Τη στοχευµένη ενίσχυση του Δηµοσίου µε την ολοκλήρωση µιας σειράς προγραµµατισµένων προσλήψεων, αλλά και µε νέες προκηρύξεις για µόνιµες θέσεις στη Δηµόσια Διοίκηση, σχεδιάζει η κυβέρνηση και ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Αυτή τη στιγµή, το σύνολο των µόνιµων υπαλλήλων (τακτικό προσωπικό) στο Δηµόσιο είναι 596.182, ενώ ισχύει σταθερά και τηρείται ο κανόνας 1:1, δηλαδή µία πρόσληψη µόνιµου υπαλλήλου για καθέναν µόνιµο υπάλληλο που αποχωρεί.

Με τον δε νόµο για το επιτελικό κράτος (Ν. 4622/2019) θεσπίστηκε η διαδικασία έγκρισης του ετήσιου προγραµµατισµού προσλήψεων στον δηµόσιο τοµέα από το Υπουργικό Συµβούλιο του Σεπτεµβρίου, στο πλαίσιο έγκρισης του ενοποιηµένου προγράµµατος κυβερνητικής πολιτικής.

Καταγραφή

Με αυτά τα δεδοµένα, για πρώτη φορά στο υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο τήρησης του ετήσιου αυτού κύκλου στελέχωσης, πραγµατοποιήθηκε συστηµατική και αναλυτική καταγραφή των εκκρεµοτήτων των προηγούµενων ετών, οι οποίες πλέον εκτιµάται ότι θα έχουν κλείσει συνολικά έως το τέλος του 2023. Μέχρι στιγµής, από την αρχή της φετινής χρονιάς, δηλαδή έως και τον Μάιο, έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 4.356 προσλήψεις.

Ακόµη, επίκειται το δεύτερο εξάµηνο του έτους να έχουν γίνει άλλες 16.894, µε τη µερίδα του λέοντος –τους µισούς, δηλαδή, περίπου– να καταλαµβάνουν οι δάσκαλοι και καθηγητές. Παράλληλα, οι νέες προκηρύξεις που θα βγάλει το ΑΣΕΠ µέχρι το τέλος του 2022 –µε τις αντίστοιχες προσλήψεις, ωστόσο, να γίνονται µετά το πέρας της διαδικασίας, δηλαδή εντός του 2023– αθροίζουν συνολικά 6.670, µε την πλειονότητα να είναι θέσεις καινούργιων νοσηλευτών στο ΕΣΥ.

Μέχρι τα τέλη του έτους

Ειδικότερα, έως το τέλος του 2022, σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, θα έχουν ολοκληρωθεί τα ακόλουθα:
  • Ο διορισµός 8.586 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθµια και τη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
  • Ο διορισµός περίπου 2.000 προστατευόµενων ατόµων ειδικών κατηγοριών του Ν. 2643/1998.
  • Ο διορισµός στις παραγωγικές σχολές των υπουργείων Εθνικής Αµυνας (1.438), Προστασίας του Πολίτη (800), Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (275), Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (195).
  • Η πρόσληψη επί τη βάσει των προσωρινών αποτελεσµάτων στους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας, από την προκήρυξη 13Κ/2021.
  • Ο διορισµός 1.700 επαγγελµατιών οπλιτών για το έτος 2022.
  • Η πλήρωση περίπου 1.300 θέσεων µε διορισµό στο σύνολο των υπουργείων από διερεύνηση επιλαχόντων από προηγούµενες προκηρύξεις ΑΣΕΠ.
  • Η ολοκλήρωση των υπολειπόµενων προσλήψεων που έχουν ήδη εγκριθεί στην Πανεπιστηµιακή Αστυνοµία, επιπλέον 600 δηλαδή.
  • Η ολοκλήρωση εκκρεµοτήτων σε διαδικασίες για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποτελέσµατα, µεταξύ των οποίων σηµαντικός αριθµός προσλήψεων θα ολοκληρωθεί στο υπουργείο Υγείας, καθώς και από προκηρύξεις άλλων φορέων, όπου και εκεί αναµένεται η ολοκλήρωση των διορισµών.
Ειδικά για την Παιδεία, οι 8.586 νέοι µόνιµοι διορισµοί στην Πρωτοβάθµια και τη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πραγµατοποιήθηκαν ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις τους προηγούµενους µήνες µεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευµάτων, Εσωτερικών και Οικονοµικών, µε το σύνολο των διορισµών να αγγίζει τους 24.786 τα τελευταία δύο χρόνια.

