Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα επανέλαβε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Timeline» με το δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό.

«Καταλαβαίνω έχουμε πόλεμο, έχουμε πληθωρισμό, έχουμε ακρίβεια αλλά πρέπει τα καύσιμα στην Ελλάδα να είναι το ίδιο ακριβά και πιο ακριβά από τη Φιλανδία, να είμαστε πιο ακριβοί από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, από την Ιταλία απ’ όλους; Τι θα πάθουμε άμα κατεβάσουμε τον ειδικό όρο κατανάλωσης στα καύσιμα να πάρει ανάσα ο κόσμος; Γιατί πρέπει να έχουμε μονίμως τις πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη;», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής λεει ότι στο κόστος ενέργειας τον προηγούμενο χειμώνα ήμασταν οι πιο ακριβοί για την επιχειρηματικότητα και οι τρίτοι πιο ακριβοί για τα νοικοκυριά. Εδώ πληρώνουμε τις ακαμψίες τις πολιτικές και τις ιδεολογικές του κ. Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει την περίοδο στην οποία ζούμε, όταν όλες οι χώρες μείωναν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο ο κ. Μητσοτάκης την αύξανε. Όταν όλες οι χώρες κάνουνε παρεμβάσεις και παίρνουνε στον έλεγχο τους τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού για να κάνουνε κοινωνική πολιτική και πολιτική κοινής ωφέλειας ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε. Τώρα ποιος θα κάνει κοινωνική πολιτική ο ιδιώτης; Με παρακαλετά θα γίνει η κοινωνική πολιτική;».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη- Τι είπε


Αναφορικά με την επίσκεψη της κα Πελόζι στην Ταϊβάν

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ:  Είναι αυτό που θα έλεγε κάποιος «έπρεπε να μας συμβεί τώρα και αυτό;». Δεν είναι τυχαίο, είναι απολύτως σαφές ότι εγκαινιάζουμε μια νέα ιστορική περίοδο. Έχει αλλάξει ο κόσμος στον οποίο ζούμε, δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Οι αλλαγές είναι γρήγορες, δεν είναι άσχετο με την κρίση της Ρωσίας με την Ουκρανία, με τις εντάσεις που είχαμε στα Βαλκάνια, με όσα συνέβησαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν. Υπάρχουν περισσότερες εντάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, θέλω να πιστεύω και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για αυτό,  ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία και να μην έχουμε χειρότερα ότι πάμε όμως σε ένα κόσμο περισσότερων συγκρούσεων, περισσότερων  εντάσεων, περισσότερων προστριβών αυτό είναι απολύτως σαφές. Η Ελλάδα λίγα πράγματα μπορεί να κάνει σε αυτό το πεδίο  και οικονομικά και πληθυσμιακά είναι μικρό μέγεθος η Ευρώπη όμως είναι ρυθμιστικό μέγεθος ακόμα και καλό θα ήταν να πάρει κάποια μέτρα, να έχει πιο παρεμβατικό ρόλο, να μην κάνουν 2 εβδομάδες να τηλεφωνηθούν όλοι μεταξύ τους για να πάρουν μια απόφαση κοκ.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία 70 χρόνων η οποία έχει προχωρήσει σε μια σειρά ζητήματα νόμισμα, τραπεζικός κλάδος αλλά δεν έχει προχωρήσει η πραγματική της πολιτικής ενοποίηση. Δεν υπάρχει πολιτική ενοποίηση, δεν υπάρχει  πολιτικό κέντρο, δεν υπάρχει πολιτική διεύθυνση και από εκεί που είχε  γίνει μια προσπάθεια το ρόλο να τον παίζει η επιτροπή ξαναγυρίσαμε στις συνεννοήσεις των μεγαλύτερων οικονομιών, των μεγαλύτερων κρατών κλπ. Όλα αυτά στοιχίζουν σε χρόνο, στοιχίζουν σε αποτελεσματικότητα, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα στοιχίσουν σε συνοχή την επόμενη μέρα. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος ιδίως με αυτό το οποίο πάει να συμβεί στην Ιταλία.

Για τη συνοχή της επόμενης μέρας στην ΕΕ

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: (Συνοχή) δεν μπορεί να υπάρξει με κακές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Δεν γίνεται να έχεις χειρότερες συνθήκες ενεργειακά, στα καύσιμα κλπ και να θεωρείς ότι με αυτό τον τρόπο θα προάγονται πολιτικές συνοχής. Είσαι ανόητος αν το πιστεύεις αυτό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι αλλαζει η στάση των ευρύτερων συμμάχων μας υπέρ της Ελλάδας σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια σταθερή γραμμή ανεξάρτητα σήμερα που είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και  αύριο που θα είναι ο κ. Τσίπρας και μεθαύριο θα είναι κάποιος άλλος. Υπάρχει μια μεγάλη νευρικότητα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο τον οποίο κινείται και πολιτεύεται η Τουρκία. Υπήρξαν κάποια θετικά σημεία των δηλώσεων της κας Μπέρμποκ αλλά αν τις δούμε στο σύνολό τους υπάρχουν και σημεία τα οποία εμπνέουν ανησυχία.  Για παράδειγμα δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ζήτημα   της πώλησης πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Θα συνεχίζει η Γερμανία και η Ευρώπη να πουλάει πολεμικό υλικό στην Τουρκία που απειλεί και υπονομεύει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου άρα και της ΕΕ;  Ένα δεύτερο θέμα το οποίο μπήκε από τη μια πλευρά αλλά όχι στο σύνολό του είναι ότι η κα Μπέρμποκ μίλησε για την διαμφισβήτηση κυριαρχία της Ελλάδα στα νησιά κλπ, αλλά η Τουρκία δεν λεει μόνο αυτό. Η Τουρκία το βασικό επιχείρημα που βάζει είναι η αποστρατιωτικοποίηση σε αυτό δεν είχαμε κάποια τοποθέτηση και αυτό δεν είναι θετικό. Άρα να μην μπερδεύουμε το μπόι των δηλώσεων με την σκιά των δηλώσεων. 

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είχε φτιαχτεί το αφήγημα την προηγούμενη περίοδο ενός πολιτικά απομονωμένου Ερντογάν δεν είναι έτσι τα πράγματα και εδω υπάρχουν ευθύνες από την κυβερνητική πλευρά για το ότι φτιάχτηκε αυτή η εικόνα μέσα στη χώρα. Μεθαύριο ο Ερντογάν συναντιέται στο Σότσι με τον Πούτιν, είναι  ο βασικός εγγυητής για να μπορούν να βγουν τα σιτηρά από την εμπόλεμη ζώνη. Η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναβαθμίζει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Έλεγε για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης  ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναβαθμίσει τα F16 η Τουρκία, ο Μπαίντεν  είπε ότι θα αναβαθμίσει τα F16 , μπήκε ένα μικρό φρένο  και μακάρι να παραμείνει από το κογκρέσο. Θέλω να πω ότι είναι σύνθετα ζητήματα αυτά, είναι δύσκολα, θέλει προσοχή, θέλει κινητοποίηση, θέλει επαγρύπνηση και δεν θέλει μεγάλα λόγια από τη δική μας πλευρά. Καλό είναι που έχουμε και αυτή τη σχέση που έχουμε με το Ισραήλ, καλές είναι και οι παρεμβάσεις της Γερμανίας το θέμα είναι το δια ταύτα και εκεί βλέπω ότι υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι και πολλά ερωτηματικά.    

Αναφορικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ:  Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος διότι όταν μας  διαβεβαίωναν ότι όλα είναι καλά και να μην ανησυχούμε ζούμε αυτά που ζούμε σήμερα. Τώρα που μας λένε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν, μπορεί να έχουμε διακοπές και τα λοιπά προσπαθώ να διανοηθώ τι θα μας ξημερώσει το φθινόπωρο και το χειμώνα και τι προετοιμασία έχουν κάνει για αυτό. Είμαστε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία και μια ταλαιπωρημένη οικονομία, είμαστε 12 χρόνια σε πίεση, σε δυσκολίες με μικρές ανάσες προς το τέλος, ιδίως μετά το ’18 που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν την τρομακτική πίεση που εχει δεχτεί ο κόσμος αλλά σε αυτή την πολεμική κρίση, σε αυτή την ενεργειακή κρίση, σε αυτή την κρίση ακρίβειας δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε οι χειρότεροι και οι τελευταίοι σε όλη  την Ευρώπη; Καταλαβαίνω έχουμε πόλεμο, έχουμε πληθωρισμό, έχουμε ακρίβεια αλλά πρέπει τα καύσιμα στην Ελλάδα να είναι το ίδιο ακριβά και πιο ακριβά  από τη Φιλανδία, να είμαστε πιο ακριβοί από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, από την Ιταλία απ’ όλους. Τι θα πάθουμε άμα κατεβάσουμε τον ειδικό όρο κατανάλωσης στα καύσιμα να πάρει ανάσα ο κόσμος, θα προστατεύσουμε αυτές τις ανοησίες που λέγανε διάφοροι κορυφαίοι ότι θα ευνοηθούν αυτοί που έχουνε Καγιέν , δεν τα λογαριάζουν αυτοί που έχουν Καγιέν τα 20 και τα 30€ που πληρώνουνε παραπάνω στο κάθε γέμισμα.  Γιατί πρέπει να έχουμε μονίμως τις πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη; Η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής λεει ότι στο κόστος ενέργειας τον προηγούμενο χειμώνα ήμασταν οι πιο ακριβοί για την επιχειρηματικότητα και οι τρίτοι πιο ακριβοί για τα νοικοκυριά. Εδώ πληρώνουμε τις ακαμψίες τις πολιτικές και τις ιδεολογικές του κ. Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει την περίοδο στην οποία ζούμε, όταν όλες οι χώρες μείωναν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο ο κ. Μητσοτάκης την αύξανε. Όταν όλες οι χώρες κάνουνε παρεμβάσεις και παίρνουνε στον έλεγχο τους τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού για να κάνουνε κοινωνική πολιτική και πολιτική κοινής ωφέλειας ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε . Τώρα ποιος θα κάνει κοινωνική πολιτική ο ιδιώτης; Με παρακαλετά θα γίνει η κοινωνική πολιτική; Είδατε τις τιμές τις οποίες ανακοίνωσαν οι πάροχοι ; Ποιος είχε τελικά δίκιο όταν είχαμε ένταση στη Βουλή προ διμήνου, ο κ. Μητσοτάκης που έλεγε ότι θα σταματήσει η ρήτρα αναπροσαρμογής και θα γυρίσουμε στις τιμές ενέργειας όπως  ήταν το καλοκαίρι του ’21 ή είχαμε δίκιο εμείς που λέγαμε  ότι κρύβεις τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στα τιμολόγια και θα είναι τα τιμολόγια το ίδιο ακριβά; Είδατε τις τιμές των παρόχων; Όλα αυτά συνιστούν ένα πρόβλημα και αντικειμενικό λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και συγκριτικό, όταν είσαι ακριβότερος στο ρεύμα από όλους τους άλλους, όταν είσαι ακριβότερος στα καύσιμα , όταν είσαι ακριβότερος στο ράφι κάπου αποτυγχάνεις δεν μπορεί να ρίχνεις όλη την ευθύνη στη διεθνή συγκυρία και τον πόλεμο. Βεβαίως αυτά επιβαρύνουν αλλά δεν είναι μόνα τους.