«Τα μηνύματα του πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο ήταν κρυστάλλινα για όλους μας. Παρά τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα η κυβέρνηση στις μεγάλες κρίσεις ανταπεξέρχεται με μεγάλη επάρκεια», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Τα κράτη τα οποία στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ειρήνη και τη δημοκρατική ομαλότητα είναι συγκεκριμένα και σε αυτά περιλαμβάνεται η χώρα μας. Είναι σαφές από το ’70 ότι ανήκουμε στη Δύση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μια τάση αναθεωρητισμού. Πολλές φορές λέγονται πράγματα από την αντιπολίτευση στη διάσταση της υπερβολής. Ακούω έναν ΣΥΡΙΖΑ σε ταραχή», τόνισε στη συνέχεια.

Παρακολουθήσεις

«Είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό και ζήτημα Δημοκρατίας. Όποιος προσπαθήσει να το υποβαθμίσει θα υποπέσει σε μεγάλο σφάλμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Δεν αντέχει καν σε συζήτηση να λέμε ότι ο πρωθυπουργός ήξερε για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Απόδειξη ότι μόλις το έμαθε κίνησε όλες τις διαδικασίες και πήρε πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε.

«Είναι φυσικό να γίνονται και λάθη, αλλά ήταν γενναίο από τον κ. Μητσοτάκη να παραδέχεται τα λάθη και αναλαμβάνει την ευθύνη. Εδώ τίθεται όμως και το ερώτημα ναι ή όχι στην παρακολούθηση των πολιτικών προσώπων. Αλίμονο αν θεωρούσαμε ότι οι πολιτικοί είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους πολίτες. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι είναι υπερβολή να λέμε ότι οι πολιτικοί πρέπει να εξαιρούνται εκ προοιμίου», είπε στη συνέχεια.

«Ο κ. Ανδρουλάκης αν θέλει μπορεί να μάθει τον λόγο που παρακολουθούνταν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετρό

Για τα έργα υποδομών και μεταφορών που υλοποιούνται στη χώρα, ο κ. Καραμανλής είπε: «Στον Πειραιά έχουν ήδη παραδοθεί 3 σταθμοί και μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα παραδοθούν άλλοι τρεις σταθμοί και τα εγκαίνια θα τα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Ο συρμός θα παραδοθεί αμέσως στο κοινό. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα συνδεθεί με το αεροδρόμιο. Στα Εξάρχεια ακούστηκαν παράλογα και υπερβολικά πράγματα. Το έργο προχωρά κανονικά».



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για το υπουργικό συμβούλιο: Τα μηνύματα του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «κρυστάλλινα» για όλους μας, και γι’ εμάς που συμμετέχουμε ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και για όλους όσους παρακολουθούν τα πολιτικά πράγματα. Εγώ κράτησα κάτι πολύ σημαντικό απ’ αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες, ότι τα ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Ζούμε σε μια περίοδο όπου υπάρχει για να το πω ευγενικά μια ευρύτερη αναστάτωση τόσο με την ενεργειακή κρίση η οποία έρχεται ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και με τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες έχουμε, με τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται πλέον σε ιστορικά υψηλά της τελευταίας  εικοσαετίας. Επομένως αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες ήταν ότι παρά τα σύννεφα που υπάρχουν στο διεθνή ορίζοντα και παρότι όλοι βλέπουμε ότι θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας μπροστά μας η κυβέρνηση της ΝΔ , και νομίζω ότι ακόμα και αυτοί που βλέπουν και λάθη που γίνονται και μας επικρίνουν, νομίζω ότι θα παραδεχτούν ότι όσον αφορά τις μεγάλες κρίσεις έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέρχεται με πολύ μεγάλη επάρκεια.

Για τις γεωπολιτικές αναταράξεις: Τα κράτη αυτά που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ειρήνη, υπερασπίζονται τα φιλελεύθερα κοινοβουλευτικά συστήματα, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα είναι πολύ συγκεκριμένα και όλοι γνωρίζουμε ότι σε αυτά τα κράτη συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας και κατά την άποψη μου νομίζω σε αυτό το ζήτημα στο που ανήκουμε το έχουμε λύσει από την δεκαετία του ’70. Είναι σαφές ότι ανήκουμε στις χώρες του πρώτου κόσμου, στις χώρες της Δύσης, είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σίγουρα αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μια τάση αναθεωρητισμού, το βλέπουμε αυτό και από τον πρόεδρο της Ρωσίας και από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι λέμε κάτι παράλογο.

Ερώτηση: Συμβάλουν στην αστάθεια και οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη; Κατά κάποιο τρόπο ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε αυτά τα σενάρια και βοηθούν στο να υπάρχει αυτή η αστάθεια; Το τραβάνε δηλαδή στα άκρα το θέμα των υποκλοπών;

Απάντηση:  Το ελληνικό πολιτικό σύστημα μας έχει αποδείξει ότι πολλές φορές λέγονται πολλά πράγματα από την αντιπολίτευση τα οποία βρίσκονται στη σφαίρα της υπερβολής. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει στο DNA του και μια ριζοσπαστική ακτιβιστική διάσταση, αυτό το βλέπουμε όλη την ώρα. Εγώ θα ήθελα ως ένας νέος πολιτικός να βλέπω τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο και πόσο μάλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μερικά βασικά να μπορεί να συμφωνεί. Και σας θυμίζω ότι αυτό έκανε παραδοσιακά η ΝΔ. Αυτές τις ερωτήσεις καλύτερο είναι να τις θέσετε στους εκπροσώπους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γιατί εγώ ακούω ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται σε μια ταραχή. Ακούω κάποια στελέχη του τα οποία έχουν ένα σοβαρό πολιτικό λόγο και μετά  ακούμε και μερικές εξάρσεις και μερικές υπερβολές. Επομένως νομίζω ο πιο κατάλληλος να μας απαντήσει ποια είναι η βασική θέση στο ουκρανικό, ποια είναι η βασική του θέση για τα ενεργειακά ζητήματα είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας.

