«Αυτή η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά».  Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού με θέμα «το Δίκαιο της Θάλασσας» στη Μεγίστη (Καστελόριζο).

«Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αδιαμφισβήτητη», πρόσθεσε.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ως κεντρικός ομιλητής, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Τη συζήτηση συντόνισε ο διεθνολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γεώργιος Νούλας.

Ο ΥΦΕΘΑ σε άλλο σημείο τόνισε: «Το Καστελόριζο είναι γεωγραφικά τοποθετημένο σε μία περιοχή, όπου το διακύβευμα για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι διαχρονικά τόσο υψηλό, που η ορθή εφαρμογή του είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας». Και επισήμανε ότι «Η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρούσε ένα έντονο ενδιαφέρον για το Δίκαιο της Θάλασσας… Η εξέλιξή του, τόσο συμβατική όσο και εθιμική, κορυφώθηκε το 1982 με την υπογραφή και στη συνέχεια με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα πραγματικό, θα μου επιτρέψετε να πω, "Σύνταγμα των ωκεανών", το οποίο αντιπροσωπεύει μια πρωτόγνωρη προσπάθεια κωδικοποίησης και προοδευτικής ανάπτυξης του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφορικώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ν. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι: «Αποτελεί μέρος στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνεπώς, οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο εξευρωπαϊσμός της εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ και στο θαλάσσιο πεδίο θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα έτη».

Συμφώνως πάντα με τον Ν.Χαρδαλιά: «Η Ελλάδα επιβεβαιώνει στην πράξη και ασκεί ενεργά τα δικαιώματά της με βάση τις αρχές και τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας. Επιπλέον, θωρακίζουμε την πατρίδα μας με την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ενώ, παράλληλα, εφαρμόζουμε μια άρτια, δομημένη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διπλωματία, με στόχο να φέρουμε πιο κοντά ομοφρονούντες δρώντες με κοινά ενδιαφέροντα στην περιοχή μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο του συνεδρίου ο ΥΦΕΘΑ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον βουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως της Αυστραλίας Μάϊκλ Μακ Κόρμακ.