Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού για τη Ρωσία, ανέφερε ότι: «Ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι συνδέονται οι υποκλοπές με τη Ρωσία. Όταν έχεις αυξήσεις 1.000% στις τιμές του φυσικού αερίου αυτό δεν εξηγείται από καμία παράμετρο αγοράς. Εκείνο που γίνεται είναι ότι συνειδητά ο Πούτιν ως αντίμετρο στα μέτρα της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία περιορίζει την παροχή του φυσικού αερίου, εκτινάσσοντας τις τιμές. Υποστηρίζουμε τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας υπό κανονικές συνθήκες, όχι σε συνθήκες πολέμου. Εδώ υπάρχει η ένταξη μιας αγοράς στη φαρέτρα ενός γεωπολιτικού πολέμου. Δεν μπορεί να απαντήσει μόνη της η αγορά».

«Ο πρωθυπουργός πρότεινε την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ενέργειας, κάτι που επιτρέπει να παίρνει τα υπερκέρδη και να τα επιστρέφει στους πολίτες. Η τιμή που κάθε φορά διαμορφώνεται είναι προϊόν του ενεργειακού μείγματος. Μέχρι τώρα παίρναμε αυτή την τιμή και πληρώναμε τους παρόχους. Οι φτηνοί πάροχοι, π.χ. ανανεώσιμες πηγές, είχαν περισσότερα κέρδη και έτσι επένδυες περισσότερο εκεί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί οι τιμές φυσικού αερίου δημιουργούν θηριώδη κέρδη για όλους τους υπόλοιπους παρόχους. Τώρα κάνουμε αποσύνδεση και καθορίζει το κράτος τι πληρώνουμε. Αυτό φτιάχνει ένα καλάθι για να μειώνονται οι τιμές.

Για το πλαφόν στην ενέργεια, τόνισε ότι  «Τώρα έχει ξεκινήσει μια δεύτερη συζήτηση για αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το οικονομικό κομμάτι έχει ένα πολιτικό κομμάτι. Η Ρωσία εξαιτίας των δυτικών μέτρων έχει χάσει το 25% σε ύφεση. Η Ρωσία λέει ''Θα σας δημιουργήσω ενεργειακή κρίση αυτό θα σας φέρει κοινωνική έκρηξη και θα υπάρξουν πολιτικοί και κόμματα θα ταχθούν υπέρ της Ρωσίας''. Η παρέμβαση δεν είναι μόνο ενεργειακή μετατρέπεται και σε πολιτική».

Για τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων, ανέφερε ότι « Επένδυσε πολλά η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό. Οι μετρήσεις δείχνουν ένα παγιωμένο ποσοστό. Σχεδόν σε όλες το ποσοστό της ΝΔ είναι περίπου 34%. Όσα ακούγαμε περί αποδρομής της κυβέρνησης κ.λπ. καταρρέουν. Μου φαίνεται πολύ προφανές ότι δεν έγιναν πιστευτοί από τους πολίτες οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα για την ευθύνη του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές. Εκτιμήθηκε η αναγνώριση από τον πρωθυπουργού του εσφαλμένου χειρισμού. Οι πολίτες θέλουν κυβέρνηση που να χειρίζεται τα μεγάλα προβλήματα όπως η ενεργειακή κρίση. Δε θα υπάρξει πολιτική ανατροπή από αυτό το επιχείρημα. Από τις διαρροές που φαίνεται πως υπάρχουν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είναι ξεκάθαρο ότι επαληθεύονται πλήρως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί πως ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε υποκλοπή, ότι ακολουθείτο η νόμιμη διαδικασία για τις υποκλοπές και ότι οι εισαγγελείς είχαν απόλυτη κατοχή όλου του υλικού και το κάθε αίτημα συνοδευόταν από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία».

