Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
TSIPRAS
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεβάζει τους τόνους μετά τις προτάσεις Τσίπρα περί πρόωρων εκλογών

Η αντιπαράθεση προέκυψε μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό συμβούλιο του κόμματος

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι με την απάντηση που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις προτάσεις Τσίπρα δεν διαψεύδεται μεν ο χρόνος τον εκλογών (Σεπτέμβριος) αλλοιώνεται ωστόσο η ουσία της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες πρότεινε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες τον Σεπτέμβρη και να αντικαταστήσει τον υπουργό Εσωτερικών με υπηρεσιακό προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλή προσφυγή στις κάλπες.

Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι το αίτημα για «υπηρεσιακή κυβέρνηση» «παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς» και θα «οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδείνωνε την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους».

Η αντιπαράθεση αυτή προέκυψε μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Πολιτικό συμβούλιο του κόμματος του όπου εκτός από το να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να αντικατασταθεί ο Μάκης Βορίδης από υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ' όλη τη προεκλογική περίοδο.

Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι έχει αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο θέλει να επιρρίψει την ευθύνη για τις κάλπες στην Κουμουνδούρου ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση του δεν αντέχει μέχρι την εξάντληση της τετραετίας.

«Τα προβλήματα στην οικονομία εξ αιτίας της ακρίβειας είναι παρά πολλά λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά το καλοκαίρι θα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα. Αδυνατεί ωστόσο να πει έστω για μια φορά την αλήθεια και γι αυτό στρέφει τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος του τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές» και επεσήμανε ότι για να υπάρξει κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ακολουθήσει τις τέσερεις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ .

Σχετικά με την πολιτική συγκυρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο. «Από την μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία».