Mε μια εξαιρετικά έξυπνη και απολύτως… επιχειρησιακή τακτική «απαντά» στην τουρκική προκλητικότητα, που αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις 9 Αυγούστου με τον προαναγγελθέντα απόπλου του τέταρτου και πιο σύγχρονου γεωτρύπανου για άγνωστο μέχρι τώρα προορισμό, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης μέσω του ΓΕΕΘΑ, το οποίο υλοποιεί τα σχέδια και τις τακτικές που αποφασίζονται.

Μια τακτική που, τουλάχιστον στην αρχική της φάση, έχει και την ουσιαστική συμβολή του Ισραήλ, οι ναυτικές δυνάμεις του οποίου ζήτησαν αρμοδίως από την Ελλάδα (Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού) την έκδοση NAVTEX για τη δέσμευση δύο θαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης για ασκήσεις το διάστημα 26 Ιουλίου - 5 Αυγούστου 2022, αμφισβητώντας εμπράκτως το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, τμήμα του οποίου –ως γνωστόν– βρίσκεται σε θαλάσσια έκταση εντός του FIR Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τις τελευταίες 40 ημέρες έχουν επισκεφθεί επισήμως το Ισραήλ οι αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχικώς, και στη συνέχεια του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος συζήτησε τις «επιχειρησιακές λεπτομέρειες» της προαναφερθείσας εκπαιδευτικής δραστηριότητος των Ισραηλινών, όπως επίσης και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος επέστρεψε προχθές από το Ισραήλ, όπου συζήτησε άλλα θέματα εκπαιδευτικά και εξοπλιστικά της δικής του αρμοδιότητος.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται –βάσει σχεδίου– σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα
Η υλοποιούμενη τακτική είναι αυτή της εγρήγορσης μέσω των συνεχών ασκήσεων, ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, καθώς ο Στρατός Ξηράς από την πλευρά του είναι σε αντίστοιχη ετοιμότητα λόγω της θερινής δασοπυροσβεστικής περιόδου, των πεζοπόρων και εποχούμενων περιπόλων που πραγματοποιεί και βεβαίως της υβριδικής απειλής που αντιπροσωπεύει η «εργαλειοποίηση» από πλευράς της Τουρκίας του Μεταναστευτικού, ιδίως στην περιοχή του Εβρου.

Επομένως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται –βάσει σχεδίου– σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενόψει της σημαδιακής ημερομηνίας της 9ης Αυγούστου, μέσω συνεχών συνεκπαιδεύσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως εξής (τελείως ενδεικτικώς):

-Στις 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Σαλαμίς», τύπου MEKO200HN, με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) FGS «Bonn» της Μονίμου Ναυτικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ-2 (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG-2), το τμήμα της που επιχειρεί στο Αιγαίο για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

- Στις 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Κανάρης», τύπου «Standard» (S), με το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS «Cole» και την ιταλική φρεγάτα ITS «Alpino» της Δυνάμεως DESRON 28, στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Ιονίου.

- Στις 28 Ιουλίου, έπειτα από αίτημα της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), διεξήχθη στο FIR Βουκουρεστίου εκπαίδευση μάχης διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (DACT) μεταξύ δύο μαχητικών F-16 Block.52+ της 336 Μοίρας της Π.Α. με δύο μαχητικά EF-2000 Typhoon της 3(F) Μοίρας της RAF, σε συνδυασμό με ένα αεροσκάφος τάνκερ τύπου Voyager της 903ης Εκστρατευτικής Αεροπορικής Πτέρυγος (903rd Expeditionary Air Wing/903 EAW) από την κομβικής σημασίας αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Τις τελευταίες 40 ημέρες έχουν επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ για συζητήσεις σχετικά με «επιχειρησιακές λεπτομέρειες» και εξοπλιστικά θέματα
- Στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση, με μορφή ADEX (Air Defence Exercise), μεταξύ δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της 343 Μοίρας της Π.Α. με τη γαλλική φρεγάτα FS «Provence», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, προς το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλορίζου), που είναι ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμύνης των δύο χωρών στο Παρίσι.

- Στις 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στα ανοικτά του λιμένος της Αλεξάνδρειας μεταξύ του αρματαγωγού «Ικαρία», που μεταφέρει δόκιμους υπαξιωματικούς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) στον ετήσιο ΘΕΠ τους, με μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Αιγυπτιακού Ναυτικού, μία γαλλικής κατασκευής κορβέτα τύπου Gowind, που είναι μία εκ των υποψηφίων για το αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα του ΠΝ. Την 1η Αυγούστου διεξήχθη συνεκπαίδευση δύο μαχητικών F-16 Block.52+ Advanced της 337 Μοίρας από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας με τέσσερα μαχητικά F/A-18F από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS «Harry S. Truman», σε αντικείμενα εκπαιδεύσεως μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (DACT).

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 6/8