογα έπεφταν και ενός κράτος ανέβαιναν τώρα όλα ανεβαίνουν. Η Ελλάδα όσο και αν σας κάνει εντύπωση χάρη στο PSI που ψηφίσαμε το ’12 για το οποίο τότε μας κατηγορούσαν για ειδικό δικαστήριο, χάρη στο PSI το χρέος μας σήμερα είναι κατά 90% σε θεσμικούς επενδυτές και με κλειδωμένα επιτόκια. Άρα και φαίνεται λογιστικά ότι έχουμε το μεγαλύτερο λόγο χρέους ΑΕΠ απ’ όλους, στην πραγματικότητα το χρέος μας είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο από τους άλλους γιατί οι άλλοι που έχουν το 100% του χρέους τους στις αγορές τώρα έχουν τριπλάσια επιτόκια.

 Το θέμα είναι αν θα μπορούμε με ένα δεκαετές 4,5% να δανειστούμε;

Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να δανειστούμε, έχουμε καλύψει όλες μας τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους προ πολλού με την εποχή των χαμηλών επιτοκίων άρα η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλη άνεση κινήσεων. Και ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Τσάκωνας το έχει ρυθμίσει το χρέος πάρα πολύ καλά άρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μην ανησυχείτε όσο η κυβέρνηση κινείται με σύνεση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει και εσείς οι δημοσιογράφοι να μην είστε στη λογική κάθε μέρα να βγαίνει ένα καινούργιο μέτρο διότι κάποια στιγμή θα τρελαθεί ο κόσμος, θα νομίζει ότι είναι κάπου κρυμμένα λεφτά.

Για την ακρίβεια: Πρώτα από όλα αν πηγαίνεις στην λαϊκή αγορά βρίσκεις προϊόντα με πολύ χαμηλές τιμές. Εγώ θέλω να προτρέψω τον κόσμο να πηγαίνει στις λαϊκές αγορές, οι λαϊκές έχουν και πολύ καλά προϊόντα και καλές τιμές, θα μπορέσει να ψωνίζει και σε καλές τιμές. Στο super market ασφαλώς έχει υπάρξει μεγάλη ανατίμηση από την αρχή του χρόνου και εκεί βγαίνει και ο πληθωρισμός διότι τα super market στην Ελλάδα κράτησαν χαμηλές τις τιμές όσο μπορούσαν μέχρι 31/12 σε μια λογική ότι μπορεί να έπεφτε ο πληθωρισμός όταν πια έγινε σαφές σε όλους ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν για να φύγει αλλά ήταν για να μείνει κάναν ανατιμήσεις.

 Για τις τιμές κάνουμε ασταμάτητους ελέγχους, έχουμε θεσπίσει ανώτατο περιθώριο κέρδους, βάζουμε ασταμάτητα πρόστιμα τα οποία και τα εισπράττουμε. Έχουμε εισπράξει από την αρχή του χρόνου 3,5 εκατομμύρια. Εγώ αυτό που πιστεύω και ο λόγος που ψήφισα το πλαφόν είναι ότι δεν πρέπει κανένας τώρα να πάει να κερδίσει παραπάνω λεφτά. Τώρα αν κάποιος το ξεπεράσει για 0,5 % και του βάλεις ένα πρόστιμο και όταν λέμε πρόστιμο σε ένα super market κάτω από 50 χιλιάδες σημαίνει ότι η αύξηση που έχει κάνει πάνω από το νόμο είναι ελάχιστες, εντάξει μπορεί να είναι και λογιστικό λάθος.

Ναι αλλά αυτοί που έχουν αυξήσεις και κερδίζουν 200 και 300 και 500 χιλιάδες

Αυτοί είναι μαυραγορίτες χωρίς καμία συζήτηση.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η επένδυση με τα υδροπλάνα: Έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι πριν λήξει η θητεία μου στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα έχω και τα πρώτα υδροπλάνα στον αέρα.

Για το καζίνο στο Ελληνικό: Υπεγράφη η σύμβαση την περασμένη εβδομάδα και ξεκινούν τα έργα στο τέλος του χρόνου. Όλο το χρονοδιάγραμμα τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Το 2025 θα είναι έτοιμο. Το θέμα του καζίνο στο Ελληνικό ήταν ένα πολύ δυσεπίλυτο θέμα γιατί ο αρχικός επενδυτής για λόγους εσωτερικούς δικούς της αποφάσισε να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή και χρειάστηκε να γίνει αντικατάσταση της εταιρείας αυτής από ένα καινούργιο σχήμα. Παρά ταύτα το κάναμε σωστά, νόμιμα και χωρίς να φύγουμε έξω από το χρονοδιάγραμμα.

Αναφορικά με τα πρατήρια καυσίμων που πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές κάτω του κόστους: Έχω πει πολλές φορές ότι νόμος που να απαγορεύει σε κάποιον να πουλάει φθηνότερα δεν υπάρχει άρα εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου δεν έχω καμία αρμοδιότητα να βάλω πρόστιμο σε κάποιον που πουλάει φθηνότερα. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως; Μπορεί κάλλιστα κάποιος που πουλάει φθηνότερα να το κάνει γιατί είναι νόμιμος και θέλει να κάνει placement στην αγορά, μπορεί ακόμα περισσότερο πιθανό να το κάνει γιατί κάνει λαθρεμπόριο και άρα έχει μικρότερο κόστος και ακόμα περισσότερο πιθανό να έχει νοθεύσει τα καύσιμα. Η αρμοδιότητα ελέγχου του λαθρεμπορίου είναι στην ΑΑΔΕ και η αρμοδιότητα ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων στο υπουργείο Περιβάλλοντος . Εγώ μπορώ να κάνω έλεγχο με τα συνεργεία μου για το πλαφόν. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ξεκινάνε ήδη έλεγχοι και για το ένα και για το άλλο. Έλεγχοι εντατικοί και για την φοροδιαφυγή και για την ποιότητα του καυσίμου σε όσα πρατήρια πουλάνε κάτω από το κόστος γίνονται και θα γίνουν πολλοί.

Ερωτηθείς αν έχει πέσει η κατανάλωση των καυσίμων: Το πρώτο τρίμηνο του 2022 δεν έχουν πέσει οι καταναλώσεις, τον Απρίλιο πέσαν οι καταναλώσεις, το Μάιο ξανανέβηκαν.

Ερωτηθείς αν μπορεί να μπει οριζόντια η μείωση στη βενζίνη όπως έγινε στο πετρέλαιο: Η κα Ζάγκα είπε ότι το κάναμε σοφά στο πετρέλαιο, είναι αρμοδιότητα υπουργείου Οικονομικών. Και ο κ. Κιούσης και η κα Ζαγκα και ο κ. Ασμάτογλου είναι άνθρωποι που τους σέβομαι πάρα πολύ γιατί με αυτό τον αγώνα που κάνουν τα βάζουν με πολύ οργανωμένα συμφέροντα έως και μαφιόζικα συμφέροντα και αυτό έχει και κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν μεγάλη αυτοθυσία για να προστατεύσουν τον κλάδο τους και για αυτό τους τιμώ.

Θα τους προστατεύεστε εσείς;

Θα κάνουμε ότι πρέπει να γίνει. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και ανοιχτά είναι τα τηλέφωνα μας και τα γραφεία μας και ότι μπορούμε να διορθώσουμε, το διορθώνουμε.