Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς παρακολούθησε στα Χανιά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης Ελλάδας-ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon’s Rage 22».

Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

5646765
«Από την Κρήτη, το δικό μας ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο'', η Ελληνική Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, αποτροπής και επιχειρησιακής ετοιμότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μετά το τέλος της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την άσκηση μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα George Tsunis, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, τον διοικητή του Πεδίου Βολής Κρήτης υποστράτηγο Σταύρο Τζουμερκιώτη, τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή υποστράτηγο Γεώργιο Λυμπινάκη, τον διοικητή της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού ταξίαρχο Νικόλαο Γιαννόπουλο, τον διοικητή του ναυστάθμου Κρήτης αρχιπλοίαρχο Νεκτάριο Λυμπεράκη αλλά και τους διοικητές των τοπικών υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.
5646594
Ο Ν. Χαρδαλιάς, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε ισχυρές, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να επενδύσει στον τομέα της Άμυνας.

Παρατήρησε, δε, ότι «η άσκηση θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια, σε διεθνείς ταραξίες και επίδοξους καταπατητές, ότι η αμοιβαία δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι αδιαπραγμάτευτη και σταθερή. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας 200 ετών, βασισμένης σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες».
5646592
 

Όπως ανακοινώθηκε, προηγήθηκε βασική ενημέρωση από τους διοικητές της 115 Πτέρυγας Μάχης, σμήναρχο Χρήστο Γρηγορούδη, και του 48 Operations Group Commander, Colonel Peter Lee, καθώς και στατική επίδειξη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35 και F15, στην έδρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, στην αεροπορική βάση της Σούδας.





Ακολούθησε ξενάγηση στα διαμερίσματα σκάφους αμερικανικής ακτοφυλακής «Sentinel Class», που ελλιμενίζεται στο ναύσταθμο Κρήτης και επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, όπου μετά τη βασική ενημέρωση από τον διοικητή του κέντρου αρχιπλοίαρχο Χαράλαμπο Θυμή, έλαβε χώρα επίδειξη με τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο αντικείμενο «εκκαθάριση-κατάληψη πλοίου» στον κόλπο της Σούδας.
5646787
5646775

Στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν:

- Βασική ενημέρωση από τους Διοικητές της 115 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) Σμήναρχο (Ι) Χρήστο Γρηγορούδη και του 48 Operations Group Commander Colonel Peter Lee,καθώςκαι στατική επίδειξη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-15, στην έδρα της 115 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.

- Ξενάγηση στα διαμερίσματα σκάφους αμερικανικής ακτοφυλακής “SENTINEL CLASS”, που ελλιμενίζεται στο Ναύσταθμο Κρήτης.

- Επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)/ΝΑΤΟ Maritime Interdiction Operational Training Centre - Greece (NMIOTC), όπου μετά τη βασική ενημέρωση από τον Διοικητή του Κέντρου Αρχιπλοίαρχο Χαράλαμπο Θυμή ΠΝ, έλαβε χώρα επίδειξη με τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στο αντικείμενο «εκκαθάριση - κατάληψη πλοίου» στον Κόλπο της Σούδας.
5646545

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Νίκου Χαρδαλιά 

«Με μεγάλη ευχαρίστηση σας καλωσορίζω όλους στα Χανιά για αυτή τη σημαντική διμερή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

5646774
Κυρίες και κύριοι, η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ αποτελεί αδιαμφισβήτητα το θεμέλιο λίθο της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για περισσότερο από 75 χρόνια. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, η κυβέρνησή μας και οι αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, έπραξαν τα μέγιστα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ο ήδη υπάρχων ακλόνητος δεσμός μεταξύ των δύο χωρών θα γίνει ακόμα ισχυρότερος, ιδίως ενισχύοντας τη διμερή αμυντική μας συνεργασία.

Το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών -τουλάχιστον μέχρι τώρα- ήταν η πρόσφατη πενταετής επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την αμοιβαία επωφελή αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας, ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά, ανυπομονούμε να δούμε τη συμμαχία μας να εξελίσσεται σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διέρχονται μια περίοδο όπου πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το οπλοστάσιό τους και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση του προσωπικού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στον αέρα, στη θάλασσα και την ξηρά. Η φιλοδοξία μας δεν αντιστοιχεί σε τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία των πιο προηγμένων, ικανών και επαγγελματικών Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Η σημασία της συνεργασίας των χωρών μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τη συμφωνηθείσα αναβάθμιση σημαντικού αριθμού Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper και την επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Αυτή η εμβληματική συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, θα τοποθετήσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες στην Ευρώπη.
5646784__1_
Κυρίες και κύριοι, η άσκηση αυτή θα προετοιμάσει περαιτέρω τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών μας για την αντιμετώπιση ενός πλήρους φάσματος προκλήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό περιβάλλον ασφαλείας στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Επιπλέον, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια, σε διεθνείς ταραξίες και επίδοξους καταπατητές ότι η αμοιβαία δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι αδιαπραγμάτευτη και σταθερή. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας 200 ετών, βασισμένης σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους σας μια ασφαλή και δημιουργική άσκηση. Σας ευχαριστώ».