Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπέρμπογκ τήρησε κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που ήθελε τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιείται στις 10:30 και πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου στην ώρα της.

Μετέπειτα, η ίδια μετέβη , στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και συναντήθηκε τον κ. Δένδια και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Παράλληλα, με δεδομένες τις θέσεις των Πρασίνων της Γερμανίας για την ανάγκη περιορισμού των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς χώρες που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει το ζήτημα των γερμανικών εξοπλισμών προς την Τουρκία, αν και υπάρχει το αναπόδραστο εμπόδιο των συμβολαίων που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η επίσκεψη της κ. Μπέρμποκ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ενεργειακά που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη για μια ευρωπαϊκή λύση ενόψει του χειμώνα που έρχεται, τόσο ως προς την αποζημίωση βιομηχανιών για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, όσο και για τη συμφωνία επί ενός μηχανισμού για τον διαχωρισμό της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αμέσως μετά την Αθήνα, η κ. Μπέρμποκ θα μεταβεί στην Άγκυρα για να δει τον κ. Τσαβούσογλου.

Επομένως, για την Αθήνα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τη Γερμανίδα αξιωματούχο για τα θέματα της περιοχής, σε μια συγκυρία που το Βερολίνο δείχνει να μην έχει διάθεση ανοχής του τουρκικού αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή. 

Βεβαίως, αναμένεται κάποια αναφορά της κ. Μπέρμποκ στο μεταναστευτικό, ενδεχομένως με επικριτική διάθεση για την Ελλάδα, ιδίως ως προς την ανάγκη τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου εις ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Το μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι από τους τομείς ενδιαφέροντος της κ. Μπέρμποκ, εξ ου και χθες πήγε στη δομή μεταναστών στο Σχιστό


Μήνυμα στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε άλλη μια ευκαιρία μιας συνέντευξης σε διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ (CNN), προκειμένου να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να απέχει από εντάσεις, ιδίως εν μέσω του θέρους.

«Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεο-οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις.

Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε, να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να τροφοδοτούμε εθνικά πάθη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.