Μπορεί οι ευρωεκλογές να απέχουν περίπου 13 µήνες και να µεσολαβούν αρκετές και πολύ κρίσιµες αναµετρήσεις (εθνικές κάλπες, νέες εθνικές εκλογές, δηµοτικές και περιφερειακές), ωστόσο οι πρώτοι σχεδιασµοί ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται στο Μέγαρο Μαξίµου σχετικά µε την αλλαγή του εκλογικού συστήµατος και την επαναφορά της λίστας.

Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει στο παρασκήνιο από το 2020, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «παγώσει» οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση µέχρι τις βουλευτικές εκλογές και τον σχηµατισµό νέας κυβέρνησης. Η µόνη σχετική δηµόσια δήλωση είχε γίνει πριν από αρκετό καιρό από τον Θοδωρή Λιβάνιο, που είχε επισηµάνει πως «έχει εφαρµοστεί ο σταυρός προτίµησης σε δύο εκλογικές αναµετρήσεις. Η προσωπική µου άποψη είναι ότι ευνόησε πάρα πολύ αυτούς που είναι γνωστοί, κυρίως έχουν δηµοφιλία µέσω τηλεόρασης ή είναι γνωστοί λόγω της επαγγελµατικής σταδιοδροµίας τους, καήταν σχεδόν ανυπέρβλητο εµπόδιο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ».

Μεσολάβησαν από τότε αρκετά γεγονότα, που επέτειναν τον προβληµατισµό στο κυβερνητικό στρατόπεδο: Η περίπτωση του Θοδωρή Ζαγοράκη, που διεγράφη µετά τις απειλές του ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί αν πέσει κατηγορία στο πρωτάθληµα ο ΠΑΟΚ και επέστρεψε τελικά στην ευρωοµάδα της Ν.∆. έναν την οποία ελέγχεται και η οποία αφορά αµοιβές συνεργάτη της στις Βρυξέλλες. Και, βέβαια, η περίπτωση του Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος διεγράφη πριν από έναν χρόνο από τη Ν.∆. έπειτα από σειρά επιθετικών αναρτήσεων που έκανε κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκλογή ευρωβουλευτών από µία περιφέρεια, που είναι ολόκληρη η επικράτεια, έχει αποδειχθεί προβληµατική, καθώς µεταξύ άλλων προκρίνει κυρίως πρόσωπα µε πανελλαδική αναγνωρισιµότητα.

Οι σκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίµου κατευθύνονται σε δύο επιλογές: Είτε στην επαναφορά της λίστας είτε στη διατήρηση του σταυρού που καθιερώθηκε πρώτη φορά το 2014-, αλλά µε σπάσιµο της χώρας σε πέντε µεγάλες περιφέρειες. Με δεδοµένο ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας (που σχεδόν δεν µιλιέται µε τον Στέλιο Κούλογλου, ενώ δέχεται πολλά παράπονα για τον Αλέξη Γεωργούλη) όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης -µε την ηχηρή περίπτωση της Εύας Καϊλή- αντιµετώπισαν προβλήµατα µε τους ευρωβουλευτές των κοµµάτων τους, δεν αποκλείεται να υπάρξει ευρεία συναίνεση στην επαναφορά του εκλογικού συστήµατος της λίστας.

Ο Μάιος του 2024 απέχει ακόµα αρκετά, αλλά η λίστα στις ευρωεκλογές φαίνεται πως έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 8/4