Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η ακρίβεια βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη όπου θα του εκφράσει την ανησυχία του ότι το παζάρι που γίνεται στο ΝΑΤΟ με αφορμή τις ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία .

«Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την ανησυχία του για τις δηλώσεις του νυν αλλά και του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ για παζάρι Τουρκίας ΗΠΑ με στόχο τα F16», έλεγαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε στην Φινλανδή πρωθυπουργό -στην συνάντηση τους στην Αθήνα όσο και σε αξιωματούχους της χώρας που επισκέφτηκαν την Αθήνα - ότι τυχόν ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να βλάπτει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει αποδεκτή».

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι προκειμένου να καμφθούν οι Τουρκικές αντιρρήσεις το ΝΑΤΟ δεν αποκλείεται να συναίνεση στην επιπλέον εξοπλιστική αναβάθμιση των γειτόνων μας.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πολύ γρήγορα μια νέα οικονομική κρίση θα πνίξει την χώρα.

«Χρειαζόμαστε πολιτική σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για «επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζουν τις 5 + 1 δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άμεση ανάσχεση της ακρίβειας, συνδυάζονται με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας, με ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου και εκπόνηση μια ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής».

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σωθεί η οικονομία της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτυπώνει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και αναδεικνύει την πλήρη απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας».

«Αντί να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο σχεδιασμένης ενίσχυσης της περιφερειακής ανάκαμψης, βλέπουμε τη χρηματοδότηση σκόρπιων έργων και αποσπασματικών δράσεων» τόνισε.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ακόμα ότι «δικός μας στόχος είναι δεδομένος: εκλογές το συντομότερο δυνατό για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να έρθει μια νέα αρχή στη χώρα υπό προοδευτική κυβέρνηση» .

Έτσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί σαν να έχουν προκηρυχτεί ήδη οι εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν μάλιστα ότι η πραγματική διαφορά με τη ΝΔ έχει μειωθεί στις 3-4 μονάδες, με τα ποιοτικά στοιχεία να είναι “κεραυνοί” για την κυβέρνηση.

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ οι επιτελείς ολοκληρώνουν την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.