kolona_dendias
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η Κολονά είδε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας - Οι ΗΠΑ δίνουν τη δική τους απάντηση στις τουρκικές απειλές

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», επισήμανε η κ. Κολονά

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων επέφερε η έλευση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσκεψη της στην Άγκυρα.

Η κ. Κολονά, αν και βρίσκεται λίγους μήνες στο νέο της πόστο, είχε την ευκαιρία να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα λίγες μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι για τη συνάντησή του με τον Εμμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, κατά την παραμονή της στο υπουργείο Εξωτερικών και όταν έσβησαν οι κάμερες στη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια, ο Έλληνας υπουργός έδειξε στη Γαλλίδα ομόλογό του τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας που αποτυπώνει τις τουρκικές αναθεωρητικές θέσεις και βαφτίζει τουρκικό το μισό Αιγαίο, ως και την Κρήτη.

Έτσι, ο κ. Δένδιας είχε στον φάκελό του τα πειστήρια του τουρκικού αναθεωρητισμού.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», επισήμανε η κ. Κολονά, προσθέτοντας πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Τέλος, τόνισε ότι βάσει της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης, όσο και αν όλοι εργάζονται για να μην υπάρξει μια τέτοιου τύπου όξυνση.


Ενημερώθηκε η κ. Κολονά για τις τουρκικές απειλές

«Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες και λέμε ότι οι πράξεις και οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές, είναι ανήκουστες, είναι καταδικαστέες, αλλά ούτε πτοούμαστε, ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό το μπρα ντε φερ ρητορικών απειλών», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι την εκτόξευση απειλών.

«Θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ», επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ χθες άλλαξε πίστα, λέγοντας από τη Βοσνία ότι, αν τελειώσει η τουρκική υπομονή, «θα γίνουν τα απαραίτητα».

« Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται»

Την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτημα των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές».