Στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά αναφέρουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που καλύπτει συνειδητά την αισχροκέρδεια».

Παραθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένα ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «σήμερα στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας είναι στα 454 ευρώ, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι στα 188. Μάλιστα την προηγούμενη βδομάδα ξεπεράσαμε και τα 600, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι σταθερά κάτω από τα 200». Πρόσθεσε δε ότι αυτό συνέβη γιατί «η Ισπανία και η Πορτογαλία προχώρησαν σε μια ρυθμιστική παρέμβαση με δύο βασικά χαρακτηριστικά: την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και την εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που πήρε αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα, «Ισπανία και Πορτογαλία προχώρησαν μόνες τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μείνει με την πλευρά όσων στηρίζουν την αισχροκέρδεια».

«Αν κάποιος δει τα φετινά φορολογικά έσοδα», εξήγησε, «θα διαπιστώσει ότι στο πρώτο επτάμηνο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού πάνω από 5 δισ. – μόνο 2,4 δισ. είναι τα επιπλέον έσοδα από τον αυξημένο ΦΠΑ. [...] Σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση λόγω της υπερφορολόγησης, λεηλατεί την κοινωνία και τα χρήματα αυτά τα δίνει στους παρόχους ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει επίσημα για το πόσα ακριβώς είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ακόμα ότι «με υψηλές επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις απλησίαστες τιμές στο ρεύμα και τις ευθύνες της για τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας χρηματοδοτούν την ακρίβεια και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, η οποία αντί να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος και δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια, καθώς προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη.

«Ο κ. Σκρέκας είχε το θράσος να αναφερθεί σε «τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα» ενώ γνωρίζουμε ότι οι επιδοτήσεις προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω άδικων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην ενεργειακή αγορά, δεν περιορίζει τα υπερκέρδη, δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια και την αυθαιρεσία έναντι των καταναλωτών και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων και υπερ-εξάρτησης από το εισαγόμενο πανάκριβο και σε ανεπάρκεια φυσικό αέριο. Το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη!» ανέφεραν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.