Συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, της περικοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της ΕΕ είναι «να στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά ενέργειας». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις ότι εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι νέα αστάθεια και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Άγκυρας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Για τα ελληνοτουρκικά

Χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με φόντο τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου περί συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός θα κληθεί «να μάθει» -όπως χαρακτηριστικά είπε- ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους πορηγούμενους μήνες».

«Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός την ώρα που συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Με νόημα ο ο κ.Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.


Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN

Συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley

Συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022