Στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πεντέλη και τα Μέγαρα, καθώς και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι μέσα από επώδυνες εμπειρίες μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Είναι αδύνατο να αποφύγουμε τις πυρκαγιές, αλλά είμαστε ικανότεροι τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαχείρισή τους και την προστασία ανθρώπινων ζωών», συμπλήρωσε.

«Τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε, μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Η γρηγορότερη περιστολή της φωτιάς συνεπάγεται μικρότερες ζημιές. Άρα είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος τη αντίδρασης», δήλωσε.

«Όλοι οι αρμόδιοι -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτόν που υπήρχε στο παρελθόν. Ήταν εμφανές στον κάθε αντικειμενικό παρατηρητή ότι υπήρχε σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμός στη διαχείριση των πύρινων μετώπων», πρόσθεσε.

Ακόμα, αναφέρθηκε στα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

Όπως είπε, «όσον αφορά στα αίτια, έχει αποκλειστεί ο κεραυνός και το βραχυκύκλωμα, όλα τα άλλα ερευνώνται».

«Το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι τεράστιο και παγκόσμιο, δεν προβλέπεται για μικροκομματική εκμετάλλευση και αντιπολίτευση», τόνισε.

«Στην περίπτωση της φωτιάς στην Πεντέλη, όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό», σημείωσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας ως αυτοτελές πλέον σώμα.

«Η Δικαστική Αστυνομία ιδρύεται ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό.

Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνονται η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων. Στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού-επιστημονικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστημονικών-τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων υποθέσεων που εκκρεμούν ή που ζητείται η διενέργεια αυτού του είδους της δραστηριότητας, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων και δικογράφων στο πλαίσιο της διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τη φωτιά στην Πεντέλη, όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου.