Με ένα πακέτο επενδύσεων 4 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και η διασύνδεση Ευρώπης και Αφρικής για τη μεταφορά δεδομένων, μέσω Ελλάδας, αλλά και η ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας, αναμένεται να επισφραγιστεί η επίσκεψη, αυτήν την Τρίτη, στην Αθήνα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με μεγάλη κυβερνητκή αντιπροσωπία και πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή, και η συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018, όταν είχε μεταβεί στη Γαλλία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας θα συζητήσουν για τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις και για ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων και θα επισημοποιήσουν το φιλόδοξο σχέδιο «East to Med data Corridor»: Πρόκειται για ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και για το οποίο εκτιμάται ότι θα επενδυθούν έως και 1 δισ. ευρώ, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου, αλλά και τη γεωπολιτική της ισχύ.

Ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου


Το έργο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου και η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του σημαντικού και φιλόδοξου αυτού έργου, κάτι που αναμένεται να τονίσουν στις δηλώσεις τους και οι κ. Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν.

Πέραν αυτού, το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποτελέσει η χώρα μας κομβικό κομμάτι σε μια ζώνη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και της Βορείου Αφρικής. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, τα περιφερειακά σχήματα με Κύπρο - Ισραήλ συν τις ΗΠΑ και με Κύπρο - Αίγυπτο, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY Interconnector), με υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ξεκινάει από το Wadi-El-Natroon στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική - όλα αυτά αποτελούν ψηφίδες ακριβώς αυτού του παζλ που επιχειρείται να οικοδομηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

4 δισ. ευρώ το ύψος των ιδιωτικών συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν ανάμεσα σε εταιρείες της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας


Στην Αθήνα, παράλληλα, αυτή την Τρίτη, πέρα από τη συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, προγραμματίζεται να υπογραφούν 14 ακόμα συμφωνίες government-to-government, μεταξύ δηλαδή υπουργείων και κρατικών φορέων των δύο χωρών. Οι συμφωνίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Σαουδική Αραβία: επενδύσεις, πολιτισμό, άμυνα, καταπολέμηση του εγκλήματος, έρευνα και τεχνολογία, υπηρεσίες πληροφοριών, πιστοποίηση και ποιότητα, υγεία, παιδεία και επιστήμη, αρχεία, δικαιοσύνη, ισλαμικές υποθέσεις, ενέργεια, καθώς και μια συμφωνία για αμοιβαία κατ’ εξαίρεση έκδοση βίζας σύντομης διαμονής για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

18 συμφωνίες συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ

Ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο, και ξεχωριστής σημασίας είναι το γεγονός ότι, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, πρόκειται να υπογραφούν στην Αθήνα αθροιστικά έως και 18 ιδιωτικές συμφωνίες (οι τελικές συζητήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο) μεταξύ επιχειρήσεων των δύο κρατών, συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται το υποθαλάσσιο data cable, που θα «τρέξουν» η MENA HUB (ανήκει στη Saudi Telecommunication Company), η ΔΕΗ και η CyTA της Κύπρου, από την οποία επίσης θα διέρχεται το καλώδιο. Από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεχωρίζουν οι εξής:

▶ Στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Μέση Ανατολή και σημαντικού ελληνικού ομίλου για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σαουδική Αραβία σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υδρογόνο και έργα υποδομών.
▶ Εξαγορά νοσοκομειακής μονάδας στην Αττική από σαουδαραβική εταιρεία στον χώρο της Υγείας.
▶ Συμφωνία μεταξύ εταιρειών στον τομέα της ναυτιλίας.
▶ Συμφωνία σαουδαραβικής με έξι ελληνικές επιχειρήσεις για εισαγωγή από την Ελλάδα προϊόντων όπως ελαιόλαδο, μέλι, λιπάσματα, χυμοί, μαρμελάδες, ζωοτροφές κ.ά.
▶ Εξαγορά και εξοπλισμός ενός πρότυπου ογκολογικού νοσοκομείου στην Αττική.