Περιοδεία στον Έβρο θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, όπου θα ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την φύλαξη των συνόρων και το σχέδιο «Ακρίτας», με το οποίο θωρακίζεται ακόμα περισσότερο η χώρα και περιλαμβάνει επίσης την επέκταση του φράχτη.

 Ο υπουργός θα ξεκινήσει την περιοδεία του από το περιφερειακό κέντρο του Αεροδρομίου, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στις Φέρες, για την παραλαβή 5 οχημάτων για τις αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης των συνόρων, ενώ θα έχει συναντήσεις με τις ειδικές ομάδες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και άλλους παράγοντες.

 Ο κ. Θεοδωρικάκος θα προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ στον Πόρο και στην συνέχεια θα επισκεφθεί το Φυλάκιο 126, τόπο από τον οποίο θα αρχίσει η νέα επέκταση του φράχτη, ενώ θα επισκεφθεί και την νησίδα του Έβρου, στην οποία βρέθηκαν τελικά οι 38 μετανάστες τον Δεκαπενταύγουστο.

 Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Θεοδωρικάκος, ο σκοπός της αυριανής επίσκεψης του στην μεθοριακή γραμμή του Έβρου είναι διπλός: Αφενός έχει πολιτική σκοπιμότητα, με την έννοια ότι η χώρα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην φύλαξη των συνόρων και αφετέρου για να ενημερωθεί σχετικά με κάθε ενέργεια των αρχών για την πορεία του προγράμματος «Ακρίτας».

  «Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους εταίρους μας να καταλάβουν ότι τα σύνορα μας είναι τα σύνορα του δυτικού κόσμου με την Τουρκία», επεσήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι "η θωράκιση τους έχει κορυφαία στρατηγική σημασία".

 Επανέλαβε, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές και την εργαλειοποίηση των ανθρώπων από την Τουρκία είναι πολύ έντονο και η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2020, καθώς τώρα έχουμε διαδοχικά κύματα σε μεγάλη γραμμή του Έβρου.

 «Αν η Αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της, μόνο τον Αύγουστο θα είχαν εισέλθει στη χώρα πάνω από 35.000 παράτυποι μετανάστες» είπε ο Υπουργός και τόνισε ότι η κατασκευή άλλων περίπου 140 χιλιομέτρων φράχτη, που θα προστεθούν στα υπάρχοντα 37,5 χιλιόμετρα, θεωρείται ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής.

 Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ

 Ως την αρχή της Ελλάδας και μία περιοχή που γίνονται πολλά πράγματα και που πρέπει να γίνουν περισσότερα περιέγραψε τον νομό Έβρου ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τον ακριτικό νομό επικεφαλής κλιμακίου της Ν.Δ. «Σήμερα ένα κομματικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τον νομό Έβρου, έναν νομό που πραγματικά για όλους έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία… Αυτό που εγώ βλέπω είναι μια περιοχή που γίνονται πολλά πράγματα, μια περιοχή που πρέπει να γίνουν κι άλλα. Αυτό θα μεταφέρω, αυτό από τη δική μου πλευρά θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα.

 Η αρχή της Ελλάδας θα πρέπει πραγματικά να είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Μέχρι τώρα, τρία χρόνια, η κυβέρνηση και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο έχει κάνει αρκετά πράγματα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είμαστε εδώ, καταγράψαμε και είμαστε σίγουροι ότι θα επανέλθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του κλιμακίου στην Αλεξανδρούπολη, προαναγγέλλοντας ότι «και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη έχει να πει πράγματα που θα αφορούν και γενικά και ειδικά τον Έβρο».

 Το κλιμάκιο απαρτίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ. στον νομό Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, οι βουλευτές Σερρών και Δράμας, Τάσος Χατζηβασιλείου και Κώστας Μπλούχος αντίστοιχα, ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς Ν.Δ. Νίκος Θεοδωρόπουλος, στελέχη της Δ.Ε.Ε.Π. και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

 Ο κ. Χατζηβασιλείου έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη στη Δαδιά εκφράζοντας την ικανοποίησή του «που η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής. Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικές εξελίξεις και το επόμενο διάστημα όλα αυτά θ' αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά». Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης σε γεωπολιτικό κόμβο, συμπληρώνοντας ότι πολύ σύντομα θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο όχι μόνο στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής αλλά και στην ενεργειακή πολιτική.

 Από την πλευρά του ο κ. Μπλούχος επικαλούμενος και την ιατρική του ιδιότητα, εστίασε στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στην προοπτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). «Η στήριξη που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και πέτυχε σε μία περίοδο απίστευτης κρίσης αυτής της πανδημίας και η στήριξη που έδωσε στο ΕΣΥ που ήταν παρηκμασμένο και οι χρόνιες παθογένειές του εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν αθέατες από τις κυβερνητικές πολιτικές, ήταν πάρα πολύ σημαντική και φάνηκε και στα νοσοκομεία του νομού» σημείωσε ενώ αναγνωρίζοντας ότι τα προβλήματα είναι πολλά, τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την ανασύσταση του «παρηκμασμένου και χρεωκοπημένου λειτουργικά Ε.Σ.Υ.».

 Τέλος κ. Μπαγινέτας δήλωσε πως στη σημερινή επίσκεψη δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη του κλιμακίου να καταγράψουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα να ενημερώσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027. «Παρουσιάσαμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δίνει και στον νομό σας, τις οποίες αξίζει… Επενδυτικά προγράμματα που θα βοηθήσουν [τους παραγωγούς] στην τρέχουσα χρονική συγκυρία ν' αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος παραγωγής και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί».