«Τη νέα χρονιά, θα υπάρξουν δύο μέτρα τα οποία προφανώς θα έχουν θετική επίδραση στις τσέπες των συνταξιούχων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκπομπή του Open TV.

«Το ένα θα είναι το ξεπάγωμα των αυξήσεων για όλες τις συντάξεις από 1/1/23. Θα έχουμε και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους - φυσικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους - κάτι που θα έχει θετική αντανάκλαση στους συνταξιούχους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Επισήμανε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία δημιουργεί πίεση στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και φυσικά στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν όσο γίνεται τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης.

«Να κλείσει ο χρόνος»

Σε ερώτηση για τα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αύξηση στις συντάξεις, απάντησε: «Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος. Η αύξηση είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτά προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία και αυτό θα εφαρμόσει και η κυβέρνηση. Όσο ψηλότερα πάνε αυτά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Βέβαια, η αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικό νέο, η αύξηση του τιμαρίθμου δεν είναι, γενικότερα μιλώντας».

«Σημαντική»

Στην ερώτηση αν αναμένεται οι αυξήσεις στις συντάξεις να κυμανθούν πάνω από 5%, τόνισε: «Δεν θέλω να πω. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αύξηση του ΑΕΠ και για την αύξηση του τιμαρίθμου. Είναι σαφές, πάντως, ότι θα πρόκειται για μια σημαντική αύξηση».