Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη ενάντια στις αυξήσεις το φυσικό αέριο και το ρεύμα με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού «και ελπίζουμε ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξυπνήσει», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στα «Π», επισημαίνει ότι «οι συνταξιούχοι θα δούνε σημαντικές αυξήσεις ενώ ορισμένοι, μάλιστα, θα λάβουν τριπλή αύξηση».

xatzidakiks
Έχει η κυβέρνηση τα «εργαλεία» να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, ακόμα κι αν οι τιμές στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου ανέβουν ακόμα περισσότερο;

Έχουμε μπροστά μας μια πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου δέκα φορές πάνω. Βέβαια, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και το ρεύμα -σε όλη την Ευρώπη(!)- οφείλονται στην παρέμβαση για τη διάσωση της ΔΕΗ που κάναμε το 2019. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την Ευρώπη για την τιθάσευση των τιμών του ηλεκτρισμού. Θα συνεχίσουμε με βάση τις αντοχές του Προϋπολογισμού και ελπίζουμε ότι επιτέλους η Ε.Ε. θα ξυπνήσει. Ντράγκι και Μητσοτάκης είχαν κάνει προτάσεις για την πλήρη αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς εδώ και έξι μήνες και δεν εισακούστηκαν. Ακούμε τώρα ότι η Ευρώπη θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ελπίζουμε. Εμείς είμαστε, ούτως ή άλλως, δεσμευμένοι στην πολιτική που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες και αυτή θα συνεχιστεί.


Οι χαμηλόμισθοι προσδοκούν νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και οι συνταξιούχοι αύξηση των συντάξεών τους, ώστε να αντισταθμίζεται ο πληθωρισμός. Θα προχωρήσετε σε αυτές και σε ποιο ποσοστό;

Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023. Η αντίστοιχη διαδικασία πέρυσι διήρκεσε περίπου 3,5 μήνες. Η αύξηση θα λαμβάνει υπόψη της τις αντοχές των επιχειρήσεων από τη μία πλευρά και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων από την άλλη. Στις συντάξεις, η αύξηση θα είναι σημαντική (αύξηση του ΑΕΠ+τιμάριθμος/2). Και η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες της. Οι υπόλοιποι θα «ροκανίσουν» τη λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως υπάρχουν και άλλες δύο αυξήσεις: Πρώτον, αυτή που θα προέλθει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί μπορεί να δουν θετικό αποτέλεσμα στις τσέπες τους, ύψους 300, 500 και 600 ευρώ ετησίως. Και, δεύτερον, η λεγόμενη τέταρτη δόση επανυπολογισμού βάσει του νόμου Βρούτση, που αφορά 150.000 συνταξιούχους. Με άλλα λόγια, οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις. Ορισμένοι, μάλιστα, θα λάβουν τριπλή αύξηση.

Πότε θα γίνει η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει μόνο τις κύριες εκκρεμείς σε 56.000…

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο τέλος Ιουλίου στην πραγματικότητα ήταν 36.000. Και τούτο διότι 20.000 από τις εκκρεμείς συντάξεις δεν μπορούν να εκδοθούν, διότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν διάφορα προβλήματα που θα καθιστούσαν παράνομη την έκδοσή τους: π.χ. χρωστούν πάνω από το όριο στον ΕΦΚΑ, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα κ.λπ. Τον Αύγουστο η προσπάθεια συνεχίστηκε. Και τώρα που ολοκληρώνεται η θερινή περίοδος, πλησιάζουμε στη γραμμή του τερματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το γνωστό του θράσος, ενώ παρέδωσε ένα βουνό εκκρεμοτήτων για τις συντάξεις, επιμένει σε μια κωμικοτραγική αντιπολίτευση. Σημειώστε, παρακαλώ, ότι μόνο στους 19 μήνες που είμαι προσωπικά στο υπουργείο, έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις. Αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα έβδοµο του συνόλου των συνταξιούχων. ∆εν προσφέρεται προφανώς ο αριθµός για κριτική και αυτό το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Τώρα, µάλιστα, που αντιµετωπίζεται πλήρως το θέµα των κύριων συντάξεων, θα δώσουµε έµφαση στις επικουρικές, που πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν. Η έκδοσή τους είναι θέµα µηνών.

Θα δώσουµε έµφαση στις επικουρικές, που πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν. Η έκδοσή τους είναι θέµα µηνών


Το ζήτηµα της εύρεσης στέγης είναι από τα κορυφαία προβλήµατα που αντιµετωπίζει ιδίως η νέα γενιά. Ποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης µπορούµε να περιµένουµε στο ζήτηµα αυτό;

Σε µία εβδοµάδα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριµένες πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής. Το πακέτο θα περιλαµβάνει αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕ∆), εκσυγχρονισµό της πολιτικής, προκειµένου αυτή να συµπληρωθεί και µε πολιτικές που εφαρµόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και στήριξη των νέων ζευγαριών, προκειµένου να µπορέσουν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε µια κατοικία ή εναλλακτικά χαµηλότερο ενοίκιο. ∆εν θα πρόκειται, πάντως, για ένα-δύο µέτρα, αλλά για έναν συνδυασµό επιµέρους αντιλήψεων και ιδεών.

Παρουσιάσατε την Τετάρτη το νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο της κυβέρνησης. Τι επιδιώκετε;

Να εξορθολογίσουµε ορισµένες διατάξεις της ασφαλιστικής νοµοθεσίας. Γι’ αυτό, π.χ., η παραγραφή των µη βεβαιωµένων οφειλών στον ΕΦΚΑ περιορίζεται στη 10ετία και όχι στην 20ετία. ∆εν µπορεί να είσαι σε όλη σου τη ζωή όµηρος του ΕΦΚΑ. Ιδιαίτερα όταν δεν σου έχει γνωστοποιήσει καν ότι χρωστάς. Επίσης, εναρµονίζουµε τις ρυθµίσεις του ΕΦΚΑ για δόσεις µε τις αντίστοιχες της Εφορίας. Τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και η Εφορία είναι στο ίδιο κράτος και πρέπει να έχουν κοινή φιλοσοφία. Υπάρχουν, επίσης, ρυθµίσεις κοινής λογικής, όπως η επέκταση της λεγόµενης «µάχιµης πενταετίας» και στους υπόλοιπους ένστολους για λόγους ισότητας µεταξύ τους και η πρόβλεψη ίδιων απαιτήσεων προκειµένου κάποιος να µπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας ανεξάρτητα από το πού ήταν µέχρι πριν από µερικά χρόνια ασφαλισµένος. Είτε ήσουν στο ΙΚΑ είτε ήσουν στον ΟΑΕΕ, είσαι εξίσου Ελληνας.

Εφαρµόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ µάρκετ ή έχουν βρει οι εργοδότες τρόπο να παρακάµπτουν το νέο σύστηµα; Θα επεκταθεί το µέτρο αυτό και σε άλλους κλάδους και πότε;

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας -πάγιο αίτηµα της ΓΣΕΕ- προχώρησε ακριβώς επειδή είναι το πλέον αποτελεσµατικό εργαλείο αντιµετώπισης φαινοµένων αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Στους δύο πρώτους µήνες εφαρµογής, το ποσοστό των εργαζοµένων που τη χρησιµοποίησε στις τράπεζες και τα σούπερ µάρκετ, απ’ όπου ξεκινήσαµε, διαµορφώνεται στο 92,5%. Ποσοστό ικανοποιητικό, αν ληφθεί υπόψη ότι, στις τράπεζες ιδίως, ένα ποσοστό τηλεργάζεται. Επίσης, η ψηφιακή κάρτα δεν καλύπτει τα λεγόµενα διευθυντικά στελέχη. Από εδώ και πέρα, όπως έχουµε δεσµευθεί, θα γίνει απογραφή όλων των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο στο νέο, σύγχρονο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Και θα προχωρήσουµε αµέσως µετά στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, στη βιοµηχανία και στις ∆ΕΚΟ. Η ψηφιακή κάρτα είναι ένα πολύ αποτελεσµατικό µέσο προστασίας των εργαζοµένων. Το θέτει σε εφαρµογή η δική µας κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που «κόπτεται» για τους εργαζοµένους, δεν είχε καν ασχοληθεί.

