Η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας δεν φαίνεται να έπεισε τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σκοπεύουν να κινηθούν στον ίδιο προεκλογικό τόνο.

Παρά τη χθεσινή δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τόσο οι ηγεσίες όσο και οι βουλευτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

«Επειδή μας είπατε, γελώντας, στο τέλος της τετραετίας. Ποιος σας πιστεύει; Γιατί κάθε δεύτερη ημέρα ανακοινώνετε υποψηφίους; Μαζέψτε τους βουλευτές σας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ακούσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει κατά τη δευτερολογία του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι ότι θα επιβεβαιωθούν την κατάλληλη ώρα τα λεγόμενά του.

Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να μπλοφάρει και να χτίσει ξανά, σε όσο χρόνο απομένει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, ένα μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια στην κοινωνία.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι στο Μαξίμου συνεχίζουν να αναζητούν ημερομηνίες για την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό.

Άλλωστε, το αφήγημα Τσίπρα θέλει σκληρή μάχη για το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής με την «παραδοχή» ότι μπορεί από την πρώτη Κυριακή να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Γι’ αυτό ασκεί έμμεση πίεση προς το ΠΑΣΟΚ να πάρει καθαρή θέση όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στη «γραμμή» της πολιτικής αυτονομίας και προσπαθεί να κόψει κάθε συζήτηση σε αυτήν την φάση για τις μετεκλογικές του κινήσεις.

Υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να γίνουν σύντομα εκλογές «διότι οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να καταλήξει εντός του Ιούλη στην τελική ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές κι ότι με τις δηλώσεις του προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να σταθμίσει όλα τα δεδομένα.

Τέλος σημειώνεται ότι Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη έχουν στόχο να ανακοινώσουν εντός του Ιούλη το περίπου 80% των υποψηφίων βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια.