«Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη πρόταση της Κομισιόν να μειωθεί κατά 15% η χρήση του φυσικού αερίου», όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο κ.Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μείωση 15% στην χρήση του φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ που προτείνει η Κομισιόν. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο της ΡΑΕ, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμα και διακοπές ρεύματος, υπογράμμισε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».


ΡΑΕ: Σχέδιο ακόμα και για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος

Στο «σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», που κατάρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες-μέλη, προδιαγράφονται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων.

Μάλιστα, το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:
  • Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
  • Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
  • Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη.
  • Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής
  • Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
  • Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
  • Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.


Πέραν της Ελλάδας, ενστάσεις κατά του σχεδίου της Κομισιόν, το οποίο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών, έχουν εκφράσει τόσο η Ισπανία, όσο και η Πορτογαλία.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Τερέσα Ριμπέρα, σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λισαβόνα, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει το προτεινόμενο σχέδιο των Βρυξελλών.

«Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο “δυσανάλογο” αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτηση για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% την κατανάλωση αερίου από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης» και εφόσον οι εθελοντικές προσπάθειες δεν καταστούν επαρκείς, ένας έκτακτος μηχανισμός δύναται να ενεργοποιηθεί, μετατρέποντας σε υποχρεωτικό τον στόχο του 15%.