Για το θέμα των παρακολουθήσεων είπε: Το ζήτημα των υποκλοπών είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό και νομίζω ότι όποιος κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του και προσπαθεί να το υποβαθμίσει θα διαπράξει μεγάλο πολιτικό σφάλμα. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας και αντιλαμβάνεστε ότι σε ζητήματα δημοκρατίας καμία παράταξη δεν είναι πιο ευαίσθητη από την παράταξη που εγγυήθηκε και στέριωσε ξανά τη δημοκρατία στην πατρίδα μας το 1974. Ακούω τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον πρωθυπουργό και να λεει πολύ βαριές κουβέντες. Δεν αντέχει καν σε συζήτηση να λέμε ότι ο πρωθυπουργός ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ασφαλώς και δεν ήξερε. Δεν θα μπορούσε να ξέρει και δεν θα είχε καμία λογική να ξέρει και να μην αντιδράσει. Απόδειξη του ότι μόλις το έμαθε κινητοποίησε όλε τις γνωστές σε όλους μας εξελίξεις. Το ερώτημα είναι το εξής «έχει ευθύνη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός;» Μα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν λάθος, κάτι το οποίο  είναι σπάνιο στην ελληνική πολιτική σκηνή, έκανε αυτοκριτική και ο ίδιος δέχτηκε και το πολιτικό κόστος. Και στο κάτω-κάτω ο ίδιος ανέδειξε το ζήτημα και αναγνώρισε την κρισιμότητά του και ερωτώ το έχουμε δει συχνά αυτό στην Ελλάδα ένα πολιτικό πρόσωπο και πόσο μάλλον έναν πρωθυπουργό να τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο; Και μάλιστα δεν στάθηκε μόνο εκεί ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε όλη τη διαδικασία, πήρε πρωτοβουλίες με την ΠΝΠ που έχει κατατεθεί για να θωρακίσουμε την ΕΥΠ. Η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί, μαζί με τον πρωθυπουργό της, ότι αυτό το ζήτημα θα διαλευκανθεί. Όταν κάνεις πολλά και όταν έχεις ως κυβέρνηση μια σειρά από πολύ μεγάλα επιτεύγματα θα κάνεις και κάποια λάθη, είναι γενναίο για μια  κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό να βγαίνει να το αναγνωρίζει.

Για την παρακολούθηση των πολιτικών προσώπων τόνισε: Εδώ νομίζω ότι τίθεται και ένα άλλο ερώτημα «ναι η όχι στην παρακολούθηση των πολιτικών προσώπων;».  Νομίζω ότι η πρώτη προφανής απάντηση είναι όχι γιατί η πολιτική ζωή δεν μπορεί να  γίνεται αντικείμενο παρακολούθησης όμως δεν μπορούμε εμείς οι πολιτικοί να εξαιρούμαστε εκ προοιμίου από κάθε έλεγχο διότι ας τα βάλουμε τα πράγματα επιτέλους σε μια σειρά, δεν είμαστε ανώτεροι από τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες. Αλίμονο αν εμείς οι πολιτικοί έχουμε μια τέτοια αντίληψη για τον εαυτό μας, νομίζω ότι  θα  ήταν επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Νομίζω ότι είναι υπερβολή να λέμε ότι οι πολιτικοί πρέπει να εξαιρούνται εκ προοιμίου από κάθε έλεγχο.

Ερωτηθείς αν πρέπει να μάθει ο κ. Ανδρουλάκης ποιος ζήτησε την παρακολούθηση του, είπε: Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης αν θέλει να μάθει να πάει να ενημερωθεί.

Αναφορικά με τους σταθμούς του μετρό στον Πειραιά και στα Εξάρχεια σημείωσε: Έχουν ήδη παραδοθεί τρεις σταθμοί στον Πειραιά και παραδίδονται οι επόμενοι τρεις μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα τα εγκαίνια αυτά θα τα κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα και της ΝΔ με το κόμμα του λαϊκισμού δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν εγκαίνια και θα παραδοθεί αμέσως ο σταθμός στο επιβατικό κοινό. Θα κάνουμε κάτι προφανές το οποίο δεν γινόταν στην Ελλάδα δηλαδή να συνδέσουμε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το αεροδρόμιο. Στα Εξάρχεια ως συνήθως ακούστηκαν υπερβολές, ακούστηκαν παράλογα πράγματα και είδατε με πόση μεγάλη σοβαρότητα και λογική καταφέραμε να πάμε στα Εξάρχεια, να στήσουμε το εργοτάξιο και να ξεκινήσουνε τα έργα. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αντιδράσεις στην πλατεία των Εξαρχείων που κατά την εκτίμησή μου δεν εκφράζουν τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής αλλά μια ομάδα αντιφρονούντων, αντιδραστικών ανθρώπων οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν τα γνωστά που κάνουν για να αντιδράσουν. Σας θυμίζω ότι η γραμμή 4 είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ ξεκινάει από το Άλσος Βεϊκου και καταλήγει στο Γουδί, είναι 15 σταθμοί σε όλους σχεδόν τους σταθμούς με ελάχιστες εξαιρέσεις  έχουν στηθεί εργοτάξια. Επομένως το έργο προχωράει κανονικά και είναι ένα έργο το οποίο έχει πράσινο πρόσημο.