Τέλος, για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια, κατέστησε σαφές ότι « Κάποια μέσα κυρίως της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύτηκαν τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού. Καταλαβαίνω ότι αποπειράθηκαν μια παρερμηνεία. Ο κ. Καραμανλής αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει σε αυτό το θέμα και διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του. Δεν είχε καμία πρόθεση να αφήσει αιχμή κατά της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη ρωσική προσπάθεια αποσταθεροποίησης: Δεν νομίζω ότι είπε ποτέ ο πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε από την κυβέρνηση ή από τη ΝΔ ότι συνδέεται το ζήτημα των υποκλοπών με το πρόβλημα στη Ρωσία όμως αυτό το οποίο λέμε ότι όταν έχεις αυξήσεις 1000% της τιμής του φυσικού αερίου αυτό δεν εξηγείται από καμία πραγματική παράμετρο αγοράς. Δηλαδή δεν είναι ότι έκλεισε ένα κοίτασμα ή κάτι χάλασε, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει παραγωγή φυσικού αερίου που να δικαιολογεί τέτοιου είδους αυξήσεις. Εκείνο το οποίο γίνεται είναι ότι συνειδητά η Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πούτιν ως κατά τη γνώμη του αντίμετρο στα μέτρα τα οποία παίρνει η Δύση συνολικά, ο ελεύθερος κόσμος συνολικά, οι δημοκρατίες συνολικά για την εισβολή που έχει κάνει στην Ουκρανία είναι ότι περιορίζει την παροχή του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα αυτή η έλλειψη να οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι προφανέστατα αυτό ένας οικονομικός πόλεμος, είναι προφανέστατα ενταγμένος μέσα σε αυτή την γεωπολιτική συνθήκη η οποία έχει δημιουργηθεί σήμερα και επίσης είναι απολύτως προφανές ότι η Δύση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σε αυτό. Δεν λεω ότι όλες οι χώρες στο ενεργειακό ζήτημα έχουν τα ίδια προβλήματα διότι η κάθε χώρες έχει τις δικές της δυνατότητες για το πώς θα φτιάξει το δικό της μείγμα αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι μια επίθεση απέναντι στις δυτικές και δη στις ευρωπαϊκές οικονομίες από την πλευρά της Ρωσίας.

Ερωτηθείς πως μια επίθεση που γίνεται με γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους οικονομικούς: Εμείς υποστηρίζουμε τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας ως τη βασική απάντηση σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία δεν έχει νόημα να τα ρυθμίζει το κράτος αλλά πρέπει να τα ρυθμίζει η αγορά ωστόσο αυτό ισχύει υπό κανονικές συνθήκες όχι υπό συνθήκες πολέμου. Εδώ δεν έχω την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου γιατί έχω μια κάποιου τύπου έλλειψη κάπου, που θα πεις τι να κάνουμε πρέπει να γίνει μια προσαρμογή θα κρατήσει 10-15 μέρες, ένα μήνα μετά θα προσαρμοστεί η αγορά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, εδώ υπάρχει η ένταξη μιας αγοράς στη φαρέτρα ενός γεωπολιτικού πολέμου, ενός γεωπολιτικού σχεδίου. Μπορεί να απαντήσει μόνη της η αγορά χωρίς κάποιου τύπου παρέμβαση και ρύθμιση; Η απάντηση είναι όχι δεν μπορεί. Εκείνο το οποίο κάναμε, αυτό είναι το οποίο έχει γίνει στην Ελλάδα και τώρα συζητάει να κάνει η Γερμανία και η ΕΕ και αυτή ήταν η πρόταση την οποία λίγοι την κατάλαβαν και αυτό είναι αυτό το οποίο πρότεινε ο Πρωθυπουργός. Γιατί η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τη διαμόρφωση συνολικά των ενεργειακών τιμών αυτό είναι που επιτρέπει σήμερα στην κυβέρνηση να παίρνει τα κέρδη των παρόχων και να τα επιστρέφει ουσιαστικά ως στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν να πληρώσουν αυτά τα μεγάλα ποσά. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω, η τιμή που κάθε φορά διαμορφώνεται και την οποία πληρώνει ο καταναλωτής είναι προϊόν, σε κανονικές συνθήκες, του μείγματος του ενεργειακού. Πόσο κάνουν οι ΑΠΕ; Τόσο. Πόσο μπήκαν στο ενεργειακό μείγμα; Σε τόσο ποσοστό. πόσο κάνει ο λιγνίτης; Τόσο. Πόσο μπήκε στο ενεργειακό μείγμα; Σε τόσο ποσοστό. Πόσο το φυσικό αέριο, πόσο το πετρέλαιο. Αυτό φτιάχνει μια μέση ενεργειακή τιμή που είναι τιμή την οποία θα πληρώσει ο καταναλωτής. Η πολιτική που ακολουθείτο μέχρι τώρα ήταν η εξής έπαιρνες αυτή την τιμή και ουσιαστικά με αυτή τη μέση τιμή πλήρωνες όλους τους παρόχους. Οι φθηνοί πάροχοι για παράδειγμα οι ΑΠΕ προφανώς έπαιρναν πολύ περισσότερα, είχαν πολύ περισσότερα κέρδη και επομένως αυτό τους επέτρεπε υπό κανονικές συνθήκες να επενδύσουν περισσότερο και άρα να επενδύεις όλο και περισσότερο στις φθηνές τιμές ενέργειας. Είναι σαν να έπαιρνες λεφτά από τους ακριβούς και να τα δίνεις στους φθηνούς γιατί αυτό θα φθηναίνει το μείγμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί στην πραγματικότητα οι τιμές του φυσικού αερίου που έχουν πάει στο ταβάνι δημιουργούν θηριώδη κέρδη για όλους τους υπόλοιπους παρόχους.