Επιδιώκει το Κρεµλίνο ή η Αγκυρα µε οποιονδήποτε τρόπο την ανατροπή της κυβέρνησης στην Αθήνα; Εκτιµάτε ότι η χώρα µας µπορεί να «πληρώσει» την αυστηρή της στάση απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία;

Το πράγµα είναι απλό. Αυτή την ώρα η Ρωσία είναι σε έναν οικονοµικό πόλεµο, άλλοι τον λένε «νέο Ψυχρό Πόλεµο», µε την Ευρώπη. Η επιλογή στρατοπέδου για την Ελλάδα ήταν περίπου αυτονόητη. ∆εν ήταν για εµάς µόνο θέµα στοίχισης µε όλους τους υπόλοιπους εταίρους µας. Ηταν και ζήτηµα υποστήριξης του δικαίου. ∆ιότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αµφισβητείται από τη Ρωσία µε τον ίδιο τρόπο που αµφισβητείται η δική µας από την Τουρκία. Η επικράτηση της Ρωσίας σε αυτόν τον οικονοµικό πόλεµο επιδιώκεται φυσικά τόσο µε την πολιτική της στο φυσικό αέριο -και τα αποτελέσµατα είναι ήδη ορατά σε όλους- όσο και µε τη συνολικότερη αποσταθεροποίηση κρατών της Ε.Ε. Ας το δούµε απλά. Σε τι θα ενοχλείτο η Ρωσία αν αποσταθεροποιούνταν µια σειρά ευρωπαϊκά κράτη; Αυτό που είπε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συµβούλιο είναι αυτονόητο. Για δε την περίπτωση της Ελλάδας, ισχύει τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία. Ο Ερντογάν, άλλωστε, είχε µιλήσει ανοιχτά. Είπε ξεκάθαρα ότι προτιµά άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων µονοπωλεί σχεδόν την πολιτική συζήτηση το τελευταίο διάστηµα, µε την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συνταγµατική εκτροπή. Ποια λάθη έγιναν, κατά τη γνώµη σας, και ποιες απαντήσεις περιµένετε από την Εξεταστική Επιτροπή;

Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα µεγάλο και ασυγχώρητο λάθος για την κυβέρνηση. Λάθος που δεν συγχωρήθηκε, άλλωστε, από τον πρωθυπουργό µε τις γνωστές επιπτώσεις στον διοικητή της ΕΥΠ και στον γ.γ. του πρωθυπουργού. Είναι, επίσης, λάθος που αδικεί το συνολικό κυβερνητικό έργο, διότι τις τελευταίες µέρες η συζήτηση έχει στραφεί στο συγκεκριµένο ζήτηµα, την ίδια στιγµή που οι επενδύσεις αυξάνονται εντυπωσιακά, οι εξαγωγές εκτινάσσονται και η ανεργία έχει επίσης µια πολύ µεγάλη πτώση. Αντιλαµβάνοµαι τη φόρτιση στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά, από την άλλη πλευρά, καλούµε τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. όσο και όλη την αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε αµέσως, να ερευνηθεί µε τη µεγαλύτερη δυνατή νηφαλιότητα και αντικειµενικότητα τόσο το συγκεκριµένο θέµα όσο και άλλα παρόµοια θέµατα που απασχόλησαν την κοινή γνώµη τα τελευταία χρόνια. Οχι µόνο για να βρούµε τι ακριβώς συνέβη, αλλά κυρίως για να βρούµε τη σωστή ισορροπία ανάµεσα στην προστασία της εθνικής ασφάλειας από τη µία πλευρά και τον σεβασµό των ατοµικών δικαιωµάτων από την άλλη. Εµείς, ως φιλελεύθερο κόµµα, έχουµε και πρέπει να έχουµε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέµα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και καλώ και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης να µην αρκεστούν σε αντιπολιτευτικές κορώνες, αλλά να συµβάλουν έτσι ώστε, µε βάση το τι ισχύει σε πιο προηγµένες ευρωπαϊκές χώρες, να αποκτήσει και η πατρίδα µας ένα σύγχρονο θεσµικό πλαίσιο.