«Οι εκκρεμείς συντάξεις του 2018 έχουν κλείσει πλην αυτών που έχουν χρέη προς το δημόσιο ή δικαστικές περιπλοκές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, ανέφερε πως οι εκκρεμείς συντάξεις του 2019 είναι κάτω από 1% και του 2020 στο 3%, ενώ σε ότι αφορά τα αναδρομικά συνταξιούχων είπε πως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι, προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, τόνισε πως από το 2023 ξεπαγώνουν οι συντάξεις ενώ καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους αλλά και η έναρξη των διαδικασιών για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Tην ίδια στιγμή, για την αύξηση των συντάξεων, είπε πως αυτή θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμό με την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ κάνοντας αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας τόνισε ότι είναι ένα μέτρο που λειτουργεί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις: Από το 2018 έχουν κλείσει όλες οι συντάξεις με εξαίρεση εκείνες οι οποίες έχουν χρέη προς το δημόσιο και δεν βγαίνουν ή δικαστικές περιπλοκές. Από το ’19 έχει μείνει ένα ποσοστό κάτω από το 1% και είναι θέμα ημερών να κλείσει και αυτό. Ποτέ δεν είπα ότι ο ΕΦΚΑ είναι ένα περιβόλι στο οποίο όλοι πάνε για να περάσουν καλά, ήταν ο πιο προβληματικός οργανισμός στην Ελλάδα για αυτό έχουμε φέρει ειδικούς νόμους, για αυτό έχω μιλήσει με αυστηρότητα κλπ αλλά το 1555 είναι μια κατάκτηση. Δεν είναι ένας μηχανισμός που σου δίνει πάντοτε ευχάριστες απαντήσεις, μπορεί να πάρεις απάντηση είτε αμέσως είτε σε λίγες μέρες που να μην σε ικανοποίει αλλά υπάρχει πια ο μηχανισμός αυτός. Στις δε συντάξεις μιλάμε πολύ συγκεκριμένα και ελεγμένα στοιχεία, από το ’18 και πριν έχουν κλείσει όλα με εξαίρεση των διεθνών όπου είναι σε άλλη κατηγορία γιατί είναι και η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί λόγω των άλλων κρατών να καθυστερεί. Και από το ’19 και μετά έχουμε κάτω από το 1% και στο ’20 έχουμε φτάσει στο 3-3,5% εκκρεμότητες.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Το καλοκαίρι του ’20 δεν ήμουν τότε στο υπουργείο αλλά επειδή έψαξα το θέμα δεν υπήρξαν δηλώσεις του κ. Πέτσα που έλεγε «μην κάνετε προσφυγές στο δικαστήριο διότι θα σας καλύψουμε», οι δηλώσεις του αυτές αφορούσαν μόνο στις κύριες συντάξεις και πράγματι 15 μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Πέτσα για τις κύριες συντάξεις επί των οποίων είχε κάνει τις δηλώσεις όντως η κυβέρνηση νομοθέτησε επεκτείνοντας την κάλυψη όχι μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει αλλά και σε αυτούς που δεν είχαν προσφύγει. Στη συνέχεια υπήρξαν δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο τέλος Ιουλίου του ’20 στη Βουλή ο οποίος είπε ότι φέρνουμε αυτή τη ρύθμιση για να δοθούν τα αναδρομικά στις κύριες αλλά δεν μπορούσε να επεκτείνουμε τη ρύθμιση στις επικουρικές και στα δώρα διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Ο νόμος πέρασε τότε το καλοκαίρι του ‘20, εναντίον του νόμου υπήρξαν προσφυγές από τότε, η προσφυγή εκδικάστηκε στο ΣτΕ τώρα και δικαιώθηκε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση όπως δεν υποχρεούνταν επεξέτεινε τη ρύθμιση για τις κύριες συντάξεις όχι μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει αλλά και σε αυτούς που δεν είχαν προσφύγει, έκρινε όμως τότε το οικονομικό επιτελείο και υπάρχουν δηλώσεις και του ίδιου Πρωθυπουργού ότι δεν υπήρχαν δημοσιονομικά περιθώρια γιατί 2,5 δις δεν μπορούσε να τα αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός. Τώρα εκτός από τα προβλήματα του τότε έχει προστεθεί και το πρόβλημα της ενέργειας. Άρα δεν το αποκλείω εγώ, το έχει αποκλείσει ο πρωθυπουργός από το ‘20.

Αναφορικά με τη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι θα ειπωθούν πράγματα και στη ΔΕ: Εγώ αυτό ξέρω αυτό λεω, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει όπως νομίζει ο ίδιος. Εγώ αυτά που ξέρω, αυτά που έχω διαβάσει, αυτά σας μεταφέρω.

Άρα εσεις το αποκλείετε

Εγώ δεν σας είπα ότι το αποκλείω, σας είπα ότι υπάρχει νόμος επί του οποίου νόμου υπήρξε προσφυγή από το καλοκαίρι του ’20 και δικαιώθηκε η κυβέρνηση στο ΣτΕ. Έχει μείνει η δημόσια συζήτηση σε αυτό το θέμα ξεχνώντας ότι έχει περάσει ο νόμος Βρούτση ο οποίος διορθώνει αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και έδωσε ζεστό χρήμα σε 225 χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ασφάλιση πάνω από 30 έτη. Την ίδια στιγμή ροκάνισε, ο ίδιος νόμος, την προσωπική διαφορά για άλλους 500 χιλιάδες συνταξιούχους, αυξήθηκε το ποσό που παίρνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι γιατί το σχετικό πέναλτι περιορίστηκε από το 60% στο 30%. Μειώθηκε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής και έτσι οι συνταξιούχοι που είναι στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο κατώτερο κλιμάκιο δηλαδή για το φόρο εκεί που τους γινόταν παρακράτηση 22% τους γίνεται παρακράτηση 9%. Ξεπαγώνουν οι συντάξεις από 01/01/2023 και επίσης καταργείται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Όλα αυτά τα έκανε η κυβέρνηση αυτή η οποία μόνο έχει δώσει στους συνταξιούχους και δέχεται κριτική από τον κ.Τσίπρα και των συν αυτό οι οποίοι μόνο είχαν κόψει από τους συνταξιούχους. 17 διαφορετικές περικοπές με το νόμο Κατρούγκαλου και άλλες παρεμβάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2023 οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξημένες συντάξεις. Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει τότε η διαδικασία για να προσδιοριστεί και πάλι όπως προσδιορίστηκε φέτος.

Με βάση αυτά που είπε ο πρωθυπουργός καταλαβαίνουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν γύρω στον Απρίλιο –Μάιο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να υποθέσει κανείς ότι θα έρθει πριν τις εκλογές;

Ο πρωθυπουργός είπε πότε θα γίνουν οι εκλογές εγώ εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι με βάση αυτά που ζήσαμε και φέτος με τον κατώτατο μέσα στο πρώτο τετράμηνο θα έχει κλείσει το θέμα.

Ερωτηθείς πόσο θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις: Οι αυξήσεις σε αντίθεση με τον κατώτατο μισθό που γίνεται διαβούλευση κοινωνικοί εταίροι, επιστημονικά ινστιτούτα, τράπεζα της Ελλάδος και στο τέλος έρχεται ο υπουργός Εργασίας και προτείνει, οι αυξήσεις προσδιορίζονται ήδη με την υπάρχουσα νομοθεσία με βάση έναν μαθηματικό τύπο. Είναι ο τιμάριθμος, προσθέτουμε την αύξηση του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς και διαιρούμε ότι βγει δια 2.

Ερωτηθείς αν η παγκόσμια εικόνα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σε ότι αφορά τις συντάξεις ή τον κατώτατο μισθό και όλα όσα προγραμματίζουν: Όχι, οι συντάξεις είναι με βάση τη νομοθεσία θα προχωρήσει κανονικά και ο κατώτατος μισθός είναι βάση των διαβουλεύσεων και ότι θα δείχνει τότε οι συνθήκες της οικονομίας από πάσης απόψεως γιατί όλα συνυπολογίζονται.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά αυτών που δικαιώθηκαν: Δεν μπορώ να σας πω είναι θέμα λογισμικών και τα λοιπά.

Για τον ΕΦΚΑ: Είμαστε σε μια προσπάθεια ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ δεν είπα οτι ο ΕΦΚΑ έχει εκσυγχρονιστεί. Για αυτό το λόγο περάσαμε το νόμο το χειμώνα, θυμάστε που ακόμα με κατακεραυνώνουν με το Golden boys και με όλες τις πιο ευέλικτες διαδικασίες για να έρθει το πράγμα σε ένα καλύτερο λογαριασμό. Έρχεται σταδιακά, δεν έχει τελειώσει ακόμα αυτή η προσπάθεια υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά προβλήματα και έχουμε δώσει έμφαση σε δύο πράγματα το ένα είναι το 1555 και το δεύτερο είναι οι συντάξεις όπου έχουμε το 2021 83% παραπάνω αποφάσεις σε σχέση με το ‘19 και το ‘22 έχουν ανέβει πολύ παραπάνω οι ρυθμοί και στο πρώτο 5μηνο βγάλαμε τόσες αποφάσεις όσες βγήκαν σε ολόκληρο σχεδόν το 2019.

Αναφορικά με τη λειτουργία της κάρτας εργασίας: Λειτουργεί. Από τις 120 χιλιάδες που είναι να υπαχθούν είχαν μπει περίπου ήδη 95 χιλιαδες, υπάρχουν κάποιοι στις τράπεζες κυρίως που είναι σε τηλεργασία και δεν καλύπτονται από αυτό, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που είναι σε άδειες και υπάρχουν κάποιοι σε κάποια μικρά-μεσαία super market οι οποίοι δεν ξέρω τι κάνουν ακόμα και δεν έχουνε μπει, τους έχω ξαναπροειδοποιήσει ότι δεν θα παίξουμε με αυτά. Όπως μπήκαν τα μεγάλα super market να μπουν και οι μεσαίοι και οι μικροί.

Εννοείτε ότι οι μεσαίοι και οι μικροί δεν τους αφήνουν οι εργοδότες να μπούνε;

Δεν ξέρω γιατί το κάνουν, προφανώς δεν έχουν οργανώσει το σύστημα. Όπως οργάνωσαν το σύστημα οι μεγάλοι και μπήκαν να το κάνουν και οι μικρές επιχειρήσεις.

Ακούστε τις δηλώσεις του