Όταν λέμε decapping τι λέμε; Αποσυνδέουμε το τι πληρώνουμε στους άλλους παρόχους, τους φθηνούς, από την τιμή του φυσικού αερίου και καθορίζει το κράτος τις τιμές που πληρώνουμε στους άλλους παρόχους αυτό όμως φτιάχνει στην πραγματικότητα σημαντικά έσοδα για να μπορέσει να μειωθεί η τιμή της ενέργειας. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο, το δεύτερο που συζητάνε τώρα και επίσης είναι κάτι οποίο είχαμε πει είναι το πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου. Έχει ξεκινήσει μια δεύτερη συζήτηση στην ΕΕ επομένως στην πραγματικότητα σήμερα τα κράτη κάνουν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας για να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται από τη Ρωσία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι το οικονομικό κομμάτι αλλά πίσω από αυτό η Ρωσία έχει ένα πολιτικό κομμάτι. Η οικονομία της Ρωσίας έχει αυτή τη στιγμή εξαιτίας των οικονομικών μέτρων και των εμπάργκων που έχουν ληφθεί εις βάρος της για αυτά τα οποία κάνει στην Ουκρανία έχει ύφεση 25%. Για να δείτε την αναλογία 25% είχαμε εμείς ύφεση σε όλα τα χρόνια των περιοριστικών μέτρων του μνημονίου. Έχετε δει να γίνεται τίποτα στην Ρωσία; Όχι γιατί η Ρωσία έχει περιορισμένες ελευθερίες, έχει περιορισμένη δημοκρατία. Η Ρωσία λεει ότι προσπαθείτε να μου δημιουργήσετε οικονομική πίεση αλλά σε μένα ποτέ αυτό δεν θα μετατραπεί σε πολιτική πίεση και κοινωνική έκρηξη και ανατροπή του πολιτικού συστήματος μου ή αλλαγή διακυβέρνησης. Όμως εγώ θα σας δημιουργήσω μέσω του αερίου ενεργειακή κρίση και άρα οικονομική κρίση, φιλοδοξώ αυτό να περάσει κάτω στην κοινωνία, εσείς έχετε δημοκρατία άρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια των πολιτών σας και θα υπάρξουν και πολιτικοί και κόμματα τα οποία θα ζητήσουν να τοποθετηθούμε υπέρ της Ρωσίας για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα. Άρα υπάρχει μια παρέμβαση η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αυτή η παρέμβαση μετατρέπεται και σε παρέμβαση πολιτική.

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: Επένδυσε πάρα πολλά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ζήτημα, από το τέλος του καλοκαιριού και εντεύθεν σχεδόν μονοθεματικά επικρατεί αυτή η συζήτηση γιατί το αναδεικνύουν κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τώρα βγήκαν και οι μετρήσεις και οι μετρήσεις δείχνουν ένα σταθερά παγιωμένο ποσοστό το οποίο δεν επηρεάστηκε ή επηρεάστηκε εντελώς οριακά από όλη αυτή την κουβέντα. Σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις ή στις 3 από τις 4 το ποσοστό της ΝΔ είναι γύρω στο 34-35% άρα εκεί που ακούγαμε τα περί καταρρεύσεως, τα περί κυβερνήσεως σε αποδρομή, περί του Μητσοτάκη που έχει εσωτερικά ζητήματα και πέφτει, περί όλης αυτής της ρητορικής που ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας και ορισμένα φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ Μέσα. περί απαξιώσεως της εικόνας της χώρας και όλη αυτή τη συζήτηση όλα αυτά τώρα καταρρέουν δηλαδή δεν έχει επηρεάσει. Μου φαίνεται πολύ προφανές πρώτον ότι δεν γίνανε πιστευτοί οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εν γένει για το ζήτημα των υποκλοπών. Δεύτερον φάνηκε ότι η ταχεία αναγνώριση του εσφαλμένου χειρισμού από την πλευρά του πρωθυπουργού είναι κάτι το οποίο εκτιμήθηκε από τους πολίτες και τρίτον οι πολίτες θέλουν κυβέρνηση για να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουν όπως είναι η ενεργειακή κρίση. Βεβαίως θα συνεχίσει να απασχολεί το θέμα των υποκλοπών, δεν το υποτιμώ αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική ανατροπή με βάση αυτό το επιχείρημα.

Με τις διαρροές που φαίνεται ότι υπάρχουν καθώς εχει αρχίσει η εξέταση του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επαληθεύονται πλήρως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί. Δηλαδή απ’ όσα διαρρέονται φαίνεται ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ποτέ ο Πρωθυπουργός για καμία υποκλοπή. Δεύτερον ότι τηρείτο πάντοτε η νόμιμη διαδικασία της επισυνδέσεως και τέλος ότι οι Εισαγγελείς είχανε απόλυτη κατοχή όλου του υλικού και συνοδευότανε φαίνεται από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία το κάθε αίτημα για επισύνδεση.

Αναφορικά με την παρέμβαση Καραμανλή: Ξεφούσκωσε. Είδα ότι εκμεταλλεύτηκαν τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κατέχην και κυρίως Μέσα στη αντιπολίτευσης. Την είδα να αξιοποιείται, να γίνεται εκμετάλλευσή της από τα Μέσα της αντιπολίτευσης αλλά καταλαβαίνω ότι ουσιαστικά αποπειράθηκαν μια παρερμηνεία των λόγων του.

Ήταν τυχαίο ο χρόνος γιατί δεν είχαμε συνηθίσει να μιλάει ο πρώην πρωθυπουργός

Καταλαβαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργού αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει σε αυτό το θέμα, καταλαβαίνω ότι έγινε διαστρέβλωση των δηλώσεων του και καταλαβαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε καμία πρόθεση να αφήσει οποιαδήποτε αιχμή όπως και δεν άφησε καμία αιχμή κατά της κυβερνήσεως και ότι εν τέλει απλώς έγινε μια απόπειρα εκμεταλλεύσεως και διαστρεβλώσεως των δηλώσεων του.

Άρα δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ

Κανένα.