Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά τα τελευταία 24ωρα. Η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη με νέες προκλήσεις, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δε διστάζει να εκτοξεύσει νέες ευθείες απειλές, την ώρα μάλιστα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιστολές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις οποίες αμφισβητούνται τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Την ίδια ώρα, σημειώνονται παραβιάσεις του εναέριου χώρου και προωθήσεις μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με αναλυτές, πίσω από το νέο «κύμα επίθεσης» της Τουρκίας κρύβεται πιθανότατα η άρνηση της Ουάσιγκτον για την αγορά των F-16.  Άλλωστε, ανάλογη τακτική είχε υιοθετήσει τον περασμένο Ιουνίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ εξαπέλυε βολές κατά της Ελλάδας και ζητούσε την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, με απώτερο στόχο να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν.

Συνέλευση του ΟΗΕ

Σε τι προσβλέπει τώρα ο «Σουλτάνος»; Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην οποία το παρών θα δώσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Ερντογάν να θέλει να πλησιάσει εκ νέου τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει στο Παρίσι και θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Εκτός από την ενεργειακή κρίση, είναι βέβαιο ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ηχηρό «μήνυμα»

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό της, Νίκο Δένδια και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί. Η ίδια μάλιστα δεν παρέλειψε να στείλει «μήνυμα» προς την Τουρκία: «Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», και υπενθύμισε πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.