«Στη διάρκεια της συνέλευσης στην Κωνσταντινούπολη ο Χουλουσί Ακάρ ήρθε να ενημερώσει βουλευτές για την στρατηγική της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο βουλευτής της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Όπως είπε ενώ μίλαγε για διεθνές δίκαιο και καλή γειτονία αναφέρθηκε στα ζητήματα της Ελλάδας. Τόνισε ότι ζήτησε το λόγο και αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια χώρα που καταλαμβάνει έδαφος άλλης χώρας, που απειλεί με casus belli, που ζητεί αποστρατιωτικοποίηση και εγκαλεί την Ελλάδα να αναφέρεται σε σχέσεις καλής γειτονίας

Είπε πως έθεσε το θέμα του Κυπριακού και πως το ζήτημα των υπερπτήσεων ανέβασε τους τόνους και ο Ακάρ επιχείρησε να δώσει απαντήσεις.

Τόνισε πως ακούστηκαν οι ελληνικές θέσεις. Είπε επίσης πως υπάρχει ένα πλαίσιο κριτικής της Δύσης και του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, επειδή δεν δέχεται τη Σουηδία και τη Φινλανδία και έχουν ενημερωθεί από την Ελλάδα για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Στη διάρκεια της συνέλευσης που έχουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ακάρ ήρθε να ενημερώσει όλους τους βουλευτές για την στρατηγική της Τουρκίας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως άμυνας και ασφάλειας. Εκεί τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα και κάποια στιγμή ενώ μίλαγε για το διεθνές δίκαιο, για τις σχέσεις καλής γειτονίας άρχισε να αναφέρεται στα ζητήματα του Αιγαίου, στα ζητήματα της Ελλάδας. Δεν είπε τίποτα για την Κύπρο εκείνος, είπε για τα άλλα ζητήματα που πρακτικά θίγουν την κυριαρχία μας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα το λόγο τον οποίο πήρα αμέσως μόλις κατέβηκε εκείνος από το βήμα και σε μια αντιφώνηση, στη δική μου ομιλία που διήρκησε αρκετή ώρα, εξέθεσα όλες τις θέσεις της Ελλάδας να τις ακούσει εκείνος, να τις ακούσουν και οι λοιποί βουλευτές όπου πρακτικά του είπα ότι δεν μπορεί μια χώρα η οποία καταλαμβάνει έδαφος άλλης ανεξάρτητης χώρας, που ασκεί το casus belli και άρα ουσιαστικά μας απειλεί με πόλεμο, που έχει το δόγμα το επιθετικό της γαλάζιας πατρίδας, που ζητάει την αποστρατιωτικοποίησης έχοντας την τρίτη στρατιά απέναντί μας και ούτω καθεξής να εγκαλεί την Ελλάδα για το ότι δεν θέλει το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και δεν λειτουργεί δημοκρατικά.

Εκεί ετέθη το Κυπριακό από εμένα, η απάντηση για το θέμα της τρομοκρατίας και το θέμα των υπερπτήσεων. Σήκωσε εκείνος τους τόνους στην ανταπάντησή του γιατί ο δικός μας ο τόνος ήταν σταθερός, με αυτοπεποίθηση χωρίς κορώνες, εκείνος σήκωσε αυτή την αντιπαράθεση και προσπάθησα να δώσει τις απαντήσεις σε αυτά τα οποία είχε ακούσει. Νομίζω ότι δεν περίμενε την αντίδραση τη δική μας. Στη συνέχεια μίλησε κάποιος βουλευτής από τη Λιθουανία για άλλο θέμα και μετά πήρε το λόγο ο κ. Βολουδάκης ο οποίος επανέφερε το θέμα των υπερπτήσεων. Εκεί πάλι προσπάθησε να δώσει μια απάντηση ο κ. Ακάρ και μετά είπε ότι πρέπει να φύγει και ότι δεν θα μπορούσε να ακούσει τους άλλους δύο βουλευτές οι οποίοι όμως είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, η κα Τζάκρη και ο κ. Λοβέρδος, στο αντίστοιχο μήκος κύματος όταν έκανε την αντίστοιχη ενημέρωση πλέον στην κοινοβουλευτική συνέλευση ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και ετέθησαν εκεί τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών και της ΑΟΖ. Οπότε αφενός εδώ μέσα στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη ακούστηκαν καθαρά και κάθετα οι ελληνικές θέσεις, αυτό είναι το ένα που κερδίσαμε και το δεύτερο είναι ότι αυτή η ενότητα που υπήρχε στον πολιτικό λόγο και στην στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας μας χαροποιεί όλους και μας δείχνει το δρόμο στον οποίο πρέπει να πορευτούμε.

Αναφορικά με τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Πραγματικά με όλες τις συζητήσεις που έχω κάνει εδώ φεύγω πολύ προβληματισμένος γιατί όντως τα πράγματα έχουν πλέον φτάσει σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο ρητορικής επιθετικότητας και η ανησυχία μου είναι ακόμα και αν το θέλει αυτό η τουρκική πλευρά πως θα γυρίσει τα πράγματα, πως θα ηρεμήσει. Αυτή πρέπει να είναι η προσπάθειά μας. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός εμείς με εθνική αυτοπεποίθηση και ηρεμία θα αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα και θα απαντάμε σε όποιο επίπεδο χρειαστεί είτε σε επίπεδο λόγου όπως έγινε χθες , είτε όπως έγινε πριν από δύο χρόνια στον Έβρο. Από εκεί και πέρα η προσπάθεια η οποία γίνεται από όλες τις πλευρές αλλά όπως βλέπετε υπάρχει και μια διεθνής τοποθέτηση πλέον που εγκαλεί την Τουρκία από την Αμερική, από την Γερμανία, από τη Γαλλία , από άλλες ευρωπαϊκές χώρες νομίζω από το σύνολο του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου υπάρχει μια κριτική και μια προσπάθεια πειθούς προς την Τουρκία να αλλάξει την πορεία της.

Αυτό το βλέπουμε και μέσα στο ΝΑΤΟ , για πρώτη φορά μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας αυτής που είναι ιδιαίτερα φιλική προς την Τουρκία γιατί παίζει μεγάλο ρόλο γεωπολιτικό και οικονομικό μέσα στο ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά και αυτό μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα γιατί τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι συνέχεια με τους συναδέλφους του ΝΑΤΟ υπάρχει ένα πλαίσιο κριτικής προς την Τουρκία και αυτό υφίσταται πρώτον για το γεγονός γιατί δεν δέχονται τη Σουηδία και την Φιλανδία μέσα για ίδιους λόγους και δεύτερον γιατί έχουν πλέον ενημερωθεί από εμάς σε όλα τα επίπεδα για το ποιες είναι οι διαφορές και καταλαβαίνουν την τουρκική προκλητικότητα ιδιαίτερα βλέποντας τους χάρτες που τόσο ανάγλυφα παρουσιάζουν την επιθετικότητά τους. Ότι προσπαθούν πολύ να βρούνε έναν τρόπο να μετριάσουν αυτή την επιθετικότητα και να βρεθεί μια ειρηνική λύση αυτό είναι καλό, ότι κάποιες τοποθετήσεις μπορεί να μην αρέσουν αυτό εγώ θα το προσπερνούσα αν μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Και ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συζητήσουμε με τους γείτονες μας, να έχουμε μια σχέση όσο το δυνατόν περισσότερο φιλική και συμμαχική για να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή και να προοδεύσουνε με ευημερία οι δύο λαοί.

Αναλυτικά η συνέντευξή του