Τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου μελετούν πλέον εντατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες ο πρωθυπουργός ζήτησε από το επιτελείο του να ετοιμάσουν εισηγήσεις για το φλέγον αυτό θέμα. Άλλωστε, είχε ήδη αρχίσει να διαπιστώνεται ότι το σύστημα του κλιμακωτού μπόνους προς το πρώτο κόμμα, το οποίο νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση, δύσκολα θα έδινε μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς προνοούσε πλειοψηφία άνω του 38,5%.

Οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, που έχουν επιφορτιστεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου σκέφτονται τη λύση μιας τροπολογίας που θα επανέφερε το προηγούμενο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ειδικά στην τελευταία εκδοχή του με το μπόνους των 50 εδρών, με «πήχη» για «βιώσιμη κυβέρνηση» κοντά στο 36%.

Κλιμακωτά

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης του ισχύοντος νόμου, με κλιμακωτό μπόνους, προκειμένου το πρώτο κόμμα να ενισχύεται με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% που λαμβάνει μετά το 20% αντί για το 25% που ισχύει τώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο νικητής των εκλογών μπορεί να αποσπάσει πλειοψηφία 151 εδρών με ποσοστό λίγο πάνω από το 35%.

Επιπλέον, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν το ενδεχόμενο για επιπλέον μπόνους, ανάλογα με το προβάδισμα που έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Ενδεικτικά, μπορεί για κάθε μονάδα διαφοράς να προβλέπεται πριμ με μια έδρα.