Πολύ πριν από τις εκλογές του 2019, μια ομάδα συνεργατών και συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη εργαζόταν πυρετωδώς επί μήνες, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία, εφόσον γινόταν κυβέρνηση, να είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της από την πρώτη κιόλας ημέρα. Έτσι, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το φορολογικό νομοσχέδιο κ.ά. ήταν έτοιμα σε μεγάλο βαθμό πολύ πριν από το καλοκαίρι του 2019.

mitsotakis_1
Τρία χρόνια αργότερα, ενόψει των εκλογών του 2023, οι «μηχανές» ζεσταίνονται και πάλι, αυτή τη φορά για τη δεύτερη τετραετία, εφόσον οι κάλπες φέρουν εκ νέου την πρωτιά στη Ν.Δ. Η οδηγία που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής: «Οι νέοι στο επίκεντρο». Ήδη έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες αλλαγές -που υπηρετούν αυτόν τον στόχο- στην οργάνωση και τη δομή της κυβέρνησης, με τη δημιουργία δύο νέων υπουργείων, ένα αρμόδιο για την έρευνα και την καινοτομία και ένα για τη στεγαστική πολιτική. Αντίστοιχη κυβερνητική δομή υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο Στέγασης και Οικιστικής Ανάπτυξης (Housing and Urban Development).

«Θα είμαστε πολύ τολμηροί στις πολιτικές μας που αφορούν στη στέγη», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας τις σχετικές προθέσεις του και έχοντας αναγνωρίσει ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά σήμερα αυτό της στέγης. Ένα πρόβλημα, όπως είπε μιλώντας στο πρόσφατο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, «στο οποίο συμπυκνώνονται, νομίζω, οι περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα νέο κορίτσι, ένα νέο αγόρι. Και αναφέρομαι στην προσωπική στέγη, γιατί τα ενοίκια ανεβαίνουν και ο πρώτος μισθός δεν αρκεί για να τα καλύψει».

Η πρόθεση του πρωθυπουργού για αυτόνομο υπουργείο 

Για την έρευνα και την καινοτομία, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχει πολύ σημαντικό πεδίο ανάπτυξης στη χώρα μας και απορρόφησης χιλιάδων αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και νέων επιστημόνων και ερευνητών που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Ήδη έχει συστήσει, για παράδειγμα, μια ομάδα εργασίας για τη στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της βιοτεχνολογίας και τη δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης που έγινε με τα μέλη της στο Μέγαρο Μαξίμου τούς αποκάλυψε την πρόθεσή του να ιδρύσει αυτόνομο υπουργείο μετά τις επόμενες εκλογές (σ.σ.: σήμερα υπάρχει αρμόδια θέση υφυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων).

Επίσης, στο πεδίο των startups, έχει δημιουργηθεί και προχωρήσει η πλατφόρμα «Elevate Greece», στην οποία καταγράφονται όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ πρόσφατα έγινε το επόμενο βήμα, καθώς μετεξελίχθηκε σε δημόσιο φορέα.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχει πολύ σημαντικό πεδίο ανάπτυξης στη χώρα και απορρόφησης χιλιάδων αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και νέων επιστημόνων


Στο ζήτημα της στέγης, οι σχετικές πολιτικές επίσης σχεδιάζονται, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μελετούν μια σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το Δημόσιο.

Όπως έχει τονίσει ο ίδιος, «μπορείς να πάρεις, παραδείγματος χάριν, ένα οικόπεδο και στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής να προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έλθει να το αναπτύξει, τη δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας που δημιουργεί και ένα άλλο μέρος να το νοικιάζει, να το μισθώνει με ελεγχόμενα ενοίκια, τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς».

Στον «γαλάζιο» σχεδιασμό περιλαμβάνεται η αξιοποίηση χιλιάδων διαμερισμάτων, τα οποία επί του παρόντος είναι κλειστά και αναξιοποίητα


Στον σχεδιασμό της πολιτικής για τη στέγη περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση χιλιάδων διαμερισμάτων, τα οποία επί του παρόντος είναι κλειστά και αναξιοποίητα. Όπως επισήμανε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει κίνητρα «στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ενοικιαστές να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα και σε κανέναν, ούτε στον ιδιοκτήτη ούτε στον πιθανό ενοικιαστή, να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε αυτό το απόθεμα, το σημαντικό, να το εντάξουμε πάλι στην αγορά ακινήτων».

Φοιτητική στέγη

Ξεχωριστό κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής, με έμφαση στους νέους, αποτελεί και η φοιτητική στέγη. Στο υπό επεξεργασία κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια μέσα από συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στις οποίες οι φοιτητές θα μπορούν να εξασφαλίζουν ένα δωμάτιο έναντι χαμηλού ενοικίου.