Εκπαιδευτικοί

Οπως επισηµαίνουν από το Μαξίµου, ο διορισµός µόνιµων εκπαιδευτικών πραγµατοποιείται σε συνέχεια των 16.200 µόνιµων διορισµών στην εκπαίδευση, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση την τελευταία τριετία - 11.700 στη Γενική Παιδεία, τους πρώτους ύστερα από 12 χρόνια, και 4.500 στην Ειδική Εκπαίδευση, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας µέσω ΑΣΕΠ, όπως υπογραµµίζουν. Στο πλαίσιο εφαρµογής του Ν. 4765/2021, προετοιµάζεται πυρετωδώς η προκήρυξη του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισµού του ΑΣΕΠ, ο οποίος θα αφορά περίπου 1.100 θέσεις.

Με το νέο αυτό σύστηµα, που θα εφαρµοστεί για πρώτη φορά, µέσα από µια λεπτοµερή και ρεαλιστική, κατ’ έτος καταγραφή των αναγκών των δηµόσιων υπηρεσιών, θα προκηρύσσονται οι κενές θέσεις και θα επιλέγονται τα στελέχη, συµµετέχοντας σε έναν ενιαίο, γραπτό, πανελλήνιο διαγωνισµό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ο πρώτος αυτός διαγωνισµός έχει προγραµµατιστεί να διεξαχθεί µέχρι τα τέλη του έτους, «εγκαινιάζοντας µια νέα εποχή για τον δηµόσιο τοµέα, που θα εδράζεται στις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ακεραιότητας, διασφαλίζοντας την τοποθέτηση του κατάλληλου προσώπου στην κατάλληλη θέση και προάγοντας τελικά την ποιότητα του διοικητικού προϊόντος και την εξυπηρέτηση των πολιτών, που είναι άλλωστε και το ζητούµενο», όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο αρµόδιος υπουργός, Μ. Βορίδης.
 

Παραϊατρικοί

Παράλληλα, µέχρι τις αρχές του φθινοπώρου αναµένεται και η έκδοση προκήρυξης για 4.000 διάφορες ειδικότητες παραϊατρικού προσωπικού σε φορείς του υπουργείου Υγείας, που εγκρίθηκε στον ετήσιο προγραµµατισµό του 2022. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα τελευταία δύο έτη έχουµε προσλάβει παραπάνω από 2.300 µόνιµους γιατρούς στο ΕΣΥ, 2.200 επικουρικούς γιατρούς και τρέχει, ήδη, η προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές. Η µεγαλύτερη προκήρυξη την οποία τρέχει αυτή τη στιγµή το ΑΣΕΠ. Διότι γνωρίζουµε πολύ καλά ότι το Σύστηµα Υγείας χρειάζεται υποστήριξη σε επίπεδο µόνιµων νοσηλευτών, για να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία, η οποία διαχρονικά υπήρχε στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας». Τέλος, τον Οκτώβριο του 2022 θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισµός για τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που θα αφορά περί τις 800 θέσεις.

Πλατφόρμα

Αξίζει, επίσης, να σηµειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε προ ηµερών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στις 27 Ιουλίου, την προσεχή Τετάρτη δηλαδή, ανοίγει η πλατφόρµα υποβολής αιτήσεων για το πρώτο από αυτά τα νέου τύπου προγράµµατα του υπουργείου Εργασίας και της Δηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραµµα έχει συνολικό προϋπολογισµό 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων 80.0000 ανέργων.

Από αυτό το ποσό, τα 50 εκατ. ευρώ –που θα καλύψουν 40.000 ανέργους– διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 12 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συµµετοχή και έχουν υποβάλει σχετικά προγράµµατα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτηµένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, που ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε κοινωνικούς εταίρους, µέσα από τα προγράµµατα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Ιουλίου 2022.