Πριν 12 χρόνια ξεκινούσε για τη χώρα μας μια τεράστια δημοσιονομική περιπέτεια με ανυπολόγιστο κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό κόστος. Η Ελλάδα εισέρχονταν σε μια εποχή «μνημονίων», επιτήρησης, νόμων και αποφάσεων που γράφονταν στα γραφεία των Βρυξελών. Μια περίοδος 12 ετών που έφερε στους Έλληνες πόνο και διχασμό, καθήλωσε την οικονομία, δημιούργησε ένα μεγάλο brain drain. Ζήσαμε δυσβάσταχτους φόρους, περικοπές μισθών και συντάξεων, ουρές στα ΑΤΜ, νοικοκυριά σε απόγνωση, υποβάθμιση της παιδείας, της υγείας, της εθνικής άμυνας. Γνωρίσαμε τη δημαγωγία της «πρώτη φορά Αριστερά» που με τους αδέξιους χειρισμούς της χρέωσε τη χώρα 100 δις και την έφερε ένα βήμα πριν την έξοδό της από την Ε.Ε. Ζήσαμε την οικονομική σκληρότητα των μέτρων του Σόιμπλε και τον κυνισμό του «καλό κουράγιο Έλληνες» του Όλι Ρεν. Δώδεκα χρόνια σκληρών θυσιών, δώδεκα χρόνια μνημονίων και ενισχυμένης εποπτείας.

Η 20η Αυγούστου 2022 αποτελεί μια μέρα ορόσημο για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βγάζει τη χώρα από το καθεστώς ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας και δίνει στη χώρα μια διαφορετική προοπτική. Η Ελλάδα είναι σήμερα μια άλλη χώρα. Με κύρος. Με φωνή. Με διακρίσεις στην οικονομία, που επανήλθε σε ισχυρή τροχιά ανάπτυξης παρά την κρίση της πανδημίας. Με μείωση της ανεργίας, με χαμηλότερους φόρους και εισφορές, με διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, με μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Με τους επενδυτές να «κοιτούν» Ελλάδα, με πολυεθνικές να επενδύουν στη χώρα, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, με διαρκείς αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με σχόλια θαυμασμού για τις επιδόσεις μας παντού. Με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αναβαθμισμένη παιδεία και υγεία, έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, ψηφιοποίηση εκατοντάδων υπηρεσιών, καλύτερο και φιλικότερο κράτος, ισχυρή διπλωματία.

Η 20η Αυγούστου είναι το τέλος μιας μνημονιακής περιπέτειας, που δεν πρέπει να ξεχαστεί και κυρίως δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα λάθη που δημιούργησαν το πρόβλημα. Πρέπει να αποτελεί δίδαγμά μας αυτή η οδυνηρή εθνική εμπειρία. Περάσαμε μια πρωτόγνωρη πανδημία. Ζούμε μαζί με όλον το κόσμο σε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Το μεταναστευτικό συνεχίζει να εργαλειοποείται από τους Τούρκους, που συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις. Η έκρηξη του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πλήττει τα εισοδήματα. Έχουμε ήδη διαθέσει 50 δις ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία. Και προσπαθούμε καθημερινά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για συνεχή μέτρα στήριξης. Δεν ξοδεύουμε χρήματα που θα μας λείψουν, που θα μας χρεώσουν. Δημιουργούμε πλούτο για την κοινωνία και διαχειριζόμαστε συνετά κάθε πρόκληση που δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος.

Η 20η Αυγούστου αποτελεί μια επιτυχία της κυβέρνησης που με τρόπο αποτελεσματικό ολοκληρώνει οριστικά την έξοδό μας από μια μακρά περίοδο μνημονίων & επιτήρησης. Τα περισσότερα εύσημα όμως ανήκουν στον λαό που υπέφερε και άντεξε, που γνώρισε τον κίνδυνο των πολιτικών πειραμάτων, που όταν χρειάστηκε συστρατεύτηκε με τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Και είναι η δική του ώρα να αρχίσει να λαμβάνει σιγά-σιγά πίσω αυτά που θυσίασε, μέσα από καλύτερες δουλειές, υψηλότερες αμοιβές, περισσότερες ευκαιρίες, εξυπνότερο κράτος, όλο και λιγότερους στην κατηγορία των αδύναμων συμπολιτών μας. Με τους τίτλους τέλους μιας περιπέτειας γράφουμε την επόμενη σελίδα ανάπτυξης μιας ισχυρής Ελλάδας.

lkm

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ.