Καµία έκπληξη δεν προκάλεσε στον Π. Λαφαζάνη η καταγγελία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Ν. Ανδρουλάκη, ότι έγινε απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου, καθώς, όπως αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», υπήρξε και ο ίδιος θύµα παρακολουθήσεων, την περίοδο που ήταν υπουργός Ενέργειας του Αλ. Τσίπρα, αλλά και αµέσως µετά, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ιδρύσει το δικό του κόµµα, τη Λαϊκή Ενότητα

«Τι σχεδιάζω, τι κάνω, τι πολιτικές εφαρµόζω, ποιες σχέσεις αναπτύσσω. Ολα αυτά θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο ήταν υπό κεντρική παρακολούθηση της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών», σηµειώνει χαρακτηριστικά, αναφερόµενος στην περίοδο που σχεδίαζε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε τιµήσει το «όχι» του ελληνικού λαού στο δηµοψήφισµα και οδηγούσε τη χώρα σε ακόµα ένα µνηµόνιο.

«Να διερευνηθούν πλήρως»

Συγκεκριµένα, ο Π. Λαφαζάνης, κληθείς να σχολιάσει τη µηνυτήρια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη, αναφέρει: «Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται να διερευνηθούν πλήρως και σε βάθος όλα τα καταγγελλόµενα από τον Ν. Ανδρουλάκη, αλλά να διερευνηθεί και η σωρεία των καταγγελιών, και ειδικά µε παρακολουθήσεις τηλεφώνων, που έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν τεθεί στο αρχείο. Ο κ. Ανδρουλάκης σε άλλον κόσµο βρίσκεται; ∆εν γνωρίζει ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι καθόλου ασφαλείς, γενικά και ιδιαίτερα στη χώρα µας; ∆εν ξέρει ότι η ΕΥΠ, άλλες κρατικές και ξένες υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικά κέντρα παρακολουθούν οργανωµένα τις συνδιαλέξεις πολιτικών προσώπων, τα οποία για διάφορους λόγους τα θεωρούν ως δήθεν επικίνδυνα για την ασφάλεια της χώρας;».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ξέρω καλά ότι εγώ παρακολουθούµαι αδιαλείπτως εδώ και χρόνια σε όλες τις τηλεφωνικές µου συνδιαλέξεις. ∆εν άκουσα, όµως, ποτέ από τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά και όλο το πολιτικό σύστηµα, να κάνει κάτι για να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την εγκληµατική κατάσταση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ώστε να διαλευκανθεί και να τιµωρηθούν παραδειγµατικά οι υπεύθυνοι. Επιτέλους, πρέπει να σταµατήσει η υποκρισία σε αυτήν τη χώρα». 

Ο Π. Λαφαζάνης ισχυρίζεται πως όσο ήταν υπουργός Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ τον παρακολουθούσαν τουλάχιστον τέσσερις υπηρεσίες. «Εγώ σας ενηµερώνω υπεύθυνα ότι, ως υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω των διαπραγµατεύσεων που κατέληξαν σε συµφωνία µε τη Ρωσία για τη διέλευση ενός µεγάλου αγωγού από τη χώρα µας, παρακολουθούµουν εκείνη την περίοδο τουλάχιστον από τέσσερις υπηρεσίες. Ελληνικές και ξένες».

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως αποτέλεσµα αυτών των παρακολουθήσεων ήταν και η είδηση που βγήκε εκείνη την περίοδο ότι προετοίµαζε «ριφιφί» στο Εθνικό Νοµισµατοκοπείο, απαντά: «Εκείνη την περίοδο παρακολουθούµουν µάλλον αδιαλείπτως από ελληνικά κέντρα, τα οποία θεωρούσαν ότι η δραστηριότητά µου ως υπουργού έβαζε σε κίνδυνο, υποτίθεται, τα ελληνικά συµφέροντα ασφαλείας. Και ασφαλώς τα κέντρα αυτά που µε παρακολουθούσαν παίξανε ρόλο σε αυτήν τη συνωµοσία, η οποία στήθηκε σε βάρος µου, µε στόχο να εξουδετερώσει µια εναλλακτική επιλογή για τη χώρα απέναντι στα µνηµόνια. Αυτή η σκευωρία σε βάρος µου, µε το δήθεν “ριφιφί” στο Νοµισµατοκοπείο, χαλκεύτηκε στα τότε κυβερνητικά κέντρα. Εγώ τότε προάσπιζα τις προεκλογικές δεσµεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το µεγάλο δηµοκρατικό “όχι” του “δηµοψηφίσµατος”. Αυτό έκαναν και αυτό ήθελαν να συκοφαντήσουν στο πρόσωπό µου προσάπτοντάς µου τέτοιες κατηγορίες. Για σχέσεις µε ξένες χώρες, όπως τη Ρωσία».

«Κατέγραφαν, τα µαγνητοσκοπούσαν και το αµαρτωλό τµήµα της Γενικής Ασφάλειας έκανε µηνύσεις σε βάρος µου»

Οταν καλείται να σχολιάσει εάν η διαφοροποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε αντικείµενο παρακολούθησης για να δουν πού θα το πάει ο Λαφαζάνης, αν θα διασπάσει το κόµµα ή όχι, σηµειώνει: «∆εν έχω στοιχεία για να τεκµηριώσω κάτι τέτοιο, αλλά φαντάζοµαι ότι, δυστυχώς, οι µυστικές υπηρεσίες της χώρας µας και τότε µε παρακολουθούσαν. Για το πώς θα αντιδράσω στην κυβέρνηση και παντού. Τι σχεδιάζω, τι κάνω, τι πολιτικές εφαρµόζω, ποιες σχέσεις αναπτύσσω. Ολα αυτά θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο ήταν υπό την κεντρική παρακολούθηση της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών». Στη συνοµιλία µας ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει να υπενθυµίσει την αντιµετώπιση που είχε ως αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ µε τους ΑΝ.ΕΛ. Ειδικά όταν έδινε µάχη για το θέµα των πλειστηριασµών.

«Παρακολουθούσαν όλες τις κινητοποιήσεις της Λαϊκής Ενότητας και ιδιαίτερα τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που κάναµε ενάντια στους πλειστηριασµούς πρώτης κατοικίας. Ολα αυτά τα κατέγραφαν, τα µαγνητοσκοπούσαν και το αµαρτωλό τµήµα της Γενικής Ασφάλειας έκανε µηνύσεις σε βάρος µου, οι οποίες ακόµη δεν έχουν εκδικαστεί…».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30/7